„Tai labai svarbu Baltijos jūros saugumui.“ JAV skelbia ultimatumą. Kas nutiko  (1)

JAV nori daryti spaudimą Vengrijai, kad ši pritartų Švedijos įstojimui į NATO.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Aukšto rango JAV įstatymų leidėjai pareiškė norintys, kad Vengrija nedelsdama pritartų Švedijos įstojimui į NATO, nes Budapeštas rizikuoja rimtai pakenkti santykiams su Vašingtonu, jei nesiims veiksmų.

Įtakingas Senato Užsienio reikalų komiteto narys Benas Cardinas pareiškė, kad jam kyla „didelis susirūpinimas“ dėl dabartinės Vengrijos vyriausybės krypties. Jis pažymėjo, kad Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas iki šiol vilkino pagalbos Ukrainai teikimą iš Europos Sąjungos, taip pat toliau trukdė Švedijai įstoti į NATO.

Partneriai taip nesielgia. Ir aš abejoju, kad jie yra patikimi mūsų bevizės programos sąjungininkai“, – sakė jis spaudos konferencijoje. Bevizio režimo programa leidžia 41 šalies piliečiams be vizos lankytis JAV iki 90 dienų.

Senatorė demokratė Jeanne Shaheen ir respublikonas Thomas Tillisas, vienas iš Senato NATO stebėtojų grupės pirmininkų, vadovaujančių rūmų pastangoms paremti aljansą, paskelbė pareiškimą, kuriame ragina Vengriją pakeisti kursą.

 

„Vengrijos neveiklumas gali padaryti nepataisomą žalą jos santykiams su JAV ir NATO“, – sakoma pareiškime. Po Rusijos invazijos į Ukrainą Švedija kartu su Suomija 2022 m. gegužę pasiprašė būti priimamos į NATO. Turkija ir Vengrija buvo vienintelės NATO narės, neratifikavusios Švedijos paraiškos prisijungti prie Aljanso. Tuo jos  nuvylė NATO sąjungininkus, kurie įsitikinę, kad Švedijos buvimas NATO yra labai svarbus Baltijos jūros saugumui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(108)
(2)
(106)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: