Lietuva nori būti rimta karinė galia: 2 % nuo BVP tik pirmas žingsnis, toliau - dar didesni planai

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

manciukaz 2017-01-02 14:50
Antrašte užteko paskaityt... DD rada kažkuris seimuns švogeri kariuomėnėj su šaukštais paėja varke nieks nesėda judam toliau.. tegu dalbajobai galvoj kaip jaunus žmones čia išlaikyt, kad neišsilakstytu, nes nebebus kam gint tos mūsu lietuvos..
Fikcija 2017-01-02 15:42
Kelias į Lietuvos nepriklausomybę 1918 – 1920-aisias metais, kitaip nei Sąjūdžio laikotarpyje, pareikalavo stiprių ginkluotųjų pajėgų sukūrimo. Jaunai Lietuvos Respublikai kilo grėsmė tiek iš Lenkijos, tiek iš Sovietų Rusijos pusės, todėl kariuomenės kūrimas tapo valdžios prioritetu. Pačiu pirmuoju savo įsakymu, 1918 m. lapkričio 23-ąją, premjeras A. Voldemaras įkūrė Lietuvos kariuomenę, o jau kitą mėnesį prezidentas A. Smetona išrūpino iš Vokietijos vyriausybės 100 mln. markių paskolą, iš kurios per 40 mln. nukeliavo tiesioginiam Lietuvos kariuomenės aprūpinimui. Atkūrus nepriklausomybę karių savanorių, pasiryžusių kovoti už naujos valstybės išlikimą, netrūko, tačiau Lietuvos kariuomenei velniškai trūko karininkų galinčių jiems vadovauti. Daugumai pirmųjų kovų vadovavo buvusios carinės Rusijos imperijos karininkai, kurie neretai net nekalbėdavo lietuviškai. Tokia kariuomenės vadovybė neigiamai atsiliepdavo karių moralei, reikėjo greitai suformuoti lietuvišką karinį elitą. Šiam tikslui trečiojo dešimtmečio pradžioje Kaune įsteigtos dvi karininkų rengimo mokyklos: Kauno karo mokykla bei Aukštoji karo mokykla, imta leisti karių ir karininkų bendruomenei skirtus periodinius leidinius. Šios priemonės palyginti greitai leido Lietuvai sukurti savarankišką, stiprų tautinį identitetą turinčią kariuomenę, tačiau jos nemažai Lietuvai ir kainavo – kariuomenei išlaikyti kasmet buvo skiriama apie 20 proc. Lietuvos biudžeto. Darbas kariuomenėje buvo ne tik prestižinis, bet ir gerai apmokamas, todėl jaunimas noriai stodavo į karužų (kariūnų) gretas. Karininkų trūkumas buvo greitai panaikintas ir palaipsniui ėmė formuotis jų perteklius. Orginalas http://www.businessandexhibitions.com/l ... a-ir-kaina
manciukaz 2017-01-02 17:13
Arthuras 2017-01-02 17:22
Kadangi krašto apsaugai pinigai yra skiriami iš biudžeto, būtų smagu, kad ir procentas būtų minimas ne nuo BVP, o nuo biudžeto. Jei neklystu, šiais metais daugmaž bus skiriama 8.5 proc. biudžeto.
2017-01-02 17:28
Ir tuo pačiu paantrinant, norėtųsi pridurti, kad skaičiuojant procentą nuo biudžeto, būtų neįskaičiuojamos visokios paramos EU ir pan. Praeitais metais berods sudarė apie 7,8 proc. O kai pasieks 2 proc nuo BVP, panašu, kad gynybai išlaidos sudarys apie 10 proc. biudžeto.
