Super retas. Okupantai prie Avdijivkos panaudojo ZS-88 „Delitel“. Kas tai? (Foto, Video)  ()

Tokia technika mūšio lauke itin reta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Internete išplito filmuota medžiaga, kurioje matyti, kad rusų okupantai pastarosiomis kovos dėl Avdijivkos dienomis naudojo ypač retą šarvuotą mašiną ZS-88 „Delitel“.

ZS-88 „Delitel“ – psichologinio karo priemonė, sukurta BTR-80 pagrindu, kurios užduotis yra tiesiogine prasme „perrėkti“ priešą iki 6 kilometrų atstumu ir taip supurtyti jo kovinę dvasią ir psichologinę būseną. Tiesą sakant, tokias mašinas galima apibūdinti ir supaprastintu terminu „kovinis garsiakalbis“.

Šioje šarvuotoje transporto priemonėje yra sumontuotas garsiakalbis. Devintojo dešimtmečio pabaigoje ji pradėjo tarnybą sovietų armijoje. Po Sovietų Sąjungos žlugimo kai kurios iš šių transporto priemonių buvo perduotos kai kurioms buvusioms sovietinėms respublikoms.

 

 

ZS-88 yra aprūpinta senoviniu VM-85K kasetiniu magnetofonu ir keliais megafonais. Garso perdavimo įrangos ZS-88 diapazonas – iki 6 kilometrų.

 

 

Kaip psichologinio karo ginklas prieš priešo karius pasitelkiama garsiai leidžiama muzika arba propagandinės žinutės.

Rusai „kovinius garsiakalbius“ ZS-88 naudojo per abu karus prieš Čečėniją, per Konstitucinę krizę prie Rusijos Baltųjų rūmų 1993 metais, per kautynes ​​Rytų Ukrainoje 2014 metais ir per kampaniją Sirijoje.

Tačiau per plataus masto invaziją Ukrainoje šios šarvuotos mašinos pasirodydavo labai retai, pvz. mūšiuose prie Iziumo 2022 m. Tuo pačiu metu, kai kuriais duomenimis, vieną tokį šarvuotį rusai prarado dėl raketos smūgio, kitas galėjo tapti Ukrainos pajėgų trofėjumi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(21)
(-15)

Komentarai ()