„Laumžirgio“ dangoraižis išgelbės miestus nuo bado  (8)

Belgų architektas Vincentas Callebaut kasmet įsimyli vis skirtingą pasaulio problemą ir kiekvieną kartą ryžtasi jas išspręsti kurdamas įspūdingus, mokslinę fantastiką pranokstančius pastatus-utopijas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2007 metais jis sukūrė „Anti-Smog“ kompleksą, turėjusį išgelbėti Paryžių nuo smogo. 2008 metais dizaineris suprojektavo plaukiantį „Vandens lelijos“ miestą, kuriame prieglobstį turėjo rasti globalinio atšilimo aukos. Paskutinis jo užmojis toks pat ambicingas — Callebaut ruošiasi išgelbėti Niujorką nuo bado... arba bent jau nuo greito maisto ir šaldytų picų.

Kaip pranešama vincent.callebaut.org, įspūdingas laumžirgio formos dangoraižis pradės naują miestinės žemdirbystės amžių, kuriame persipildžiusių metropolių piliečiai patys augins organiškus maisto produktus, užuot pirkę pusfabrikačius parduotuvėse.

600 metrų aukščio statinys, suprojektuotas ant East River upėje esančios Roosevelt salos, susidaro iš dviejų žmonėmis apgyvendintų bokštų ir tarp jų įspraustų 132 aukštų. Juose yra net 28 agrokultūrai skirti laukai. Didžiausias aukštas yra maždaug 575 kvadratinių metrų pločio ir, architekto teigimu, puikiausiai tinka galvijų auginimui. O „Laumžirgio“ gyventojai galės mėgautis „žaliuoju“ gyvenimo būdu, nes ant jų butų ir biurų sienų augs miniatiūriniai darželiai.

Visą ekosistemą dengs du iš stiklo ir plieno sukonstruoti laumžirgio „sparnai“, paverčiantys visą pastatą į milžinišką šiltnamį.

„Laumžirgis“ bus nepriklausomas vandens, energijos ir biotrąšų atžvilgiu. Pusę pastatui reikalingos energijos generuos pietinio bokšto išlenkime įstatytos saulės energijos plokštės, o likusią dalį — šiaurinėje pastato pusėje esančios vėjo turbinos. Išorėje augantys želmenys filtruos lietaus vandenį, kuris vėliau bus sumaišytas su skystomis apgyvendintų zonų atliekomis, toliau organiniu būdu išvalytas ir galiausiai panaudotas ūkinių zonų drėkinimui. Sunku įsivaizduoti, kaip toks projektas galėtų būti įgyvendintas realybėje, tuo labiau kad net pačiai Žemei prireikė kelių milijonų metų sukurti panašias save atsinaujinančias ekosistemas. Ar tokie pastatai iš tiesų išdygs mūsų miestuose, parodys tik laikas, o kol kas galime grožėtis įspūdingo detalumo vizualizacijomis.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)