„Politico“ – Zalužno atleidimo priežastis buvo jo nesutarimai su Pentagonu  ()

Žurnalistų teigimu, ginkluotųjų pajėgų vado Valerijaus Zalužno atleidimo priežastis buvo jo atsisakymas vykdyti JAV rekomendacijas dėl vasaros kontrpuolimo.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-02-09 „Politico“ – Zalužno atleidimo priežastis buvo jo nesutarimai su Pentagonu  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ketvirtadienį, vasario 8 d., Ukrainoje įvyko karinės vadovybės pasikeitimas – vietoj generolo Valerijaus Zalužno kariuomenės vadu tapo generolas Oleksandras Syrskis. Apie galimas atelidimo priežastis rašo „Politico“.

Pasak žurnalistų, paaiškėjo, kad tarp Pentagono ir ginkluotųjų pajėgų vado tvyro rimta įtampa, kurios esmė slypi Ukrainos karių puolimo strategijoje ir taktikoje. Kaip teigia viešai neatskleista informacija, Pentagonas reikalavo, kad ginkluotosios pajėgos padarytų vieną galingą proveržį JAV štabo karininkų rekomenduota kryptimi. Vietoj to Kyjivas pradėjo puolimą iš karto keliomis kryptimis, manydamas, kad taip rusams bus sunkiau siųsti pastiprinimą į skirtingus taškus.

„Po kelias savaites trukusių ginčų tapo akivaizdu, kad ukrainiečiai visiškai nenori klausytis JAV patarimų, jie nusprendė, kad Amerikos kariuomenė jiems nieko negali pasiūlyti patarimo atžvilgiu“, – rašo „Politico“, remdamasi amerikiečių šaltiniu kariuomenėje.

Ir kai prezidentas Volodymyras Zelenskis informavo Baltuosius rūmus apie savo ketinimą atlikti personalo pokyčius Ukrainos karinėje vadovybėje, jie atsakė, kad toks sprendimas yra Kyjivo nuožiūra.

„Mes aiškiai pasakėme, kad neketiname kištis į šį konkretų sprendimą. Mes tai tiesiogiai pasakėme Ukrainos prezidentui“, – pabrėžė JAV prezidento administracijos patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas.

Pasak „Politico“ ekspertų, neįmanoma nuvertinti svarbaus generolo Zalužno vaidmens karo pradžioje. Būtent jis skubiai perkėlė į mūšio lauką nepakankamai aprūpintus dalinius, kad atremtų didžiulį Rusijos armijos puolimą link Kyjivo. Būtent Zalužnas taip ilgai sulaikė rusų įsibrovėlius, kol į Ukrainą ėmė plūsti Vakarų pagalba.

Tada, 2022 m. pabaigoje, jis vadovavo Ukrainos kariuomenei stulbinančiam kontrpuolimui, dėl kurio buvo atkovoti reikšmingi teritorijos plotai.

Vienas iš vado nuopelnų – užmegzti tvirtus ryšius su JAV gynybos sekretoriumi Lloydu Austinu ir kitais aukšto rango Vakarų generolais, kurie suvaidino itin svarbų vaidmenį užtikrinant karinę paramą 2022–2023 m.

„Zalužno vadovaujama kariuomenė kovėsi puikiai, bet vyriausybė ir parlamentas jį nelabai palaikė“, – sako Glenas Grantas, buvęs britų karininkas ir Rygoje įsikūrusio Baltijos saugumo fondo karo ekspertas.

 

Grantas atkreipia dėmesį į didėjančią įtampą tarp Zelenskio ir Zalužno dėl lėtai judančio mobilizacijos įstatymo – Zalužnas norėjo padidinti karių skaičių, tačiau toks sprendimas atrodė politiškai pavojingas.

Grantas taip pat atkreipė dėmesį į kai kurias valdymo problemas Ukrainos kariuomenėje, nors neigė, kad neįmanoma pasakyti, kas dėl to kaltas.

„Neaišku, kas dėl to kaltas. Zalužnas yra geriausias motyvatorius. Jam trūksta įgūdžių ir vadybos žinių, bet tai jis kompensuoja charakteriu“, – pridūrė britų karininkas.

Tačiau to nepakako, kad generolas liktų palankus aukščiausiajam vadui.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(16)
(2)
(14)

Komentarai ()