Prašosi kaimynų pagalbos. Naftos „supergalia“ jau nebeturi net benzino. Ką padarė Ukraina  (1)

Per tris savaites RF ekonomika prarado 10,1% benzino produkcijos kiekio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Benzino gamybos Rusijoje sumažėjimas po dronų atakų prieš didžiausias naftos perdirbimo gamyklas privertė Kremlių kreiptis pagalbos į Aleksandrą Lukašenką.

Siekdama išvengti degalų trūkumo, Maskva pradės pirkti baltarusišką benziną po 100–150 tūkst. tonų per mėnesį. Tai ketvirtadienį Sankt Peterburgo tarptautinės prekių biržos forumo kuluaruose paskelbė Rusijos Federacijos Valstybės Dūmos Energetikos komiteto vadovas Pavelas Zavalnas.

„Jie sutiko padėti, nors akivaizdu, kad baltarusiai turi eksporto alternatyvą (pelningesnę)“, – sakė P. Zavalnas (jį citavo „Reuters“).

[Vokietija+Kuponas!] Bent 100€ pigiau nei Lietuvoje. Naujausias rinkos lyderio 3D spausdintuvas, žavintis apžvalgininkus - „nuostabus! Išėmei iš dėžės ir naudojiesi“ (Video, „Creality K1C“)
2499 2

Puiki kaina

Specialus kuponas

Iš Vokietijos sandėlio

Greitas ir saugus pristatymas

Ribotas kiekis

Naujausias vieno garsiausių gamintojų 3D spausdintuvų

Išsamiau

Derybos su Baltarusija vyko vyriausybių ir naftos kompanijų lygiu, sakė su situacija susipažinę agentūros šaltiniai. Pagal planą Rusijos naftininkai padidins žaliavų siuntas dviem Baltarusijos naftos perdirbimo gamykloms – „Naftan“ ir „Mozyr“, kurių kiekvienos pajėgumas po 12 mln. tonų per metus. Degalai iš šių gamyklų pateks į Rusijos rinką, kuri, „Rosstat“ duomenimis, nuo kovo pradžios prarado dešimtadalį savo pagaminamo benzino kiekio.

„Reuters“ duomenimis, dėl bepiločių atakų 14% Rusijos naftos perdirbimo gamyklų pajėgumų yra avariniu būdu sustabdyti, iš kurių beveik 10% – įmonėse, gaminančiose benziną ir dyzelinį kurą vidaus rinkai.

 

Kovo 13 d. į didžiausią „Rosneft“ naftos perdirbimo gamyklą Riazanėje, tiekiančią degalus Maskvai ir regionui, smogė dronas. Po gaisro gamykloje nustojo veikti du blokai, dėl to benzino gamyba sumažėjo trečdaliu (3,3 tūkst. t per parą), o dyzelinio kuro gamyba – daugiau nei per pusę (5,8 tūkst. t per parą). Kovo 16 dieną dėl drono atakos užsidegė vienintelis veikiantis naftos perdirbimo padalinys Syzrano naftos perdirbimo gamykloje (taip pat priklauso „Rosneft“), o kovo 28 dieną tapo žinoma, kad bendrovės Kuibyševo naftos perdirbimo gamykla irgi nustojo veikti. Praėjusį savaitgalį, kilus gaisrui, sudegė vienas iš dviejų naftos perdirbimo įrenginių, o po kelių dienų teko uždaryti antrąjį.

 

Rusija jau dabar smarkiai didina baltarusiško benzino supirkimą, „Reuters“ šaltiniai teigia: sausį tokio tiekimo nebuvo, vasarį jis siekė 590 tonų, o per pirmąsias dvi kovo savaites – beveik 3 tūkst. tonų. Tolesnė situacija priklausys nuo to, kaip greitai pavyks suremontuoti gamyklas.

Per savaitę, iki kovo 24 d., benzino, skirto varikliams, gamyba Rusijoje sumažėjo 7,4% ir sudarė 754,6 tūkst. tonų, trečiadienį pranešė „Rosstat“.

Per tris savaites ekonomika prarado 10,1% benzino produkcijos kiekio. Dyzelino gamyba per tą patį laikotarpį sumažėjo 3,9%, iki 1,648 mln. tonų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(25)
(3)
(22)

Komentarai (1)