Kaip vyko dingusio Japonijos F-35 paieškos, ką pavyko surasti ir ką reiškia, kad JAV traukiasi iš paieškų?  ()

Maždaug prieš mėnesį vienas Japonijos F-35 pranyko iš akiračio maždaug 134 km į rytus nuo Misavos. Ramiojo vandenyno bandos pasiglemžė vieną moderniausių šiuolaikinių naikintuvų, tačiau jo buvo intensyviai ieškoma. Nepaisant panaudotų aukštųjų technologijų, lėktuvas nebuvo surastas. Bet negi jis taip ir liks kažkur vandenyno dugne?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2019-05-13 Kaip vyko dingusio Japonijos F-35 paieškos, ką pavyko surasti ir ką reiškia, kad JAV traukiasi iš paieškų?  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV ir Japonija tikrai norėjo surasti dingusio lėktuvo nuolaužas. Tai padėtų nustatyti avarijos priežastis ir, jei būtų nustatytas koks nors technologinis defektas, apsaugoti tebeskraidančius F-35 naikintuvus. Kartu buvo baiminamasi, kad F-35 technologijų paslaptys pateks į netinkamas rankas - kinai ir rusai tikrai nebūtų atsisakę panaršyti po naikintuvo nuolaužas. Galiausiai, pastangos buvo dedamos ir dėl žuvusio piloto, kurio kūnas taip ir nebuvo rastas.

Paieškose dalyvavo įprastai moksliniams tyrimams naudojamas laivas „Van Gogh“ su per atstumą valdomu batiskafu CURV 21. Šis įspūdingas povandeninių paieškos ir tyrimų laivas sveria 2,9 tonas ir gali panerti į didesnį nei 6 km gylį. Japonija į avarijos vietą pasiuntė savo povandeninių paieškos operacijų paramos laivą „Kaimei“. Taigi, dedamos tikrai didelės pastangos.

Pora nuolaužų buvo rastos praėjus vos kelioms valandoms po naikintuvo dingimo. Tai patvirtino, kad lėktuvas yra sudužęs ir leido tiksliau nustatyti avarijos vietą. Šį mėnesį 1,5 km gylyje pavyko aptikti ir kabinos dalių, kuriose buvo ir skrydžių įrašymo įrenginys (jei labai norite, galite šį daiktą vadinti juodąja dėže). Jis yra taip stipriai apgadintas, kad nebeturi modulio, į kurį įrašomas lėktuvo greitis ir skrydžio aukštis.

Dabar „Van Gogh“ ir „Kaimei“ paieškas nutraukia. Teritorijoje dar sukiosis Japonijos minų paieškos laivas, keli privatūs laivai bei kariniai lėktuvai. Tačiau JAV pasitraukimas iš esmės deda tašką - didžioji lėktuvo dalis surasta nebus ir piloto kūnas jau surado savo amžinojo poilsio vietą.

Tai reiškia kelis dalykus. Visų pirma, JAV pajėgos yra užtikrintos, kad F-35 nebus surastas arba bent jau nebėra tokios būklės, kad turėtų naudos kitoms valstybėms. Antra, Japonija, kuri ketina pirkti 147 F-35 naikintuvus, dabar žymiai atidžiau stebės jų techninę būklę ir skrydžius. Japonija yra didžiausia F-35 naudotoja, neskaitant JAV. Trečia, avarijos priežastis niekada nebus visu 100 % aiški. Tai - jau antrasis sudužęs F-35. Šiose pradinėse naikintuvo tarnybos stadijose jį būtina atidžiai stebėti, kad trūkumai būtų pastebėti anksti.

Kita vertus, turint omenyje F-35 pliusus, vargu, kad kitos šalys, dabar planuojančios pirkimus, atsisakys šių naikintuvų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(23)
(3)
(20)

Komentarai ()