Lietuvos kariuomenė pagaliau pabudo iš komos: šiais metais pagal plėtrą jau pralenkėm visas NATO šalis

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Rukis 2016-04-07 14:30
Puiku. Dabar tereikia plano, kaip pritraukti kuo daugiau šauktinių po 9 mėnesių, kad toliau tarnautų ir siektų profesionalaus kario karjeros. Tam reikės gundančių atlyginimų, bei plačios finansinės paramos kario namų ūkiui. Pasidalinsiu įspūdžiais, teko kartu pratybose susitikti su JAV puskarininkiais. Kiek klausinėti teko, tai pusė jų namų ūkio išlaidų padengia valstybė. Žinom JAV liūdną padėtį su aukštojo mokslo įkainiais ir nefinansuojamą sveikatos apsaugą. Tai tokių dalykų finansinis padengimas tikrai daro kario karjerą patrauklią. Jei išvažiuoji į pratybas/misiją tavo likusios šeimos ūkio išlaidos tuo laikotarpiu padengiamos 100%. Įsivaizduok kad tą mėnesį tavo šeima negauna mokesčių lapelio ir dar priedo žmona į sąskaitą gauna paskaičiuotą išmoką maistui ir kitoms reikmėms. Juokaudami jie man sako kad tik už telefono sąskaitą reikia pačiam mokėt.
Creatium 2016-04-07 14:50
Norint to Lietuvoje, reikia turėti kitokią sistemą. Pas mus nėra teisinio pagrindo valstybei leisti konkrečiam asmeniui nemokėti mokesčių. Plius, pas mus mokesčiai išmėtyti: įmonė sumoka už pajamas, gyventojas už NT jeigu turi ir pan.
Rukis 2016-04-07 15:06
Be abejo sistemos kopijuoti nereikia, tuo labiau "atleisti" nuo mokesčių. Bet juk sprendimas akivaizdus, tiesiog to kario mokesčius turėtų apmokėti Krašto Apsaugos Ministerija. Kalbant apie išmėtimą tai tiesiog prieš misiją deklaruoti savo ūkį reikia ir tiek. KAM prieina prie tavo informacijos ir jie tavo misijos laikotarpiu bendrauja su Mokesčių Inspekcija. Na, o jei žmona (Vaikai) dirba, tai jos mokesčių dalį tiesiog grąžintų po kasmet vykstančios pajamų deklaracijos. Suprantu, kad galim sugalvot būtų kaip pasipelnyti iš tokios sistemos, pvz.: sūnų deklaruoji kaip dar gyvenantį kartu, nors jam 22 ir jis kažkur sostinėje nelegaliai nuomojasi butą. Dėl to kario šeima gautų didesnes išmokas ir panašiai. Bet landų užkaišiojimu turi užsiimti mokesčių inspekcija, o ne internautas, kuris dalinasi savo idėjomis, kurios greičiausiai bus neišgirstos ir niekam neįdomios. Nėra tobulos sistemos.
immortallt 2016-04-07 16:25
Ne mokesčių inspekcija turi užsiiminėti landų užkaišiojimu, o išimčių nebuvimas nesukuria landų. Profesionaliems kariams mokama alga, kam dar kažką išsigalvoti?
Kirtis 2016-04-07 16:26
Pirmiau reikėtų pasirūpinti, kad kariai profesionalai galėtų gauti garbingą atlyginimą. Prieš keletą metų brolis vyko į misiją Afganistane. Aš asmeniškai buvau gana nemaloniai nustebintas, kai sužinojau koks jo atlyginimas, beja, misija vyko kaip tik pokriziniu laikotarpiu. Tai misijos pabaigoje atvykusi karių aplankyti krašto apsaugos ministrė dar paagitavo karius ir dalies to mizeriško atlyginimo atsisakyti, nes neva valstybei sunkus laikotarpis. Nepateikinėsiu konkrečių skaičių, bet pasakysiu tik tiek, kad dirbdamas darbų vadovu statybos inžinerija užsiimančioje Lietuviškoje įmonėje, kuri tuo metu vykdė darbus Norvegijoje, aš uždirbau daugiau, nei brolis, tarnaudamas karo zonoje. Apie atlyginimą, gaunamą Lietuvoje apskritai neverta net kalbėti. Kariams turbūt gėda net užsiminti apie savo atlyginimus, kai bendrauja su kolegomis iš užsienio. Taip, dabar yra tam tikras patriotinis pakilimas ir tarnauti kariuomenėje netgi pasidarė "madinga", bet jei ir toliau viskas remsis tik patriotiniais jausmais, tai varikliukas pradės po kiek laiko čiaudėti ir karinė mašina vėl kada nors sustos. Tam, kad karys tikrai gerai dirbtų savo darbą, jis turi būti ne tik tikras, kad jo šeimai nepritrūks būtiniausių dalykų, ne tik gyventi patogiai, bet ir turėtų žinoti, kad civiliame gyvenime jis ganėtinai sunkiai gaus taip gerai apmokamą darbą - tada jis nesižvalgys į šalis, o galvos apie savo darbą (o tai reiškia rūpinsis visų mūsų saugumu)
unytas 2016-04-07 18:02
15min,delfi ir televizios ismislas kad tarnauti madinga. cia taip pat sakit kad visi su bmw yra mafiozai ir nesilaiko KET kad masina kalta o ne vairuotojas. dalis tu savanoriu eina del pinigu nes negauna darbo kai jie atitarnaus gaus pinigus isakrt emigruos. kai taves leitenantas paklaus kodel cia atejai negi sakisi kad del pinigu kad tureciau is ko i UK emigruot gi sako noriu gint Lietuva ir seimo narius kitus politikus nuo ruso ir pasirizes padeti galva.
Fikcija 2016-04-07 18:50
Kaip sake vienas karininkas (LT armijoj jau tarnaujant),tai pas mus tarnauja arba patrijotai, arba idiotai .
Xdmin 2016-04-07 19:01
Pagal sali ir atlyginimai. Lietuvos kasininkai nesilygina su uzsienio kasininkais. Kaip ir sandelininkai, kurie kartais gauna ir vidutini salies atlyginima, bet negali lygintis su uzsienio sandelininkais. Todel kariai neturetu buti isimtimi, nes ju atlyginimas isleidziamas toje salyje kurioje gyvena jie ar ju seimos, tai kodel ju atlyginimai turetu buti kaip pazengusiu Europos valstybiu? Plius kai tarnauji, ypac misijoje, maista gauni, pastoge gauni ( reikia mazesnio buto seimai), antras automobilis tampa nebenaudojamas ir t.t.
kiesza 2016-04-07 19:36
JAV kariuomenę išlaiko visas pasaulis, jie turi rezervinę valiutą USD kurią spausdina pagal poreikius, o likęs pasaulis tą dolerį vertina, gerbia ir perka. Jų modelis tikrai geras, nes jau 70 metų užtikrina stabilią taiką pasaulyje ir aš nieko prieš, kad jie ir toliau tą pasaulį saugotų. Bet jų modelis Lietuvai absoliučiai netinkamas, nes mes neturim rezervinės valiutos ir teisės ją spausdinti, todėl mes ginkluotis galim tik pagal galimybes, o JAV pagal poreikius
kionig 2016-04-07 19:41
Daug kas ką gali sakyti, bet nereikėtų kreipti dėmesio į tokius pasisakymus, kurie ne mažiau idiotiški yra.
immortallt 2016-04-07 20:38
Tai tu turbūt teigi, kad Norvegijoje uždirbdamas 3x daugiau nei Lietuvoje, gali per 3x trumpesnį laikotarpį Oslo centre įsigyti būstą? Ar tiesiog, kad nominaliai gauni 3x daugiau, bet kainos didesnė nuo 2 iki 10x? Apie tai, kaip ten pigu - nepasakok. Pats gyvenau.
PupuDede 2016-04-07 20:39
Pinigu mėtimas ir tiek. Esame ant tiek turtingi kad galim tai sau leisti? Atvykus i priimamaji su temperatura jums teks susimoketi o cia metomi pinigai.
SaMaras 2016-04-07 20:54
Nu jo.. priimamajame už švirkštus reikia mokėti, o valstybė matai išverstkiaušius balerūnus ir visokius kitokius meninykus remia.. kur tai matyta.. o bambaliniui alui akcizus matai didina.. žiauru.. ir kaip valstybė gali nepagalvoti apie visus žmones.. iš varguolių vieninteles linksmybes atimti nori ar bent jau padaryti sunkiai įkandamas...
PCP 2016-04-07 22:29