sabotan 2017-01-02 19:11
Pinigu metimas i bala . Geriau svietimui visus pinigus skirtu o ne tankam ir bombioskem. Kibernetiniai ginklai dabar daug galingesni uz ta puvena tanka
kiesza 2017-01-02 19:27
Kuom baigėsi? Niekas nesibaigė mes esam ES, NATO esam laisva demokratija ir kasdien daromės vis turtingesni, o jeigu būtume pasipriešinę sovietams tada greičiausiai 45' sovietai būtų pradėję siautėti ne rytprūsiuose, o Lietuvoje. Tai numatė valdžia, todėl priėmė sprendimą laikytis besalygiško neutraliteto, nepasidavė nei vokiečių, nei rusų provokacijoms. Tiesa ši pozicija buvo pasiūlyta Prancūzijos-Anglijos kurių sprendimu po Jaltos konferencijos mus atidavė Sovietų įtakai, bet ir tai nesužlugdė. Didžiausias pavojus yra ne mažas BVP gynybai, o tokie koloborantai kaip tamsta, kurie pasikeitus valdžiai tuojpat perbėgs
kiesza 2017-01-02 19:30
Kaip kibernetinis ginklas apsaugos tavo žmoną nuo išprievartavimo ? Kaip kebernetinis ginklas tau žuvus iškas tau duobę? Kogero niekaip.. O tankas irgi to nepadarys, bet jam padedant, šansai didėja jog tai neįvyks
Kirtiklis 2017-01-02 20:26
Ir kaip visada, tokie kaip tu veikėjai nesupranta nieko visai. Jauti skirtumą, tarp to kad ką tik atsikūrusios valstybės, neturinčios jokios kariuomenės - kuriai sukurti, reikėjo lėšų, modernizuoti ją vėliau ir t.t, kur turėjo agresyvius kaimynus su kuriais kariavo. Ir dabartine situacija kur esam Alijanse ir t.t Ar pagal tavo tokia logiką Lenkija ims ir užims dalį Lietuvos, nes ną buvo toks atvejis, ar Vokietija sugalvos pasiimti Klaipėdos kraštą? Ai dar papasakok kaip Lenkijai sekėsi tokiu pat laikotarpiu? Gi lenkai galėjo visai nesipriešinti okupacijoms, nes nu gi kam ? Kam jiems reikėjo tankų ir lėktuvų, kariuomenės? Gi reikėjo kišti galvą į smėli ir su gėlėmis pasitikti okupantus.
manciukaz 2017-01-03 03:51
Niekur neperbėgčiau greičiau pabėgčiau iš čia, bet kariaut už tokia valstybe tikrai neičiau..
immortallt 2017-01-03 09:22
manciukaz, kitaip sakant, tu neitum kariauti už tai, kas esi. Už tai, ką sukūrė tavo tėvai, seneliai ir ką kuria tavo karta.
manciukaz 2017-01-03 10:22
Pasižėk nei karo nereikia visi iš čia bėga, net pabėgeliai...butu normali valstybė nieks nebėgtu ir ginti noras būtu... Švogeriu kraštas kaip sakant tegu švogeriai ji ir gina..
immortallt 2017-01-03 10:38
Anglija - daugiau žmonių gyvena emigracijoje, nei Anglijoje yra imigrantų. Švogerių kraštas, nes patys tokį darome. Jei tave prileistų prie lovio, elgtumeis dar blogiau.
manciukaz 2017-01-03 11:40
Gali būti nzn nes niekas neprileido ir ko gero neprileis, bet jei prileistu tada gal ir noras ginti atsirastu juk nesinorėtu savo vilos ant ežero kranto draustinyje rusams atiduoti.. seniukai problema yra ne ta, kad prie lovio visi vagia ir kyšius ima problema yra ta, kad jų niekas nebaudžia...
immortallt 2017-01-03 11:47
Nebaudžia, nes tokie kaip tu, patys pateisina korupciją. Beveik tikras, kad bent kartą gyvenime ar davei, ar pasinaudojai pažintimis, ir žinoma nesibodi gauti algą vokelyje, gal ir kontrabandą perki ir dar pasiteirauji dėl 21% nuolaidos.
manciukaz 2017-01-03 14:07
Nepateisinu korupcijos ir niekam neduodavau kyšio kol šeimos daktarė nenuvėle namioko, kad kava pati perka, o aš dažnai sergu..Pabandyk prieš operacija nepatept daktaro... kiek girdėjau iš draugų mentai dažnai ima kyšius ir akivaizdžiai jų reikalauja.. kas liečia vokeliuose alga, o ka daryt neimt ir prarast darba? Esam jauna šeima nuomojames buta dar turim vaika ir taip vos galim išgyvent tam ubagyne mokesčiai mažiausiai rūpi..kontrobandos neperku, nes netenkina kokybė... jei galėčiau išvis nemokėčiau mokesčiu, nes patys matot kur jie nukeliauja i visokius valdovu rūmus ir auksinius armijos šaukštus...kitaip sakant švogeriam į kišene
Sonnerie 2017-01-03 14:50
Sutinku. Bet is kitos puses, lengva kalbet tiem, kuriuos jau nebetaip liecia korupcija. Jeigu visi susitartu ir nebedarytu situ dalyku apie kuriuos rasai, situacija pasikeistu. Taip aisku nebus, nes daug darbuotoju rizikuoja savo darbu, atsisakydami vokeliu arba savo ar artimo gyvybe, nepamokedami korumpuotam daktarui. Zinai ka? paskutiniu atveju ir as geriau pamokeciau, negu rizikuociau nebepabust. Bet as vistiek lieku prie nuomones, kad kol nepasikeis bent viena ar pora kartu, jokiu rimtesniu pokyciu sitoj srity nebus. Jeigu prie ruso reikejo vogt kiek galima daugiau, tai kodel ir vaiku neismokyt? Daznai mokyt ir nereikia, vaikai perima situos dalykus, matydami, kaip teveliai "sukasi". Cia kalbu apie tuos zmones, kurie yra galios pozicijose per pazistamus ir apie tuos, kurie susikrove kapitala taip, kaip "mokejo". Per keleta kartu, sitie dalykai manau bus zenkliai sumazeje del ivairiu veiksniu.
