„Tai neįtikėtina ukrainiečių taktika.“ Važiuoja mokytis net NATO generolai  ()

Pristatyta efektyvi sistema prieš dronus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukraina sukūrė tūkstančių akustinių jutiklių tinklą, skirtą aptikti, sekti ir sunaikinti atskrendančius Rusijos dronus. Neįprastą idėją sukurti efektyvią antidronų sistemą neseniai pristatė amerikiečių generolas Jamesas Heckeris, remdamasis Ukrainos patirtimi.

Generolas Jamesas Heckeris yra NATO sąjungininkų oro pajėgų vadas ir  Amerikos oro pajėgų Europoje ir Afrikoje vadas. Neseniai vykusiame „ AFA Warfare Symposium“ Amerikos kariuomenė pristatė neįprastą dronų problemos sprendimą, kurį karo metu naudojo ukrainiečiai.

Pasak generolo J. Heckerio, kurį cituoja „The War Zone“, didelis akustinių jutiklių tinklas, susidedantis iš daugybės tūkstančių elementų, dirba Ukrainos „dronų medžiotojams“, naudojant, be kita ko, išmaniuosius telefonus ir kryptinius mikrofonus.

Dėl daugybės išskirstytų jutiklių galima aptikti ir sekti tūkstančius objektų, įskaitant tuos, kurie juda labai žemai, kad neaptiktų radarai.

Tai įmanoma, nes net maži dronai su silpnais varikliais, tokie kaip „Shahed-136“, yra labai triukšmingi.

Tinklo dėka galima, nustatyti jų maršrutą ir siųsti pranešimus į dronų medžiotojų išmaniuosius telefonus. Generolas Jamesas Heckeris nenurodo, kokius konkrečius sprendimus naudoja ukrainiečiai.

 

Tačiau jis atkreipia dėmesį, kad populiarus komunikacijos kanalas, leidžiantis ne tik siųsti įspėjimus, bet ir koordinuoti antidronų skyrių veiklą, yra „Telegram“ platforma, plačiai naudojama, be kita ko, Ukrainos savanorių, sekančių bepiločių orlaivių skrydžius.

Nors žiniasklaidos dėmesį dažniausiai patraukia įspūdingų rūšių ginklai, tokie kaip „Flakpanzer Gepard“ ar „Skynex“, – kaip pabrėžia generolas J. Heckeris – Ukrainos antidronų gynybos sistemos pagrindas yra mobilios, improvizuotos „dronų medžiotojų“ grupės.

Kovai su bepiločiais orlaiviais dažniausiai galima naudoti įvairias šiai užduočiai pritaikytas ginkluotės rūšis, pavyzdžiui, kulkosvaidžius ar rečiau – mažo kalibro automatinius pabūklus.

Geras pavyzdys – archajiškų „Maxim“ kulkosvaidžių panaudojimas kovojant, kurie dėl didelio šaudymo greičio, nepaisant amžiaus, šiuo atveju pasirodo esąs efektyvus ginklas.

 

Šią įrangą papildo naktinio matymo akiniai, termovizoriai, lazerinės rodyklės ir atšvaitai, leidžiantys surasti ir sunaikinti taikinius ir tamsoje.

Ukrainos patirtis priklauso prie ekonomiškiausių sprendimų, kurių dėka pigūs dronai-kamikadzės efektyviai naikinami tinkamomis priemonėmis, nenaudojant sudėtingų, techniškai sudėtingų, retų ir brangių ginklų sistemų.

Visa ši patirtis yra vertingas žinių šaltinis. Kaip pažymi generolas J. Heckeris, išsami informacija apie paskirstyto akustinių jutiklių tinklo kūrimą jau buvo pateikta sprendimų priėmėjams, įskaitant JAV priešraketinės gynybos agentūrą. Analizėmis siekiama parodyti, ar ir kaip NATO gali panaudoti Ukrainoje surinktą informaciją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(35)
(0)
(35)

Komentarai ()