Požiūris. Tarnyba kariuomenėje - kaip mokesčiai, visiems turėtų būti privaloma ir be išimčių

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Arthuras 2015-04-15 20:08
Netyčia aptikau neblogai tinkančią citatą, kuri buvo išsakyta prieš 70 metų: " Kad jau prisiminėm sausio 13 dieną, Lietuva būtent ten todėl ir išlošė, nes nenaudojo ginklų ir karinės jėgos. Jei būtų panaudota karinė jėga, rusams rankos būtų atsirišusios. O dabar, kad ir kaip ciniškai skambėtų, buvo išsisukta su labai nedaug aukų - 14. Dabar, karo atveju, šitų padoriai neparuoštų ir normaliai neapginkluotų rezervo karių, kurie kažkada būtų pabėgioję 9 mėnesius - žūtų tūkstančiais.
kionig 2015-04-15 20:57
Tikrai? Kiek atsimeni iš pirmosios pagalbos laikydamas teises, kai išklausei pirmos pagalbos kursus per 1 dieną ir gavai pažymėjimą? Per 9 mėn. nebus visada mokoma pirmos pagalbos suteikimo, taip ir bus greičiausiai, kad per savaitę dvi turėsi išmokti.
shift 2015-04-16 00:05
Pumper, parodyk civilizuotą valstybę, kurios gynyba būtų patikėta apkiautėliams. Į rytų pusę nežiūrim. Nes kai neraštingas apkiautėlis pasodinamas prie BUK'o - krinta žemėn civiliniai lėktuvai. Todėl vakarietiškoje kariuomėnėje reikia mastančių valią turinčių žmonių.
Arns 2015-04-16 00:41
Jokioj kariuomenėj nereikia filosofų, yra įsakymas jį vykdai.Manai sveiku protu žmogus norėtu pasilikti pridengti atsitraukiančio savo būrio prieš gausesnį priešą? Karys profesionalas save paaukotu, nes toks įsakymas. Būtent vakarietiškoje kariuomenėje ir atsisakyta šauktinių, kad jau iš pat pradžių nepasirengę gyventi kariškai nesimaišytu po kojomis. Net vieno bailus poelgis gali pražudyti visą kuopą. Kam kviesti nepatikimus, jei galima sudaryti sąlygas geriausiems ateiti dirbti darbo?
shift 2015-04-16 02:17
Arns, ne apie filosofiją kalbam, o apie gebėjimą priimti racionalius sprendimus kovinėse situacijose. Paskaičius tavo komentarus, galima susidaryti įspūdį, kad tu šauktinius įsivaizduoji kaip didelį pulką puspročių su ginklais rankose, kurie paliepus lekia tiesiai į tankus šaukdami "uraaaaa". Taip buvo tik Pirmojo pasaulinio karo laikais arba dar anksčiau. Šiuolaikinėje karybos taktikoje veikimas reikalauja daug didesnio taktinio veiksmų arsenalo, kurį bet kuris šauktinis per tarnybos laiką išmoksta. Čia kaip krepšinyje išmokstama taikyti derinius, statyti užtvaras, taip ir kovinis būrys veikia pagal iš anksto nusistatytus ir sukoordinuotus taktinius veiksmus. Kitas dalykas ką noriu pabrėžti, kad skirtumai tarp šauktinio ir profesionalo yra gerokai pervertinami. 9 mėnesiai yra ne šiaip terminas paimtas iš lempos, bet nustatytas pagal rengimo programos turinį. Kiekviena diena yra apskaičiuota mokymų ir treniruočių prasme. Todėl po tų 9 mėn. tikrai bus paruošiamas geras NATO standartus atitinkantis karys. Beje, šauktiniai yra geriausias sprendimas mažoms šalims, nes jei būtume tokio dydžio kaip Lenkija (daugiau nei10 kartų didesnė populiacija) būtume pajėgūs išlaikyti (su tuo pačiu procentu nuo BVP) 100 000 profesionalų karių, tad ir šauktinių nereikėtų. Kiek žinau lenkai tiek net neturi. Kalbant apie motyvaciją, čia tu ir daugelis kitų vadovaujatės keistomis iliuzijomis, tarsi karys jau turi gimti su šautuvu rankose. Jaunuolių NE-motyvacija slypi tame, kad absoliuti dauguma nenori išlįsti iš savo komforto zonos, t.y. toks psichologinis barjeras nenorint keisti nusistovėjusios gyvensenos. Tarsi į šaltą vandenį bristi. Tačiau, galiu garantuoti, kad tie NEmotyvuotieji visai kitaip galvos apie tarnybą po tų 9 mėn. Ir tokių, kurie sakys, kad veltui sugaišo laiką, esu tikras, kad nebus. Karyboje yra stiprus azarto elementas, įgijus įgūdžių atsiranda pasitenkinimas savo gebėjimais.
