„Ukrainoje pasirodė revoliucinis ginklas. Tai pakeis viską“  ()

Ukrainos mūšio lauke pasirodė revoliucinis ateities ginklas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Eksponentinis pigių, galingų ir tikslių FPV smogiamųjų bepiločių orlaivių augimas rodo revoliucinę tendenciją pasaulyje, rašo „The Economist“.

Pirmą kartą karybos istorijoje į klausimą, kas būtų, jei galėtumėte suderinti tikslumą ir gausą, bandoma atsakyti Ukrainos mūšio laukuose. Šią savaitę paskelbtoje ataskaitoje rodoma, kaip fronto linijoje sparčiai plinta bepiločiai orlaiviai, matomi iš pirmojo asmens perspektyvos (angl. first person view, FPV). Tai nedideli, pigūs, sprogmenų prikrauti bepiločiai orlaiviai, pritaikyti iš plataus vartojimo modelių, dėl kurių priešo kario gyvenimas tampa dar pavojingesnis. Šie dronai prasiskverbia pro tankų bokštelius ar įtvirtinimus. Prieš smogiant, jie kabo ir persekioja savo auką. Jie daro didelę žalą pėstininkams ir šarvuotosioms transporto priemonėms.

Karas taip pat lėmė, kad FPV dronai ir jų jūriniai atitikmenys tampa visagaliais.

Sausio mėn. buvo patvirtinta 3 000 FPV dronų smūgių. Šią savaitę Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sukūrė bepiločių sistemų pajėgas kovai su dronais. Ukraina planuoja 2024 m. sukurti 1-2 mln. bepiločių orlaivių.

„Nuostabu, kad tai atitiks sumažėjusį Ukrainos ginkluotės suvartojimą, kuris sumažėjo, nes respublikonai Kongrese gėdingai neleidžia Ukrainai gauti jai reikalingų atsargų. Ukrainos mūšio lauke pasirodė ateities ginklas, ir jis pakeis viską“, – pažymėjo žurnalistai.

Dronas nėra stebuklingas ginklas. Jis svarbus, nes įkūnija svarbias karybos tendencijas: perėjimą prie mažų, pigių ir vienkartinių ginklų, vis platesnį vartotojų technologijų naudojimą ir judėjimą link autonomijos kovoje. Dėl šių tendencijų bepiločių orlaivių technologija sparčiai plis iš kariuomenės į sukilėlius, teroristus ir nusikaltėlius. Ir ji tobulės ne karinio pramoninio komplekso biudžeto ciklo tempu, o sparčiai tobulės plataus vartojimo elektronikos srityje.

 

Pagrindiniai FPV dronai yra labai paprasti. Jie yra lenktyninių kvadrokopterių, pagamintų iš nestandartinių komponentų, palikuonys ir gali kainuoti vos kelis šimtus dolerių.

FPV dronų veikimo nuotolis paprastai būna nedidelis, jie gabena nedidelį naudingąjį krovinį ir yra sunkiai valdomi esant blogoms oro sąlygoms. Dėl šių priežasčių jie (kol kas) nepakeis artilerijos. Tačiau jie vis tiek gali padaryti daug žalos. Praėjusį rudenį per savaitę ukrainiečių bepiločiai orlaiviai, be kita ko, padėjo sunaikinti 75 rusų tankus ir 101 stambaus kalibro patranką. Rusija turi savų bepiločių orlaivių, nors jie dažniausiai taikosi į įtvirtinimus, tranšėjas ir karius. Dronai padeda paaiškinti, kodėl abiem pusėms taip sunku organizuoti puolimą.

Inovacijos taip pat skatina naujausią tendenciją – autonomiją. Šiandien FPV dronų naudojimą riboja kvalifikuotų pilotų prieinamumas ir trikdžių, galinčių nutraukti ryšį tarp drono ir jo operatoriaus, poveikis. Siekdamos įveikti šias problemas, Rusija ir Ukraina eksperimentuoja su autonomine navigacija ir taikinių atpažinimu. Dirbtinis intelektas jau ne vienerius metus naudojamas plataus vartojimo dronuose ir sparčiai tobulėja.

 

Vakarų šalys neskuba išmokti šių pamokų. Paprasti ir pigūs ginklai nepakeis didelių, aukštųjų technologijų platformų, bet jas papildys. Pentagonas pavėluotai pradėjo įgyvendinti iniciatyvą „Replicator“, kuria siekiama sukurti tūkstančius pigių bepiločių orlaivių ir amunicijos priemonių, galinčių pasipriešinti didžiulėms Kinijos pajėgoms. Europa atsilieka dar labiau. Jos ministrai ir generolai vis dažniau mano, kad iki dešimtmečio pabaigos gali kilti dar vienas didelis Europos karas. Tokiu atveju reikia skubiai didinti investicijas į pigius bepiločius orlaivius. Be to, dėl dronų paplitimo reikės plačiai taikyti gynybą ne tik mūšio laukuose, bet ir taikiuose miestuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(115)
(3)
(112)

Komentarai ()