Beprotybė. Ką rusai išbandė ant kazachų. Vietiniai masiškai serga. Sekanti – Ukraina  ()

Tiriant vietinius gyventojus, nustatyti piktybiniai navikai, plaučių ligos, imuninės sistemos ir kraujo sudėties sutrikimai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos Kapustin Jar raketų poligonas (įkurtas 1946 m.) yra Rusijos Astrachanės srityje, apie 100 km į rytus nuo Volgogrado. Tačiau čia bandomos priešlėktuvinės ir balistinės raketos skrenda link Kazachstano ir nukrenta į Bokej Ordos stepę, kur yra specialiai saugomas gamtos rezervatas.

„Novaja gazeta Evropa“ žurnalistai lankėsi Rusijos Federacijos poligone, kalbėjosi su vietiniais ir papasakojo detales.

Žurnalistų teigimu, po bandymų Rusijos raketos „skris žudyti ukrainiečių, bet pirmiausia jos išbandomos su kazachais“.

Leidinys pažymi, kad Rusijos raketos išpila kurą Kazachstano stepėse, nuolaužos krenta prie namų, žūva gyvuliai, o kilusius gaisrus kazachai gesina patys.

[Vokietija] Retas pasiūlymas! Daugiafunkcis mechaninių laikrodžių tikriklis – nuostabi kaina, tinka profesionalams ir mėgėjams („WeiShi No.1000“)
3619

Labai gera kaina

Iš Vokietijos, retas atvejis

Ribotas kiekis

Puikios savybės ir galimybės

Išsamiau

„Pasekmės aplinkai yra dar sunkesnės: suaugusieji Bokej Ordos rajone miršta nuo vėžio, vaikai gimsta su negalia“, – teigiama ataskaitoje.

Žurnalistai savo akimis matė, kaip žmonės taikiame Kazachstane dešimtmečius gyvena „po Rusijos raketomis“ ir žino, kad tai ir Rusijos karas prieš kaimynes, tačiau „garsiai to nesako“.

Poligonas veikė nuo SSRS laikų

Leidinyje rašoma, kad netoli Kazachstano, kuris tuo metu dar priklausė SSRS, buvo septyni ginklų, įskaitant branduolinius, bandymų poligonai. Po Sąjungos žlugimo jų liko trys, bendras poligonų plotas – 8,7 mln. hektarų. Kapustin Jar yra vienas iš jų.

„Nuo 1946 metų SSRS šiame poligone išbandė raketas, iš pradžių vokiškas trofėjines V-2, paskui savo gamybos. Nuo šeštojo dešimtmečio pabaigos prasidėjo branduoliniai bandymai“, – pasakoja žurnalistai.

 

Kaip rašoma 2005 metais išleistoje „Nacionalinėje Kazachstano enciklopedijoje“, per 56 Kapustin Jar poligono gyvavimo metus ten buvo susprogdinta 24 000 raketų, išbandyta 177 rūšių karinė technika, sunaikinta 619 raketų SS-20.

Raketų bandymų pasekmės

Radiaciniai tyrimai parodė, kad jau tada, beveik prieš 20 metų, radioaktyviųjų medžiagų kiekis dirvožemyje buvo „kelis kartus didesnis už leistinas normas“.

Poligono teritorijoje atlikus vietos gyventojų medicininę apžiūrą nustatyta, kad žmonių (ypač vaikų) psichikos susirgimų lygis yra 2,3 karto didesnis nei vidutinis regione ir 2,1 karto didesnis nei likusioje šalies dalyje. Ypač vyrauja piktybiniai navikai, plaučių ligos, imuninės sistemos ir kraujo sudėties sutrikimai.

 

Nepaisant to, kad praėjo dar 19 metų, Kapustin Jar ir toliau veikė. Oficialiais duomenimis, Bokej Ordos rajone užregistruota 19 000 gyventojų. Kiek iš tikrųjų gyvena, nežinoma, daugelis išvažiavo, daugelis, atvirkščiai, dirba neoficialiai ir gyvena stepėje be jokios registracijos.

Straipsnyje pabrėžiama, kad oficialiai bet kuris pareigūnas pasakys, kad poligono žala neįrodyta, tačiau yra visiškai naujas dokumentas – Bokej Ordos rajono administracijos nutarimas dėl išmokų „neįgaliesiems, nukentėjusiems nuo pologono veiklos“. Žurnalistai priduria, kad kalbama būtent apie Kapustin Jar.

Žurnalistų teigimu, kai Rusijos kariškiai išbando dar vieną raketą, kazachų apie tai niekas neįspėja. Bet jie žino apie kiekvieną sprogimą Bokej Ordoje. Jie girdimi bent du kartus per mėnesį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(34)
(57)
(-23)

Komentarai ()