Rusija pralaimėjo. Suduotas triuškinantis smūgis. Ką padarė žvalgyba  (2)

Tinklo tikslas buvo įgyvendinti Kremliaus užsienio politikos tikslus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lenkijos žvalgybos tarnybos, bendradarbiaudamos su Čekijos žvalgyba, atskleidė Rusijos šnipų tinklą, kuris vykdė veiklą prieš Europos Sąjungą, taip pat diskreditavo Ukrainą, pranešė Lenkijos vidaus saugumo agentūra (ABW).

Vykdant operaciją buvo atliktos kratos Varšuvoje ir Tychos mieste. Saugumo pajėgos konfiskavo 48,5 tūkst. eurų, 36 tūkst. JAV dolerių ir elektronines laikmenas, įskaitant mobiliuosius telefonus. Taip pat įvyko pirmosios byloje dalyvaujančių asmenų apklausos, rašo „Reuters“

„Buvo užfiksuota veikla, skirta prorusiškų iniciatyvų ir žiniasklaidos kampanijų organizavimui ES šalyse. Tinklo tikslas buvo įgyvendinti Kremliaus užsienio politikos tikslus“, – sakė žvalgybos tarnybų spaudos atstovas Jacekas Dobrzynskis (cituojamas PAP).

[Vokietija] Itin geros kainos puiki planšetė, kurią rekomenduoja apžvalgininkai. Snapdragon CPU, 4+128GB, 11,5 colių 2K ekranas, 120Hz ir kt. („HONOR Pad X9“)
4260 1

Gera kaina

Iš Vokietijos sandėlio

Greitas ir saugus pristatymas

Puikios savybės ir kokybė

Išsamiau

Anot jo, Rusija tikėjosi su savo šnipų pagalba „susilpninti Lenkijos pozicijas tarptautinėje arenoje, diskredituoti Ukrainą ir pakenkti Europos Sąjungos organų reputacijai“. Tuo tikslu buvo sukurta „Voice of Europe“ svetainė. Joje buvo pateikti straipsniai, nuomonės ir interviu „su šališku, prorusišku atspalviu“ apie dabartinę tarptautinę situaciją, įskaitant karą Ukrainoje, sakė J. Dobrzynskis. Jis pridūrė, jog tarnybos sukūrė ir tinklo finansavimo schemą.

 

ABW veiksmai yra susiję su tyrimu, kurio metu vienas respublikos pilietis sausio 19 dieną buvo apkaltintas šnipinėjimu Rusijos specialiosioms tarnyboms. Departamentas pažymėjo, kad sulaikytasis įsiskverbė į Lenkijos ir ES parlamentinius sluoksnius, vykdydamas Rusijos žvalgybos užduotis, kurias sudarė „propaganda ir dezinformacijos veikla, politinės provokacijos ir Kremliaus įtakos sferų Europoje kūrimas“. Šio asmens tapatybė neatskleidžiama.

Kovo 27 dieną Čekija paskelbė apie Maskvos finansuojamo tinklo, kuris skleidė Rusijos propagandą ir bandė paveikti rinkimus į Europos Parlamentą, atskleidimą. Informacijos saugumo tarnybos (BIS) duomenimis, prokremliški agentai dirbo su politikais šešiose šalyse: Lenkijoje, Vengrijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Belgijoje ir Nyderlanduose.

 

Čekijos vyriausybė kovo 28 d. įvedė sankcijas Vladimiro Putino krikštatėviui, buvusiam Ukrainos partijos „Opozicijos platforma – už gyvybę“ lyderiui Viktorui Medvedčiukui. Ministrų kabinetas pareiškė, kad jis „vadovavo Rusijos įtakos operacijai“ respublikoje, siekdamas „pažeisti Ukrainos teritorinį vientisumą, suverenitetą ir laisvę“: tam V. Medvedčiukas pasinaudojo „Voice of Europe“ svetaine. Portalas platino informaciją, skirtą atgrasyti Europos Sąjungą nuo pagalbos Kyjivui. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(29)
(0)
(29)

Komentarai (2)