Justas777 2016-04-07 23:00

jull 2016-04-07 23:10
Siulau tau vietoj pigiu multiku vaikams arba kvailiams, kokia knyga apie makroekonomika paskaityt.
Kirtis 2016-04-07 23:42
Esmė ne tame, ką aš sugebėjau, ką užsidirbau ar sutaupiau, ir ne tame kaip aš gyvenau... nors viskas su tuo gerai (daug geriau, nei norit parodyti dėl sveiku protu nesuprantamo pykčio). Aš neiškojau darbo per krizę - aš dirbau jį dar prieš prasidedant krizei, ir pabrėžiau, kad dirbau Lietuviškoje įmonėje, registruotoje Lietuvoje, bet būdamas komandiruotėje užsienyje, uždirbau geriau, nei brolis, komandiruotas į KARINĘ misiją užsienyje - tai NE NORMALU. Esmė tame, kad karys, rizikuodamas savo gyvybe karo zonoje neturėtų uždirbti mažiau, nei žmogus, dirbdamas civilį darbą. O tarnaudamas Lietuvoje irgi neturėtų uždirbti, kaip pagalbinis darbininkas, dirbantis nekvalifikuotą darbą - tai irgi NE NORMALU. Jei meilę Lietuvai parodo rusiškų keiksmažodžių gausa pasisakyme, tai aš nepretenduosiu nukonkuruoti tokios meilės... Tiesiog kai kažką myli, nori, kad mylimajai būtų gera, patogu, jauku ir saugu... Ar labai saugu mūsų mylimai Lietuvai, kai ją gina skurstantys kareiviukai, turintys apie kitus tokią nuomonę: "jūs esat apgailėtini šūdo gabalai"?... Manau, kad visgi galima daugiau pažangos siekti šitoje srityje.
X-log 2016-04-08 02:06
Tai kad, statistiskai, karys net nera pati pavojingiausia specialybe. Statybininkai, zvejai, medkirciau dazniausiai uzima lenteles virsunes. Realiai jokioje salyje kareiviai neuzdirba pasakisku sumu, lyginant su tos salies atlyginimais. Ir tu kazkaip neivertini, kad karys misijoje neturi rupintis: * Maistu * Apgyvendinimu * Apranga Kas, dazniausia, sudaro puse ir daugiau civilio islaidu.
Charger 2016-04-10 08:48
PupuDede 2016-04-10 13:03
Taip gerai gyvenam kad tiesiog visi apteke pinigais, puiku. Dziugu man uz jus, bet man cia tik pinigu metimas. O dabar cia mados reikalas ar neseniai visi sauke nebereikalinga, o kas dabar turi kita nuomone tai iskart uz rusus, vedmainiai juokdariai. Propoganda padare savo, Lietuvos propoganda!!!