WP skelbia žiaurią realybę. Frontas griūva. Ukrainos pajėgose krito kovos dvasia. Trūksta visko  (1)

Amerikiečių leidinys „The Washington Post“ rašo, kad Ukrainos kariuomenei, be amunicijos, trūksta pėstininkų, mažai naujokų, o fronto linijose esantys kovotojai išsekę ir demoralizuoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai rašo „The Washington Post“ (WP).

„Ukrainos kariuomenė susiduria su kritiniu pėstininkų trūkumu, o tai lemia išsekimą ir žemą kovos dvasią fronto linijose, pareiškė fronto kariai – pavojinga nauja dinamika Kijevui praėjus beveik dvejiems metams nuo kruvino karo su Rusija pradžios“.

Interviu , kuriuos pastarosiomis dienomis fronto linijose WP davė beveik tuzinas kareivių ir vadų, teigė, kad gyvosios jėgos trūkumas dabar yra jų aktualiausia problema, kai Rusija atgavo puolimo iniciatyvą mūšio lauke ir stiprina savo išpuolius. Kalbinti kariai kalbėjo anonimiškai.

Vieno iš Ukrainos rytuose kovojančių mechanizuotosios brigados batalionų vadas sakė, kad jo dalinyje šiuo metu yra mažiau nei 40 pėstininkų – karių, kurie yra apkasuose fronto linijoje ir sulaiko Rusijos atakas. Anot vado, pilnai aprūpintame batalione turėtų būti daugiau nei 200 karių.

Kitas pėstininkų bataliono vadas iš kitos brigados sakė, kad jo dalinys taip pat išsekęs.

WP pažymi, kad pranešimai apie didelį kariuomenės trūkumą gaunami prezidentui Volodymyrui Zelenskiui ruošiantis atleisti Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiąjį vadą Valerijų Zalužną, o vienas pagrindinių nesutarimų yra tai, kiek naujų karių Ukrainai reikia mobilizuoti.

Ukrainos prezidento kanceliarija atsisakė komentuoti ir perdavė klausimą gynybos ministerijai, kuri perdavė klausimą Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generaliniam štabui. Generalinis štabas į WP prašymą pakomentuoti neatsakė.

Pasak dviejų žmonių, susipažinusių su šiuo klausimu, Zalužnas sakė Zelenskiui, kad Ukrainai reikia beveik 500 000 naujų karių, tačiau prezidentas atmetė šį skaičių tiek privačiai, tiek viešai. Zelenskis sakė norintis sulaukti daugiau Ukrainos karinės vadovybės pateisinimų, kodėl reikia tiek daug mobilizuotų žmonių, taip pat išreiškė susirūpinimą, kaip Kijevas jiems sumokės. Vakarų partnerių finansinė pagalba negali būti naudojama karių atlyginimams mokėti.

Debatai Kijeve apie mobilizaciją ir tai, kiek šalis turėtų ją padidinti, supykdė fronto linijose esančius karius, rašo WP.

Bataliono vadas Oleksandras teigė, kad jo padalinyje kuopose yra vidutiniškai 35 proc. reikalingų karių.

Antrasis bataliono vadas iš šturmo brigados sako, kad tai yra tipinė situacija kovines užduotis atliekantiems daliniams.

 

Paklaustas, kiek naujų karių gavo, neskaitant sužeistų grįžusių, Oleksandras atsakė, kad per pastaruosius 5 mėnesius į jo batalioną buvo atsiųsti 5 žmonės.

Jis ir kiti vadai sako, kad naujokai paprastai būna prastai apmokyti, todėl kyla dilema, ar juos nedelsiant siųsti į mūšio lauką, nes labai reikia pastiprinimo, nors žmonės gali būti sužeisti arba žūti, nes jiems trūksta reikiamų žinių.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(13)
(17)
(-4)

Komentarai (1)