„Viršija lūkesčius.“ Ukrainos pilotai sužavėti F-16 (Video)  ()

Ukrainos pilotų mokymai F-16, kurie tęsiasi JAV ir ES, vyksta pagal planą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai interviu su „Amerikos balso“ žurnaliste Marija Prus metu kalbėjo Ukrainos oro pajėgų karo pilotas  šaukiniu „Fantomas“.

„Mokymai vyksta pilna apimtimi, kaip ir planuota. Mokomi ne tik pilotai, bet, kaip žinia, treniruojasi ir antžeminis personalas, mūsų mechanikai, kurie aptarnaus tuos orlaivius, mūsų pagalbiniai padaliniai, jie užtikrins skrydžio sėkmę. Jie taip pat ruošiasi“, – pažymėjo jis.

Jis pridūrė, kad, kaip ir planuota, vienam pilotui arba vienai grupei apmokyti prireikia maždaug 6 mėnesių.

„Tačiau yra niuansų, ir jie dažniausiai nesusiję su mūsų personalu, tai susiję su mūsų partnerių administraciniu darbu, biurokratija, ir tai užima laiko. Bet viskas vyksta pagal planą. Ir, žinoma, visi nori kuo greičiau gauti lėktuvus, bet dažniausiai taip nepavyksta. Aviacija yra labai sudėtinga sistema, tai nėra vienas tankas ar vienas pabūklas. Prie jos dirba daug darbuotojų, tai yra didelė sistema. O pilotas arba technikas yra mažas didelės grupės sraigtelis“, – aiškino jis.

„Fantomas“ teigė, kad Ukrainos pilotus nustebino F-16 galimybės. Jie įsitikinę, kad šis orlaivis padidins kovinės aviacijos gyvybingumą.

„Šis orlaivis tiesiog pranoko jų lūkesčius. Net ir turėdami informacijos, kurią gavo per mokymus, jie jau dabar mato kaip šis orlaivis padės mūsų oro pajėgoms padidinti mūsų kovinių lėktuvų pajėgumus. Nors  egzistuoja informacija, kurios jie dar nestudijavo, ką šis orlaivis sugeba daugiau“, – sakė jis.

 

Kalbant apie iššūkius, anot jo, pradžioje buvo sunku, nes „tai naujos kartos lėktuvas, labiau skaitmenizuotas lėktuvas, jame daug sistemų ir programų, kurias reikia įvesti skrydžio metu ir prieš skrydį. Nesu su tuo susidūręs, Ukrainoje mokymai šiek tiek skiriasi, o mūsų orlaiviai daug paprastesni nei F-16.

„Ir požiūris į pasiruošimą, į skrydžių atlikimą visiškai kitoks. Čia savarankiškas pasiruošimas reikalingas labiau, niekas nėra aukščiau už pilotą, todėl protiškai jiems buvo šiek tiek sunku persireguliuoti. Bet, kaip jau sakiau, jie yra labai motyvuoti, o noras greitai mokytis nugali visus šiuos sunkumus“, – sakė Ukrainos asas.

 

Anot jo, Vakarų instruktoriai stebisi ukrainiečių lakūnais.

„Pirmas instruktorių įspūdis apie mūsų vaikinus buvo toks, kad jie labai motyvuoti, akys spindi. O turint patirties rengiant pilotus iš kitų šalių, jau galima palyginti. Sako, kad Ukrainos pilotai yra labai stiprūs, mato, kokią įgytą patirtį turi oro mūšių metu Ukrainoje ir būtent šiuos įgūdžius jie stengsis tobulinti F-16 orlaiviuose“, – apibendrino jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(50)
(2)
(48)

Komentarai ()