„Šito nesitikėjo niekas.“ Senas vokiškas žvėris tapo „nr. 1 rusų dronų naikinimo mašina“ (Foto)  ()

Pagrindinis dronų žudikas Vokietijoje. Ukrainiečiai giria naująją amuniciją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šito nesitikėjo niekas. Senas vokiškas žvėris tapo nr. 1 rusų dronų naikinimo mašina.

Ukrainiečiai giria naują amunicijos tiekimą savaeigėms priešlėktuvinėms sistemoms „Gepard“, kurios pasirodė esą labai efektyvi priemonė prieš iranietiškus bepiločius dronus „Shahed“ ir Rusijos sparnuotąsias raketas.

Iš pradžių Vokietija susidūrė su dideliais sunkumais aprūpindama „Gepard“ sistemas amunicija, nes jos tiekėja buvo Šveicarijos koncernas „Rheinmetall Air Defense“ („Rheinmetall Air Defense“ yra Vokietijos ginkluotės gamintojo „Rheinmetall“ padalinys).

Šveicarijai uždraudus eksportuoti amuniciją į Ukrainą, Vokietija rado alternatyvų tiekimo šaltinį Norvegijoje. Kartu šalys pradėjo statyti naują gamyklą, kuri pradėjo gamybą 2023 metų antroje pusėje.

Naujai atidaryta gamykla specializuojasi kitokio tipo šaudmenų gamyboje, nei gamina norvegų „Nammo“.

„Nammo“ gamina šaudmenis SAPHEI-T (šarvus praduriantys šaudmenys su sprogstamu užtaisu, traseriu ir padegamuoju įtaisu) ir HEI-T (didelio sprogstamumo su padegamąja medžiaga ir traseriu) amuniciją.

Vokietijoje pradėta gaminti APDS-T subkalibrinė amunicija (šarvus praduriantis subkalibrinis, rotaciniu būdu stabilizuotas sviedinys su žymekliu). Ši trečiojo tipo amunicija ypač populiari tarp ukrainiečių, nes leidžia kovoti ir su oro taikiniais, ir su šarvuočiais.

 

Ukrainiečiai ypač vertina didesnį sviedinio greitį ir prieštankines galimybes, kurios yra pažangesnės, palyginti su anksčiau pristatytais sviediniais.

Kol nepalieka vamzdžio, tiek tradicinis, tiek subkalibrinis sviedinys elgiasi panašiai. Tačiau išėjęs iš vamzdžio lengvesnis subkalibrinis sviedinys, kuris susiduria su mažesniu oro pasipriešinimu, pasiekia daug didesnį greitį. „Gepard“ sistemos iššauti SAPHEI-T ir HEI-T sviediniai pasiekia 1180 m/s greitį, o subkalibriniai sviediniai – 1440 m/s.

Subkalibriniai sviediniai pasiekia didesnį nei 5 km atstumą. Tradicinių sviedinių atstumas siekia iki 4 km. Tai reikšmingas „Gepard“ sistemos galimybių patobulinimas, užtikrinantis aukštą tikslumą, reikalingą efektyviam šio tipo sviedinių panaudojimui.

 

Į Ukrainą pristatyti „Gepard“ amunicijos rinkiniai pasirodė esą viena ekonomiškai efektyviausių kovos su taikiniais priemonių, kurių vieneto numušimo kaina siekia daugiausiai kelis tūkstančius eurų.

Palyginimui, priešlėktuvinių sistemų, tokių kaip RBS-70, Lenkijos „Piorun“ ar FIM-92 „Stinger“, vieno šūvio kaina yra bent keliasdešimt tūkstančių eurų, o „Patriot“ sistemų viršija 1 milijoną eurų už kiekvieną šūvį.

Nors didesnės išlaidos gali būti pateisinamos, kai sunaikinami didesni taikiniai, tokie kaip lėktuvai ar sraigtasparniai, padėtis yra mažiau palanki, kai kalbama apie paprastų bepiločių dronų, tokių kaip iranietiškų „Shahed“, numušimą. Tad mažesnė „Gepard“ sistemų šūvio kaina tampa išskirtiniu pranašumu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(78)
(2)
(76)

Komentarai ()