„Užduotis yra didžiulė.“ Metamos visos pajėgos. Ką įsakė Zelenskis  ()

Ukraina ketina nulemti kitą karinio konflikto su Rusija etapą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos karas su Rusija įžengė į naują etapą: pastarosiomis dienomis jį apibrėžė bepiločių orlaivių smūgiai giliai Rusijos teritorijoje. Rytais pasaulis mato šių smūgių rezultatus per žinias ir vaizdus iš Rusijos. Tačiau pasaulis nemato, kaip slaptose Ukrainos bazėse kuriami nauji ginklai.

Apie tai žinomas amerikiečių žurnalistas Simonas Shusteris rašo žurnalo „Time“ straipsnyje „Tai yra išeitis: Ukrainos apsiginklavimo plano viduje“ (angl. „‘This Is the Way Out’: Inside Ukraine’s Plan to Arm Itself“).

„Mes neturime laiko išbandyti šiuos dalykus poligone... Mes juos išbandome kovoje“, – sako Ukrainos strateginių pramonės šakų ministras Oleksandras Kamyšinas. Jis prižiūri karinę pramonę ir dažnai pats keliauja apžiūrėti naujausių ginklų į paleidimo aikštelę.

Tokie eksperimentai greičiausiai nulems kitą šio karinio konflikto etapą. Ukrainiečiai stengiasi sumažinti savo priklausomybę nuo Vakarų ginklų, gamindami daugiau savų. Pasak O. Kamyšyno, beveik visi pastarojo meto smūgiai taikiniams Rusijoje buvo suduoti naudojant ginklus ne iš užsienio atsargų, o iš Ukrainos gamyklų ir slaptų dirbtuvių.

Tačiau tam, kad ši strategija pasiteisintų, Ukraina turės įveikti nemažai iššūkių. Ji turi pritaikyti savo seną ir nusilpusią ginklų pramonę prie pažangių Vakarų sąjungininkų konstrukcijų ir pajėgumų. 

Dar sunkiau yra tai, kad darbą reikia atlikti pačioje Ukrainoje. Karinė pramonė nukentėjo nuo Rusijos raketų smūgių ir atrofavosi dėl dešimtmečius trukusio netinkamo valdymo. Žinovai sako, kad pirmaisiais metais po konflikto pradžios pačios Ukrainos ukrainietiška produkcija buvo minimali. Dabar kai kurie Zelenskio patarėjai pramonę laiko pagrindine Ukrainos viltimi laimėti išsivaduojamąjį karą.                                      

 

Šią viltį įgyvendino Kamyšynas, vienas iš Zelenskio aplinkos naujokų. Kamyšynui tenka didžiulė užduotis. Jis ne tik turės įkvėpti gyvybę neveikiančioms Ukrainos gamykloms, bet kai kuriais atvejais jas reikės pritaikyti visiškai naujiems tikslams.

„Nesvarbu, kiek įprastinės ginkluotės pagaminsime, mes negalime pasivyti Rusijos. Turime pasitelkti pažangias technologijas, kad rastume naują požiūrį“, – sakė O. Kamyšinas.

Iki šiol sėkmė buvo įspūdinga. Per tą laiką nuo visaverčio konflikto pradžios Ukrainos inžinieriai išbandė naujas raketas ir pradėjo masinę kovinių dronų gamybą. Naudodami seną amerikietišką raketą, ukrainiečiai sukūrė sistemą rusų lėktuvams numušti. Jie taip pat pradėjo virinti metalo gabalus į milžiniškus grėblius, kurie naudojami didelėms teritorijoms valyti.

 

Nė viena iš šių naujovių nebuvo lemiama mūšio lauke, tačiau prezidentas ir jo komanda lažinasi, kad laikui bėgant perėjimas prie vietinės gamybos suteiks jiems pakankamą pranašumą, kad galėtų laimėti. Artimiausiais mėnesiais pagrindinė jų užduotis bus pritraukti užsienio partnerius į Ukrainos ginklų pramonę ir gauti licencijas, reikalingas vakarietiškų ginklų gamybai ir remontui. „Anksčiau mūsų modelis buvo toks – duokite mums tai. Dabar mūsų modelis bus toks – padarykime tai kartu“, – sako Oleksandras Kamyšinas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(409)
(12)
(397)

Komentarai ()