hamann 2015-04-16 08:02
išeiti kokius 2sav kursus.
hamann 2015-04-16 08:17
maišai esminius dalykus. pasiryžusius kovoti ir siekti karjeros karyboje, ir priverstinai pristatytus civilius nenorinčius nieko bendro turėti su kariuomene. kekviena diena yra apskaičiuota dedant pastangas ir siekiant rezultato o ne siekiant greičiau atarti tuos 9mėn. kekvienas kiek rimčiau susidūręs su betkokia sporto šaka patvirtins, jog motyvacija, psichologinis pasirengimas ir kažkokių tikslų siekimas yra 50% rezultato. kiti 50proc yra sunkus darbas, kuris neįmanomas be prieš tai įšvardintų faktorių. todėl niekada motyvuotas asmuo praėjęs tuos pačius mokymus nebus lygus asmeniui kuris visus tuos 9mėn galvojo, kaip ištrūkt iš šito košmaro ir ką reiks daryt baigus tarnybą. po metų 70% mokymuose įgytų žinių bus bevertės. Kalbant vien apie fizinį pasiruošimą, nemažai metų užsiimu kovos menais, ir iš praktikos žinau, kad vien 2-3 mėn treniruočių nutraukimas, fizinei formai yra pražūtis. praktiškai tokio pat laiko reik treniruočių, kad pasiekt buvusią formą. Jau nekalbant, kad po PKT dauguma grįš prie sėdimo darbo ir televizoriaus su čipsų pakeliu ir alaus buteliu kasdien po darbo.
immortallt 2015-04-16 08:34
100 šauktinių vs 20 profesionalų su vienoda ginkluote, kas laimės? 100 šauktinių vs 10 profesionalų su modernia ginluote, kas laimės?
manas 2015-04-16 08:45
Teko skaityti kur? delfi komentaruose? siuti sagas moko rankdarbiu burelyje, o armijoje moko kariauti.
immortallt 2015-04-16 08:50
Sarkazmo nesupranti?
Arns 2015-04-16 09:16
Keliose temose atgal, šio forumo "šauktinių aktyvistai" tokiais nenuginčyjamais įrodymais (anot Kionig) vartė visus prieštaraujančius šiai "vyriškumo mokyklai". Vienas išminčius net gi kalbėjo apie maisto gaminimą, tik jam priminė, jog kariai paprastai valgo valgyklose, ir nebent miške atsiplėšia maisto paketus.
hamann 2015-04-16 10:15
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/1414033.stm
Kirtiklis 2015-04-16 11:19
Oi dar prasidės cirkas kai vyks šaukimas, ir vėl pagausės medikų piniginės turinys. Paprasta tie kurie šiek tiek su finansais gerai sutaria ir nenori eiti, pasidarys priežastis dėl ko nepaimtų, ko nepasakysi apie ne tokius gerai uždirbančius. O po to dar labiau nenorinčio motyvacija "pakils" sužinojus kaip pažįstami kurie nenorėjo "pasidarė" ir nepaėmė, o ji paėmė nes neturėjo tokių galimybių. Kas norėjo jau tarnauja/tarnavo/savanoriauja.
Niemand 2015-04-16 11:50
Kaip ir sako straipsnio pavadinimas, galimybė išsisukti yra blogis. Turėtų imti nepriklausomai nuo sveikatos būklės.
