„Vienintelis toks pasaulyje.“ Lėktuvas neturintis konkurentų. Valdo dangų jau 20 metų (Video)  ()

Jis vis dar vadinamas geriausiu ore dominuojančiu naikintuvu pasaulyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

F-22 yra amerikiečių naikintuvai, kurie tarnauja JAV beveik du dešimtmečius. Mašinos, laikomos pažangiausiais pasaulyje slaptais naikintuvais, per tą laiką nebuvo numuštos nė karto, kaip pažymėjo „National Interest“ svetainė, nors husių sukilėliai teigia kitaip. Pastaruoju metu jie suintensyvino atakas prieš prekybinius laivus.

Husiai socialiniuose tinkluose pradėjo skleisti informaciją, kad jie sėkmingai numušė amerikiečių naikintuvą F-22. Tačiau nėra jokių vizualių įrodymų, kad amerikiečių lėktuvai buvo numušti. Pralaimėjimo nepatvirtino ir amerikiečiai. „National Interest“ svetainė nurodo, kad per beveik du tarnybos dešimtmečius nebuvo numuštas nei vienas naikintuvas „F-22 Raptor“ – „net jei husiai rašo kitaip“.

F -22 naikintuvas buvo sukurtas devintojo dešimtmečio pabaigoje kaip JAV oro pajėgų pažangių taktinių naikintuvų (ATF) programos dalis ir pirmą kartą po šešerių metų tobulinimo skrido 1997 m. rugsėjį. Jau F-22 projektavimo etape buvo manoma, kad pagrindinis jo vaidmuo bus atremti sovietų aviaciją, jei ji pažeis JAV ir sąjungininkų oro erdvę, rašo Karolina Modzelewska, „Wirtualna Polska“ žurnalistė.

Mašinos gamintojai „Lockheed Martin“ ir „Boeing“ mano, kad naikintuvas, nepaisant savo amžiaus, vis dar sugeba užtikrinti pranašumą ore ir nustato naujos kartos naikintuvų kūrimo kryptį. Be to, jis vis dar vadinamas geriausiu ore dominuojančiu naikintuvu pasaulyje. Taip pat verta paminėti, kad F-22 yra naikintuvai, priklausantys tik JAV ir niekada nebuvo skirti eksportui.

 

F-22 naikintuvai yra 18,9 m ilgio, 5,08 m aukščio, jų sparnų plotis – 13,56 m. Jie turi svarbią savybę – superkruizą, t.y., galimybę pasiekti viršgarsinį greitį nenaudojant papildomo degiklio. Tai leidžia F-22 pasiekti maždaug 2,25 macho (2756 km/h) greitį. Pagrindinė F-22 ginkluotė apima: 20 mm M61A2 „Vulcan“ patranką fiuzeliaže ir GAU-12 patranką F-35. Mašina taip pat gali gabenti įvairių tipų ginklus, įskaitant AIM-120 AMRAAM raketas „oras-oras“ ir įvairių tipų raketas „oras-žemė“.

 

Kaip jau pranešėme, 2023 m. birželį Artimuosiuose Rytuose pasirodė neskelbiamas skaičius F-22. Tai buvo mašinos iš 94-osios naikintuvų eskadrilės Langley oro pajėgų bazėje Virdžinijoje. Sprendimas buvo susijęs su didėjančia įtampa tarp JAV ir Rusijos pajėgų, dalijančių dangų virš Sirijos, ir pavojingu bei neprofesionaliu Rusijos pilotų elgesiu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(77)
(3)
(74)

Komentarai ()

Susijusios žymos: