NATO perka daugiau švediškų AT4 - šiuos ginklus Ukrainos gynėjai jau spėjo pamėgti  ()

NATO Techninės priežiūros ir tiekimo agentūra užsakė neskelbiamą skaičių lengvųjų prieštankinių ginklų AT4, pagamintų Švedijos „Saab Bofors Dynamics“. Ukraina taip pat nuo invazijos pradžios gausiai naudoja AT4, todėl tai yra gera proga prisiminti, kas yra šis prieštankinis ginklas ir kodėl jis yra vienas iš labiausiai paplitusių tokio tipo ginklų pasaulyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

AT4 yra švediškas lengvas lygiavamzdis beatatrankinis šautuvas (ne koks raketsvaidis ar panašiai), naudojamas nuo 1987 m. Tai - vienas pigesnių būdų nugalėti kai kurias lengvai šarvuotas transporto priemones. AT4 nėra efektyvus prieš šiuolaikinius tankus, ypač tuos, kurie yra pridengti dinamine šarvų apsauga, bet gali sėkmingai kovoti su šarvuotomis pėstininkų kovos mašinomis, transporteriais ir kitomis lengvai šarvuotomis transporto priemonėmis. AT4 taip pat puikiai tinka smūgiams priešo apkasams ir įtvirtinimams. Tai yra lengvas ir gana pigus ginklas.

Pigumą lemia AT4 ginklo tipas. Priešingai nei tokie ginklai kaip „Javelin“ ar NLAW, AT4 neleidžia raketų. Jo sviedinys neturi jokio raketinio variklio - jis iššaunamas kaip artilerijos sviedinys ar šautuvo kulka. Todėl AT4 priskiriamas lygiavamzdžiams beatatrankinis ginklams. Ir tai yra vienas iš labiausiai paplitusių lengvųjų prieštankinių ginklų pasaulyje, nes vienas AT4 kainuoja vos apie 1,5-2 tūkst. dolerių. Žinoma, tas sviedinys yra nevaldomas, priešingai nei paminėtos raketos, ir lekia ne taip toli.

AT4 sveria apie 6,7 kg ir yra 102 cm ilgio. Jo kalibras - 84 mm, jis šaudo šarvamušiais sviediniais, nors, kaip minėta, jis nėra labai efektyvus prieš šiuolaikinius pagrindinius kovos tankus.

 

Kadangi AT4 nėra raketų paleidimo įrenginys, jo efektyvus nuotolis yra gana ribotas – vos apie 300 metrų. Jis turi labai paprastą taikiklį, nors gali būti derinamas su naktinio matymo įrenga. Jei taikinys yra ne konkreti mašina, o tik priešo pozicijos, AT4 gali paleisti gerą šūvį ir iš 500 metrų atstumo ar šiek tiek toliau. Po šūvio AT4 galima išmesti – tai vienkartinis daiktas.

AT4 yra vienas sėkmingiausių švediškų ginklų rinkoje. Aišku, Ukraina jų nepirko - daug jų Ukrainai jau pirmosiomis invazijos dienomis paaukojo Švedija ir JAV.

 

 

(21)
(1)
(20)

Komentarai ()