[Žinios trumpai] Neįtikėtina: Kazachstanas pasiruošęs padėti ES įmonėms parduoti prekes į Rusiją, skelbia, kad tai remia net ir pati Europos Komisija  (5)

Kazachstanas turi pasiūlymą Europos kompanijoms, kurios vis dar nori prekiauti Rusijoje, bet bijo neigiamų pasekmių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vakarų sankcijas Rusijai palydėjo ir milžiniškas vakarietiškų kompanijų išėjimas iš Rusijos rinkos. Dalis šių sprendimų buvo priimti dėl didelio visuomenės spaudimo. Tačiau verslo logika dažnai yra šaltakraujiška ir didelė Rusijos rinka tikriausiai vilioja ne vieną ją palikusią kompaniją.

Kazachstano prezidento administracijos narys Timuras Suleimenovas teigia, kad Briuselyje susitiko su eurokomisaru Valdžiu Dombrovskiu, kuris pareiškė, kad ES pritartų Kazachstano siūlymui padėti toms kompanijoms. Koks tas pasiūlymas?

Kazachstanas siūlo savo rinką Rusiją palikusioms kompanijoms. Taip jų produktai neišvengiamai patektų ir į Rusiją. „Jos nori būti netoliese ir mes galime būti tuo kaimynu. Prekyba yra prekyba ir tos kompanijos norėtų dalintis Rusijos vartotojų rinka“, teigia Suleimenovas. Kazachstanas norėtų pasinaudoti galimybėmis, kurias atvėrė Vakarų sankcijos Rusijai. Tai tikriausiai yra viena iš priežasčių, kodėl Kazachstanas išliko neutralus, bet teikia humanitarinę pagalbą Ukrainai.

Europos Komisija šį susitikimą pakomentavo kiek šalčiau, teigdama, kad abi pusės „patvirtino poreikį gilinti ES-Kazachstano santykius, dvišalę prekybą ir bendradarbiavimą įvairiose srityse, įskaitant energetiką“. ES taip pat norėtų gerinti bendradarbiavimą su Kazachstanu žemės ūkio, aplinkosaugos ir gamtinių žaliavų srityse.

 

Ar kompanijos pasinaudotų Kazachstano galimybe išlikti šalia Rusijos rinkos? Galbūt taip pavyktų apeiti oficialius suvaržymus, bet viešas spaudimas išliktų, todėl sunku atsakyti į šį klausimą.

(3)
(14)
(-11)

Komentarai (5)