Karo žvėris „Apache“ taps dvigubai galingesnis. Apginkluos tankus šluojančiomis raketomis (Video)  ()

Amerikiečių AH-64E „Apache Guardian“ sraigtasparniai bus ginkluoti „Spike NLOS“ raketomis. Tai ginklas, leidžiantis sunaikinti taikinius iki 32 kilometrų atstumu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Karo žvėris „Apache“ taps dvigubai galingesnis. Tokio sraigtasparnio dar nebuvo istorijoje.

Amerikiečiai nori aprūpinti savo „Apache“ sraigtasparnius ginklais, kurie leistų sunaikinti taikinius už oro gynybos diapazono ribų. Šiuo metu naudojamų „Hellfire“ raketų nuotolis yra maždaug 8 km, o jų įpėdinių – AGM-179 JAGM raketų – maždaug 16 km. Naujų „Spike NLOS“ raketų panaudojimas leis šį atstumą padvigubinti – iki 32 km.

Šis ginklas siūlomas ir Lenkijai, kur „Mesko“ gamykla jau ne pirmus metus gamina prieštankines raketas „Spike“ (šiuo metu „Spike LR“). Gamyba, be kita ko, apima: lenkiško nuotoliniu būdu valdomo bokštelio ZSSW-30 ginkluotę, skirtą pėstininkų kovos mašinoms „Borsuk“ ir ratiniams šarvuočiams „Rosomak“.

„Spike NLOS“ raketų gamintojas Izraelio koncernas „Rafael“ siūlo Lenkijai ir pačias raketas, ir perduoti technologijas, leidžiančias jas gaminti.

Prieštankinė raketa „Spike NLOS“

„Spike NLOS“ yra pažangiausia „Spike“ šeimos raketa. NLOS (angl. Non Line Of Sight) žymėjimas rodo, kad ji gali būti paleista, kai vartotojas nemato taikinio. Tai naudinga, pavyzdžiui, kai taikinys puolamas, pvz., kitoje kalvos pusėje arba yra pasislėpęs už priedangos. Tačiau „Spike NLOS“ galimybės yra daug didesnės.

Naujausia „Spike NLOS“ versija priskiriama šeštosios, naujausios kartos raketai. Jomis galima šaudyti ne tik nematant taikinio, bet ir salvėmis.

 

Praktiškai tai reiškia, kad platforma su keturių kreiptuvų paleidimo įtaisu gali iššauti visas keturias raketas vienu metu, o vienas operatorius gali nukreipti jas į keturis skirtingus taikinius vienu metu.

Be to, galima perduoti paleistos raketos valdymą tarp skirtingų operatorių. Tai suteikia puikių galimybių, kurių dėka, pavyzdžiui, karinis vienetas, kuris nebeturi prieštankinių raketų, vis tiek gali šaudyti naudodamas kažkieno iššautą raketą.

Kitas šio ginklo panaudojimo variantas – iš sraigtasparnio paleidžiamos raketos, kurios vėliau pasitraukia iš pavojingos zonos, o ant žemės esantys kariai perima skrendančių raketų kontrolę.

„Spike NLOS“ taikinius atpažįsta savarankiškai

 

Kita svarbi „Spike NLOS“ raketų savybė yra galimybė savarankiškai ieškoti taikinio. Šiuo atveju esmė ne skrieti į vietą su nustatytomis koordinatėmis ar tiesiog sunaikinti tanką, o savarankiškai ieškoti konkretaus taikinio, pvz. remiantis nuotoliniu būdu į raketą atsiųsta nuotrauka.

Dėl sprendimo, pavadinto Target Image Acquisition, galimas labai didelis objektų atpažinimo tikslumas. Jis yra toks aukštas, kad scenarijuje, kai skrendanti raketa pakeliui aptinka tankų grupę, automatinis atpažinimas nurodys vadų tanką kaip prioritetinį taikinį ir šis taikinys bus atakuojamas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(46)
(0)
(46)

Komentarai ()