[Žinios trumpai] To dar nebuvo: ES svarstys karinę jūrų misiją į Ukrainos uostus  ()

Europos Sąjunga ir pasaulis yra suinteresuoti, kad Ukraina galėtų eksportuoti didžiulius kukurūzų, rūgių ir, svarbiausia, kviečių kiekius. Rusija laiko pasaulį įkaite ir tyčia užblokavo Ukrainos grūdų eksportą. Tačiau pasaulis lengvai badauti nesutiks.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Europos Sąjunga jau svarsto karinio laivyno misiją, kuri turėtų padėti eksportuoti Ukrainos grūdus. Pirmadienį prasidėsiančiame ES viršūnių susitikime bus kalbama apie bado grėsmę, ypač vargingesnėse šalyse, kurios yra priklausomos nuo Ukrainos žemės ūkio produkcijos.

Kaip atrodytų tokia misija? Na, diskutuojama apie galimybę kariniais laivais lydėti prekinius laivus per Juodąją jūrą. Lengva nebūtų, nes tai - užminuoti vandenys, o Rusija yra suinteresuota Ukrainos eksporto stabdymu ir maisto krizės sukėlimu. Putinas pabrėžė, kad Ukrainos produkcija būtų eksportuojama su Rusijos pagalba, jei Vakarai pašalintų sankcijas.

Didžiausios viltys dedamos į Odesos uostą, kurį Rusija blokuoja itin aršiai. Minos ir karo laivai čia - dažnas reiškinys. Turkija taip pat derasi su Maskva ir Kyjivu, kad padėtų eksportuoti daugiau nei 20 tonų žemės ūkio produkcijos, kurią rusai laiko užblokavę Ukrainoje. 

 

Ar Rusija galėtų ryžtis atakuoti prekinius laivus ar juos lydinčius Europos karinius laivus? Galėtų. Ir galėtų bandyti tuo apkaltinti Ukrainą. Nes dabar Rusijai tai - labai svarbi korta, leidžianti desperatiškai reikalauti sankcijų lengvinimo ar šalinimo.

(16)
(4)
(12)

Komentarai ()