„Už nugarų peiliai. Kinija bet kada gali pulti Rusiją.“ Paviešintos slaptos pratybos. Neįtikėtini įvykiai  (1)

Aprašytas požiūris atitinka dabartinę Rusijos karinę doktriną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nepaisant suartėjimo su Kinija, Maskva ir toliau laiko ją potencialia varžove ir ruošiasi galimai agresijai, įskaitant taktinių branduolinių ginklų panaudojimą kaip priemonę užkirsti kelią konflikto eskalacijai. Tai liudija slapti Rusijos ginkluotųjų pajėgų dokumentai, kuriuos „Financial Times“ gavo iš Vakarų šaltinių.

Dokumentai, kuriuose aprašomi taktinių branduolinių ginklų aktyvavimo principai ir jų panaudojimo karinių pratybų metu scenarijai, datuojami 2008–2014 m. Nepaisant to, aprašytas požiūris atitinka dabartinę Rusijos karinę doktriną, sako FT kalbinti ekspertai. Taktinių branduolinių ginklų panaudojimo kriterijai pasirodė daug švelnesni, nei nurodė Rusijos valdžia: sprendžiant iš medžiagos, RF pasiruošus juos panaudoti ir įprastinėse kovinėse operacijose, o ne tik kaip atsakomąją priemonę.

[Vokietija] Fantastiškos kainos mobilios energijos stotelės tik 111€! Būtinos namie ir keliaujant. Ribotas kiekis („DLNRG PD320“)
8156 8

Labai gera kaina

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Sutvarkyti visi mokesčiai

Ribotas kiekis

Išsamiau

Taktinės branduolinės galvutės (JAV duomenimis, Rusija jų turi apie 2000) gali būti atgabentos iš sausumos, lėktuvų ir laivų paleidžiamomis raketomis, jos skirtos panaudoti Europoje ir Azijoje. Įskaitant  Kinijos agresijos atrėmimui.

Taigi vienas iš karinių pratybų scenarijų aprašo hipotetinį Kinijos puolimą prieš Rusiją. Pastaroji vadinama „Šiaurės federacija“ ir gali smogti taktiniais branduoliniais ginklais, kad neleistų „Pietums“ išsiųsti antrosios karinių dalinių bangos, kaip agresijos protrūkio papildymo. Dokumente rašoma:

„Vyriausiajam vadui buvo duotas įsakymas... panaudoti branduolinius ginklus... tuo atveju, jei priešas dislokuotų antrojo ešelono dalinius ir Pietūs grasintų tęsti puolimą pagrindinės atakos kryptimi.“

 

Prieš Rusijos kariams įsiveržus į Ukrainą, V. Putinas ir Kinijos prezidentas Xi Jinpingas paskelbė apie „partnerystės be sienų“ tarp šalių užmezgimą. Per dvejus karo metus Rusija ir Kinija labai suartėjo tiek politiškai, tiek ekonomiškai, o nemaža dalis Tolimųjų Rytų dalinių buvo perkelta į Ukrainos frontą. Nepaisant to, Rusija ir toliau stiprina gynybą prie savo sienos su Kinija, įskaitant branduolines raketas, sakė Williamas Alberkas, Tarptautinio strateginių studijų instituto strategijos, technologijų ir ginklų kontrolės direktorius. Daugelio šių raketų veikimo nuotolis leistų joms smogti tik Kinijai, pažymi jis.

Esminių pokyčių, lyginant su tuo, kas buvo aprašyta dokumentuose prieš 10-15 metų, nebuvo, tai matyti ir iš naujausių pratybų, sako W. Alberkas, anksčiau dirbęs NATO ir JAV Gynybos departamente: 2023 m. birželio ir lapkričio mėn. regionuose, besiribojančiuose su Kinija, buvo išbandytas branduolinį užtaisą galinčių nešti raketų „Iskander“ panaudojimas. Galbūt, Maskvos nuomone, Kinija gali pasinaudoti tuo, kad RF kariai yra įstrigę Ukrainoje, ir bandyti „išstumti rusus iš Vidurinės Azijos“, mano ekspertas.

 

Maskva neturi pagrindo įtarti Kiniją jokiais planais, Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas FT sakė: „Geros kaimynystės, draugystės ir bendradarbiavimo sutartyje tarp Rusijos ir Kinijos teisiškai buvo įvesta amžinos draugystės ir nepriešiškumo samprata tarp Rusijos ir Kinijos.“

Kremlius į prašymą pakomentuoti neatsakė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(2)
(5)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: