„10 000 karių ir raketos „Brimstone.“ Kas atkeliauja į Ukrainą (Video)  ()

Jos yra vienos geriausių Ukrainos prieštankinių ginklų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Britai paskelbė, kad į Ukrainą pristatys dar vieną partiją prieštankinių raketų „Brimstone“ ir apmokys 10 tūkst. karių.

JK ne kartą buvo pažangios įrangos tiekimo Ukrainai pionierė, o raketos „Brimstrone“ pirmą kartą buvo pastebėtos Ukrainoje 2022 m. gegužę.

Jos yra vienos geriausių Ukrainos prieštankinių ginklų, galinčios sunaikinti net tokius tankus kaip T-90M, kuriuos Vladimiras Putinas apibūdino kaip „geriausius pasaulyje“. Su „Brimstone“ suderinamų orlaivių neturėję ukrainiečiai joms sugebėjo suprojektuoti sausumos paleidimo įrenginį, kuris paslėptas sunkvežimyje.

„Brimstone“ buvo sukurtos 1990 m. Jų ištakos siekia amerikietiškas AGM-114 „Hellfire“ raketas, kurios buvo modifikuotos taip, kad jas būtų galima šaudyti iš greitai judančių orlaivių. Šių modifikacijų rezultatas – 1,8 m ilgio ir 50 kg sveriantis valdomas sviedinys, galintis atakuoti taikinius iki 20 km atstumu ir apsaugotas šarvais, atitinkančiais daugiau nei 700 mm šarvuoto plieno.

 

Tačiau bėgant metams „Brimstone“  buvo tobulinama. Antroji raketos versija, kuri gaminama nuo 2014 m., yra daug pažangesnė. Šis naujas variantas pasižymi dvigubai didesniu skrydžio nuotoliu ir daug galingesne kovine galvute. MBDA koncerno atstovai tvirtina, kad ši kovinė galvutė gali sunaikinti bet kokį rinkoje esantį tanką. Be to, raketa turi nukreipiamą galvutę, kuri turi du nukreipimo metodus, palaikomus palydovinės ir inercinės navigacijos deriniu.

„Brimstone“  turi galimybę nukreipti save į taikinį naudojant lazerio spindulį, kurio neįmanoma sutrikdyti ir leidžia nereaguoti taikinius su silpnu radaro parašu. Antruoju variantu naudojamas lazerio spindulys borto radarui palaikyti, o tai ypač naudinga kovojant su judančiais taikiniais aplinkoje, kurioje stipriai veikia elektroninės karo sistemos. Dėl šios priežasties raketa pasižymi neįtikėtinu tikslumu, kuris, pasak gamintojo, kovos sąlygomis siekia net 98,7%.

 

Vis dėlto novatoriškiausias raketos elementas yra trečiasis jos veikimo režimas, kai raketa veikia „uždekite ir pamirškite“ principu, savarankiškai ieškodama taikinių pagal jų požymius. Borto kompiuteris, naudodamas radaro duomenis, gali atskirti, pavyzdžiui, civilinį automobilį nuo tanko. Taip pat galima suprogramuoti raketą taip, kad iššovus, ji tam tikroje teritorijoje aplenktų savus tankus ir atakuotų tik priešo mašinas, esančias, pavyzdžiui, už kelių kilometrų.

Tokios savybės suteikia didžiulį lankstumą, kurį dar padidina galimybė raketą naudoti daugelyje skirtingų platformų. Ji gali būti paleista iš lėktuvų, sraigtasparnių ar bepiločių orlaivių, bet gali startuoti ir iš jūros ar sausumos platformų, tokių kaip lenkų „Ottokar Brzoza“. Tačiau verta paminėti, kad šiais atvejais raketos nuotolis yra mažesnis nei lėktuvų ar sraigtasparnių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(114)
(4)
(110)

Komentarai ()