immortallt 2017-01-03 15:23
Gydytojas pareikalavo kyšio, nuėjau į privačią ligoninę, kur už kyšio kainą gavau nepriekaištingą paslaugų kokybę, greitį, dėmesį ir rūpestį. Policininkas gali reikalauti kiek nori, bet baudą skiria ne jisai. Dėl algos vokeliuose, tai nueik pas darbdavį ir sakyk, kad tegul moka viską švariai ir tegul nuskaičiuoja mokesčius. Tiesa, tau nepatiks algos sumažėjimas. Išgyventi nesunku, kai į gyvenimą žiūri rimtai ir atsakingai. Kuo puikiausiai 500€ per mėnesį lieka net labai nesistengiant. Jei nemokėčiau mokesčių, liktų gerokai virš 1,000€. Pasiimčiau ir privataus draudimo alternatyvas. Tik ką darysime su visom socialinėm išmokom? Būtent pensijoms ir kitoms imšokoms išleidžiama daugiau nei pusė pinigų. Ne kam kitam. Nesuprantu, kokio velnio mokėt gydytojui, kai už tą pačią kainą, ar kiek didesnę gausi privačioje ligoninėje visas paslaugas kokybiškas ir ten jei net pabandytum duot gydytojui, tai jis tik nusišypsotų ir grąžintų pinigus. Tik va tie patys, kurie tuos kyšius bruka, po to piktinasi, kad "Seimas vieni vagys", kad valdžia korumpuota ir t.t. Bet patys tokie pat vagys. Iš esmės, eiliniai žmonės iš biudžeto pavagia apie 10x daugiau nei teoriškai būtų įmanoma išgrobstyti iš biudžeto. Tai kas vagys? Eiliniai lietuviai ar valdžia? "Rizikuoji"
Arthuras 2017-01-03 16:59
Ėt, immortallt, parodei savo žinių spragas. Niekur tu Lietuvoje negausi tretinio lygio paslaugų privačiai. Pvz. niekas tau vėžio neoperuos ir t.t. Dėl kokių šūdniekių, kuriuos tvarko privačios klinikos ir taip niekas kyšių dažniausiai neduoda. Nes pavojaus gyvybei ir sveikatai nėra. Aišku, klubo sąnarį lyg ir gali pasikeist privačiai, tik susimokėsi 2000+ euro vien už keitimą, be pačio sąnario ir kitų paslaugų(tyrimų), kurių bus daug. Kaip manai, daug pensininkų įperka tokias paslaugas? Neįperka. Todėl ir duoda kelis šimtus eur prieš operaciją į kišenę. Su medicinos kyšiais yra baisiausia situacija. Dar baisiau yra su medikų atlygiais. Jie turi būti keliais kartais didesni. O tada už kyšio ėmimą gydytoją reikėtų sodint už grotų. Tik taip įmanoma sutvarkyt šitą reikalą.
manciukaz 2017-01-03 17:08
Bepigu tau kaili kalbėt kai per mėn lieka 500 dauguma tavo tėvynainiu tiek neuždirba..aišku gali juos vadint neišsilavinusiais, alkoholikais ar kaip tik nori.. jie tiesiog neturėjo tokiu salygu kurias turi tu, kai žmogus neturi ka vaikui valgyt paduot jam mažiausiai rupi privačios klinikos..nulipk nuo kompo ir pasižiurėk kaip žmonės gyvena arba bent patylėk..