Švedija NATO. Aljanso laukia kardinalūs pokyčiai  ()

Švedams tai reiškia dramatišką nacionalinės tapatybės pasikeitimą, tuo tarpu Aljansas įgyja didesnę Baltijos jūros kontrolę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Suomija, kuri kreipėsi į NATO tuo pačiu metu kaip ir kaimynė, pernai balandį rekordiniu greičiu tapo nare, Švedija įstrigo diplomatiniame liūne.

Apie tai rašo „The Guardian“.

Praėjusią vasarą serija Korano deginimų Švedijoje paaštrino santykius su Turkija, todėl Ankaros „taip“ buvo mažai tikėtinas ir kartais neįsivaizduojamas. O neseniai, rugsėjį, Viktoro Orbano vyriausybė įsivėlė į viešą žodžių karą su Švedija dėl Vengrijos demokratijos kritikos ir mokymo Švedijos mokyklose. Praėjusio mėnesio pabaigoje, kai Turkijos parlamentas Švedijai uždegė žalią šviesą, Vengrijos ministras pirmininkas viešame laiške savo kolegai iš Švedijos Ulfui Kristerssonui vis dar reikalavo derybų.

Dabar visa tai jau praeityje. Beveik dvejus metus trukęs žaidimas baigėsi praėjusią savaitę, kai Vengrijos valdančioji partija paskelbė, kad šis klausimas bus perduotas parlamentui. Iki penktadienio U. Kristerssonas ir V. Orbanas susitarė ir paskelbė apie karinį susitarimą, leidžiantį Vengrijai iš Švedijos nupirkti keturis „Gripen“ lėktuvus, ir teigė, kad, nors jie dar nesutarė dėl visko, yra „pasirengę mirti vienas už kitą“. Pirmadienį, vasario 26 d., Vengrijos parlamentas pagaliau nubalsavo už Skandinavijos šalies narystę NATO.

[EU+Kuponai] „Spring Sale 2024“ išpardavimas! JAV specialistų rekomenduojamos ergonominės kėdės, žaidimų monitoriai, projektoriai, energijos stotelės ir kt. (Video)
6521 3

„Spring Sale 2024“ išpardavimas!

Specialūs kuponai

Iš Europos sandėlių

Iki 2 metų garantijos

1) „NEWTRAL MagicH-BP“ - JAV specialistų rekomenduojama ergonominė darbo kėdė

2) „KTC M27T20“ - 27 colių, Mini-LED, 2K, 165Hz žaidimų monitorius

3) „Ultimea Apollo P40“ - „geriausias vaizdo projektorius, kokį tik esu testavęs!“

4) „TALLPOWER V2400“ - 2160Wh, 2400W, portabili energijos stotelė

Išsamiau

Jei visos administracinės procedūros tarp Vengrijos ir Vašingtono vyks pagal planą, gali praeiti kelios dienos, kol virš NATO būstinės Briuselyje suplevėsuos Švedijos vėliava. Bet ką tai reiškia Švedijai ir pasauliui?

NATO tai suteikia prieigą prie Švedijos teritorijos ir paverčia Baltijos jūrą NATO jūra, apsupta valstybių narių.

Emma Rosengren, Švedijos tarptautinių reikalų instituto mokslinė bendradarbė, sakė, kad Švedija greičiausiai bus gynybos planavimo logistikos centras, „įskaitant personalo ir medžiagų transportavimą į įsivaizduojamą būsimą karo frontą“.

 

O Švedija ruošėsi kelis mėnesius, veikdama taip, lyg jau būtų visateisė NATO narė. Ji pasirašė susitarimą su JAV suteikti visišką prieigą prie 17 savo karinių bazių, pradėjo integraciją į NATO ir netgi paskelbė apie planus siųsti karius į Latviją.

Istoriškai neutraliai šaliai tai žymi dramatišką nacionalinės tapatybės pasikeitimą. U. Kristerssonas sausį įspėjo švedus, kurie pradėjo save laikyti taiką mylinčia tauta, ruoštis karo galimybei, o šalis sugrąžino privalomąją karinę tarnybą, kuri buvo panaikinta po Šaltojo karo. Nedidelė dalis gyventojų bus šaukiami į karo tarnybą prieš savo valią. Narystė NATO reiškia ir didesnes gynybos išlaidas.

Buvęs gynybos ministras Peteris Hultqvistas 2021 metų rudenį pareiškė galintis „garantuoti“, kad niekada nedalyvaus stojimo į NATO procese.

Tik po kelių mėnesių, kai Rusijos invazija smarkiai pakeitė tiek visuomenės nuomonę, tiek politinių partijų, socialdemokratų lyderė, tuometinė premjerė Magdalena Andersson pradėjo Švedijos stojimo į NATO procesą.

 

Švedijos Psichologinės apsaugos agentūros generalinis direktorius Magnusas Hurtas pavadino tai istorine akimirka šaliai. Robertas Dalsjo, Švedijos gynybos tyrimų agentūros tyrimų direktorius, sakė, kad po Vengrijos balsavimo šalis iki savaitės pabaigos gali tapti NATO nare. Anot jo, Aljansas ceremonijai jau paruošė palapinę ir vėliavos stiebą.

Makro lygmeniu, R. Dalsjo teigimu, šis žingsnis yra dalis kažko daug didesnio, užbaigiančio Švedijos „ilgą atsisveikinimą su neutralitetu“ – procesą, prasidėjusį Šaltojo karo pabaigoje, kai šalis nusimetė šią etiketę ir pateikė paraišką dėl narystės ES.

U. Kristerssonui, nuosaikiam Švedijos centro dešinės valdančiosios koalicijos lyderiui, kuriam NATO klausimas trukdė nuo tada, kai jis tapo ministru pirmininku 2022 metų spalį, tai bus didžiulis palengvėjimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(54)
(0)
(54)

Komentarai ()