Sugriauti 7 didžiausi kavos mitai. Mokslininkas skelbia įrodymus  (5)

Kavos pasaulyje pilna mitų ir nuomonių, kaip tobulinti šį stebuklingą gėrimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Milijardai žmonių visame pasaulyje geria kavą. Ar tai būtų jaukus kasdienybės momentas, ruošiant puodelį namuose, ar poreikis apsilankyti šalia biuro esančioje kavinėje, kava tapo mūsų kasdienio gyvenimo dalimi.

Daktaras Christopheris Hendonas atsakė į „Science Focus“ klausimus apie kavos mitus.

Maltoje ir pupelių kavoje yra skirtingi kofeino kiekiai.

„Malimo proceso metu neprarandama jokio pastebimo kofeino kiekio. Tačiau gatavoje maltoje kavoje iš prekybos centrų paprastai yra mažiau Robustos nei Arabikos“, – sako Ch. Hendonas.

Jis pažymėjo, kad Robusta ir Arabica yra dvi pagrindinės kavos pupelių rūšys, naudojamos komercinėje kavos gamyboje. Arabikos pupelėse yra mažiau kofeino.

[Vokietija] 2 kartus pigiau nei Lietuvoje buitinis aliejaus spaudimo presas: šaltas ir karštas spaudimas,℃ valdymas, 820W galia ir didelis našumas - ribotas kiekis („RG-312“)
6821 3

Mažiausia kaina!

Iš Vokietijos sandėlio

Ribotas kiekis

Išsamiau

„Tačiau problema ta, kad sunku tiksliai nustatyti, kas yra kavos mišinyje. Paprastai gamintojai to nenurodo etiketėje, todėl perkant kavą prekybos centre geriausia rinktis tai, kas jums patinka.“

Tačiau su tirpia kava situacija kitokia. Dėl apdorojimo būdo joje kofeino yra žymiai mažiau nei maltoje kavoje.

Nelaikykite kavos šaldytuve.

Pagrindinė problema laikant kavą šaldytuve ar net šaldiklyje yra drėgmė. Kavos milteliai turi būti sausi, o šaldytuvas – ne pati sausiausia vieta. Todėl jei kava laikoma šaldytuve, ją reikia laikyti sandariame inde, kad į vidų nepatektų drėgmė.

„Kava yra pirmiausia kvapas. Gurkšnojant daugelis aromatų išsiskiria per liežuvio ir nosies ertmę. Šiuos pojūčius sukeliančios molekulės yra gana lakios ir gali lengvai išgaruoti. Laikoma atidaryta kava praras šias molekules. O esant aukštesnei temperatūrai šis procesas paspartėja“, – sako Ch. Hendonas.

Pirma, tai taikoma tik tiems žmonėms, kuriems rūpi optimalus kavos skonis. Antra, kava turi būti laikoma pakankamai žemoje temperatūroje, tai būtų svarbu. Kitaip tariant, šaldytuvas nėra pakankamai šaltas, kad būtų galima laikyti kavą. Norint pasiekti šį rezultatą, reikalingas šaldiklis.

 

Kavos pupelių užšaldymas padeda gauti stambesnį ir tolygesnį sumalimą nei laikant kavą kambario temperatūroje. Nors viskas susiję su eksperimentavimu, siekiant geriausio rezultato. Bet kai kurie specialistai pataria kavą laikyti spintelėje kambario temperatūroje.

Šaltame gaminyje kofeino nebėra.

„Cold Brew“ – mėgstamiausia vasaros kava – turi savo reputaciją.

„Karštoje kavoje yra maždaug dvigubai daugiau kofeino. Priežastis ta, kad esant žemai temperatūrai išgaunamo kofeino kiekį riboja temperatūra. Kuo aukštesnė temperatūra, tuo daugiau jo galima išgauti. Tai nereiškia, kad šaltoje kavoje negali būti daug kofeino, bet tai ne dėl ekstrahavimo metodo. Taip yra todėl, kad gaminant šalto virimo koncentratą kavos ir vandens santykis yra labai didelis“, - sako Ch. Hendonas.

 

Labai retai jums bus patiekiama koncentruota ledinė kava, nes ji paprastai skiedžiama vandeniu arba sumaišoma su pienu, todėl vidutinė ledinė kava turi mažiau kavos skonio nei karšta kava.

Kavos negalima sudeginti.

Dažnas skundas dėl kavos, jog ji „sudegus“. Tai gali būti tiek kavinėje, tiek namuose paruoštame puodelyje. Kai kava skrudinama, ji dedama į įkaitintą būgną ir laikui bėgant pradeda kaisti, pagelsta, o vėliau ruduoja. Jei kaitinsite per ilgai, ji ilgainiui pasidarys juoda.

Šios juodosios pupelės yra tamsiai skrudinta kava. Norint pasiekti tokią būseną, grūdai turi būti apdorojami maždaug 220°C temperatūroje.

Pirkdami kavą niekada negalėsite jos pašildyti iki tokios temperatūros, kokią ji pasiekė skrudinant, todėl virimo metu jos sudeginti neįmanoma. Tačiau kava gali būti išėjusi iš skrudintuvo su joje jau esančiomis pridegusio skonio molekulėmis. Alaus gaminimo būdas leidžia tai pasiekti, o kai kurios kavinės teikia pirmenybę tam skoniui, be to, jis yra populiarus tarp daugelio žmonių“, – sako Ch. Hendonas.

 

Be kofeino nereiškia be kofeino.

Kaip ir nealkoholinis alus, kava be kofeino vis dar yra kava, o tai reiškia, kad joje bus vieno iš pagrindinių kavos ingredientų – kofeino – pėdsakų.

„Tai priklauso nuo to, kaip kava buvo apdorota, tačiau kofeino pašalinimo procesas iš esmės yra labai artimas 100 % kofeino pašalinimui, tačiau kiekviename mėginyje, kurį mes kada nors išbandėme, vis tiek yra tam tikras kofeino kiekis“, – sako Ch. Hendonas.

Kitaip tariant, kavoje greičiausiai yra kofeino, tačiau jo kiekis nėra pakankamai didelis, kad būtų pastebimas ar sukeltų kokį nors poveikį.

Šviesaus ir tamsaus skrudinimo kavoje yra vienodas kofeino kiekis.

„Atrodo, kad kepinimo profiliai ir kofeino kiekis skiriasi, tačiau tai tikrai nėra pakankamai nuoseklu, kad būtų verta atkreipti dėmesį“, - sako Ch. Hendonas.

Vienintelis skirtumas, kurį galima pastebėti po skrudinimo, yra skonis. Ir spalva.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(12)
(10)
(2)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: