Kinų pastatyti monstrai virto vaiduoklių miestu: „Vos tik užeinu į butą, iškart pašiurpsta oda“ (Video)  ()

Pekinas galbūt pagelbės skęstančioms nekilnojamojo turto (NT) korporacijoms. Bet jų nebaigti statyti monstrai dar ilgai badys akis. Svarbiausia, kad ne tik Kinijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prieš metus trisdešimtmetis informacinių technologijų specialistas Nazmi Hanafiahas persikėlė į pietinėje Malaizijos dalyje esantį milžinišką gyvenamųjų namų kompleksą, pavadintą „Miško miestu“ (angl. „Forest City“). Čia jis išsinuomojo butą su vienu miegamuoju ir vaizdu į jūrą.

Praėjus vos pusmečiui vyras jau buvo atsikandęs tokio gyvenimo. „Man nerūpi užstatas, nerūpi pinigai. Aš tik noriu dingti iš čia. Vos tik užeinu į butą, iškart pašiurpsta oda, nes visuomet ir visur esu čia vienas“, – paaiškino N.Hanafiahas.

Planas taip ir neišdegė

„Miško miestas“ – vienos stambiausių Kinijos NT kompanijų „Country Garden“, kuri dabar yra per plauką nuo bankroto, projektas Malaizijoje.

2016 metais ši įmonė užsimojo čia pastatyti aplinkai draugišką daugiabučių kompleksą, kurio vertė sunkiai suvokiama sveiku protu – 100 mlrd. dolerių.

Iš esmės tai yra visiškai naujas miestas. Čia turėjo būti ne tik namai, bet ir biurai, golfo aikštynai, vandens parkas, barai ir restoranai. Viskas, ko gali prireikti maždaug milijonui gyventojų, – tiek čia buvo numatyta jų įkurdinti.

NT plėtotojai pasiskolino milžiniškas sumas ir jau kuris laikas nebesugeba jų grąžinti. Tad per 8 metus „Miško mieste“ iškilo vos 15 proc. planuotų statinių. Iš jų tiktai maždaug 1 proc. gyvenamojo ploto dabar yra naudojama.

„Country Garden“, kurią slegia maždaug 200 mlrd. dolerių skolų našta, tvirtina nusiteikusi optimistiškai ir užbaigsianti šį projektą. Tačiau tiems, kurie čia apsigyveno, sunku tuo patikėti.

„Atvirai kalbant, čia yra siaubinga. Daug tikėjausi iš šios vietos, tačiau tai buvo blogas pasirinkimas. Tiesiog nėra čia ką veikti“, – neslėpė N.Hanafiahas.

Tapo vaiduoklių miestu

NT kompanija skelbė, kad „Miško miestas“ bus atviras visiems planetos gyventojams. Bet iš esmės jis buvo skirtas turtingesniems kinams, nes daugeliui Malaizijos žmonių būsto kainos jame gerokai per didelės. Išsinuomoti butą čia įstengia tik tokie kvalifikuoti darbuotojai kaip, tarkim, IT specialistai.

Tik ką veikti šiame komplekse, kurį buvo planuojama paversti pajūryje esančia žalia oaze? Paplūdimyje – tuščios žaidimų aikštelės vaikams, rūdijantis automobilis ir laiptai į niekur, nes konstrukcija tiesiog nebaigta.

 

Užtat mėtosi krūvos tuščių butelių, kuriuose neseniai teliūskavo alkoholiniai gėrimai. Bent jie čia pigūs, nes ši teritorija paskelbta bemuite zona.

Prekybos centre dauguma barų ir parduotuvių ne tik neatidaryti, bet ir neįrengti. Siurrealizmu atsiduoda tik kažkodėl veikiantis traukinukas vaikams, kuris tuščias suka ratą po rato.

Atėjus nakčiai „Miško miestas“ nugrimzta į visišką tamsą. Langų – tūkstančiai, tačiau šviesa matyti tik keliuose. „Čia tiesiog baisu. Net ir dieną išėjus į koridorių prislegia tamsa“, – pasakojo su vyru čia įsikūrusi Joanne Kaur.

Kaip ir N.Hanafiahas, sutuoktiniai čia nuomojasi butą. Ir lygiai taip pat ketina pasitaikius progai išsikraustyti – juk nejauku, kai milžiniško statinio 28-ajame aukšte tik jų būstas yra apgyvendintas.

Sugrįžti neketina

Pasikalbėti su pirkėjais iš Kinijos, kurie čia yra įsigiję nekilnojamojo turto, BBC žurnalistai negalėjo net anonimiškai. Niekas nesutiko.

Tačiau socialiniuose tinkluose pasipiktinusių balsų nestinga. Po projektą reklamuojančiu įrašu vienas pirkėjas iš Liaoningo provincijos palikęs savo atsiliepimą: „Čia yra visiškas klaidinimas. Dabartinis „Miško miestas“ iš tiesų yra vaiduoklių vietovė. Ten iš viso nėra žmonių. Būstai ten nebaigti, o be automobilio išvis negali net pajudėti.“

 

Kitas komentaras – apie norą susigrąžinti sumokėtus pinigus: „Mano įsigyto turto vertė taip nukrito, kad aš tiesiog be žado.“

Apskritai Kinijos NT rinkoje – visiškas nusivylimas ir netgi panika. Daugelį metų NT kompanijos skolinosi milžiniškas sumas ir statė, statė, statė, nes būsto kainos vis kilo. Pabūgęs NT burbulo sprogimo Pekinas 2021 metais statytojams įvedė griežtus apribojimus.

„Būstas yra skirtas gyventi, o ne spekuliuoti“, – tuomet pareiškė Kinijos lyderis Xi Jinpingas.

Todėl stambiosios korporacijos netrukus pritrūko pinigų ir nebegali įgyvendinti savo gigantiškų užmojų. Ta pati „Country Garden“ spalio mėnesį buvo priversta atsisakyti dviejų projektų Australijoje – Melburne ir Sidnėjuje.

Malaizijos valdžia dar tikisi, kad „Miško miestas“ kada nors taps gyvenamas. Bet čia pabuvę žmonės – jau nebe.

 

„Esu laimingas, kad palieku šią vietą ir niekada gyvenime į ją nebegrįšiu“, – kalbėjo N.Hanafiahas.

Valdžia pažadėjo padėti statytojams

NT sektoriaus problemos tapo Pekino galvos skausmu. Statytojai nesugeba atsiskaityti su kreditoriais ir tiesiog nutraukia darbus, todėl nebaigtų daugiaaukščių kvartalų, kur už būstus pirkėjai jau sumokėjo, apstu daugelyje Kinijos vietovių.

Tai smarkiai kirto per vartotojų pasitikėjimą, taip pat dėl krizės sumažėjo nekilnojamojo turto kainos. Dabar aiškinamasi, kiek tai paveiks ir kitas ekonomikos sritis.

Kinijos valdžia toliau siekia skatinti ekonomiką, kad ji išlaikytų bent menkesnį pagreitį. Todėl šią savaitę paskelbta, kad apsispręsta mažinti riziką NT sektoriuje ir tenkinti nekilnojamojo turto kompanijų finansavimo poreikius.

Tiesa, kaip tai bus daroma ir kiek teks mesti pinigų, kol kas neaišku.

Parengta pagal BBC, „Manager-Magazin“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(12)
(1)
(11)

Komentarai ()