UTF16 2015-04-16 14:30
Imti nepriklausomai nuo sveikatos būklės neįmanoma. Jei teisingai suprantu, koks būtų Niemand pasiūlymas, – kad žmonės būtų priversti dirbti. Jie vis tiek būtų skirstomi pagal fizinius sugebėjimus, o didžiulė dalis būtų priversta dirbti kažką, kas visai nesusiję su karu. Visų pirma, to niekada nebus, nes tai ekonomiškai visiškai neapsimoka. Panašiai kaip fiziką 4 metus studijavęs arba potencialus fizikas būtų skatinamas 9 mėnesius tapti chemiku, o programavimą kalusi mergina būtų pastatyta prie puodų tik todėl, kad tokia valdžios politika. Tai yra paprasčiausia nesąmonė. Žinoma, tokia sistema neapsiribotų vien darbu. Tai būtų ideali terpė smegenų plovimui. Kaip Niemand rašė ankstesnėje temoje, vegetarai būtų skatinami išmėginti skerdimą, o atsisakę – tikėtina – patirtų patyčias. Pacifistai būtų užgauliojami, kad neima ginklo į rankas. Apskritai taikos idėja taptų visuotinai marginalizuota, o visuomenė taptų labiau ištroškusia kraujo ir mažiau saugi gyventi. Dėl šios priežasties turbūt nedaug žmonių svajotų apie apsigyvenimą Izraelyje ir tam ryžtųsi.
kionig 2015-04-16 23:23
Kai kurie net kraują pamatę alpsta.. Ką jau kalbėti apie jo ėmimą iš venos. Bet o kodėl bendrosios praktikos žinios nepagelbėtų kare? Pvz mirtino nukraujavimo atveju, jeigu spėsi sulaikyti nukraujavimą, tada gali tam žmogui išgelbėti gyvybę. Papildomi išgyvenimo įgūdžiai dar niekam nepakenkė. Ar tokie kursai trūktų 2 savaites ar mėnesį, jie kariui yra būtini. Vat čia nuo to, purvų šliaužytojo ir įgauni prasmę link to, kad daugiau žinodamas didini savo ir kitų išgyvenimo šansus.
immortallt 2015-04-17 00:18
Kionig, tu nedirbi 9 mėnesius, tuo tarpu tavo darbų nudirbti nereikia. Taip pat pasaulyje nieko nevyksta ir viskas tik ir laukia, kol grįši darban. Po 2 savaičių atostogų jau esi atsilikęs nuo pasaulio, po 9 mėnesių reikia dar 3 mėnesių tik pasivyti. Kompensacijas, kad mokės darbdaviams, kažkaip užtilo. Dvejoju ar mokės. Pvz tokiems kaip man mokėti, tai kainuotų tiek brangiai, kad 3 kitus paimti galėtų. Tiesa, manęs neims dėl kitų priežasčių, net jei norėčiau, o baziniais kariniais mokymais buvau susigundęs. Idealiausia būtų sudaryti pakankamai patrauklias sąlygas tiems, kurie nori siekti aukštojo mokslo, bet trūksta pinigų, ar nori pradėti savo gyvenimą. Tai yra vietoje to, kad būtų šaukiami dirbantys, moki didesnes išmokas savanoriams. Jau prie esančių ~1,500€ dar pridėtų 1,000€ ir norinčių būtų dar daugiau. Tuo tarpu, jei darbdaviui reikėtų mokėt kompensaciją, tai šitas priedas būtų tik mėnesio alga normaliai uždirbančiųjų. Visuotinis karinis pasirengimas, gal ir gera idėja, bet vienas bet. O ginklų tai nereikia?
Arthuras 2015-04-17 10:54
http://www.lrytas.lt/verslas/izvalgos-i ... negins.htm kionig, skaityk, jei neaišku, skaityk dar kartą. Čia yra nuomonė žmogaus, kuris turi patirtį, o ne kažkokio populizmu valdomo nupiepusio politiko.
SaMaras 2015-04-17 11:05
immortal, moterys po du metus "iškrenta" iš darbo ar net po keturis jei vaikus augina.. darbdaviai susiraukę bet "saugo" tas darbo vietas ir nenumirsta.. bus įstatymas ir vykdys.. nesakau kad po tokių atostogų nereikia adaptacinio laikotarpio..
Arns 2015-04-17 13:22
SaMaras, nekišk nėštumo, nes jis visų pirma jis planuojamas ir yra apsisprendimo teisė. Be to aiškindamas apie "problemų nebuvimą", gal domėkis kas dedasi, retai kas saugo. Dažniausiai ant popierių tik iki grįžimo, o paskui labai draugiškai pasiūloma susipakuoti daiktus, nes toje vietoje jau dirba kitas žmogus. P.S tokios problemos egzistuoja ir tame pačiame Izraelyje, tik ten valstybė dėl savo žmonių nepagaili visų verslui represinių priemonių, jei pabando gudrauti. Kokia tikimybė jog Lietuvoje, dėl šauktinių ,valstybės institucijos eis pakovoti su verslininkais?