10 lėktuvų per 10 dienų! Smogė „Patriot“ ir NASAMS. Kas dedasi  (1)

Ukrainos sėkmė numušant Rusijos lėktuvus yra susijusi su vertingų „Patriot“ ir NASAMS naudojimu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai rašo „Forbes“.

Ukrainos oro pajėgos paskelbė, kad per 10 dienų numušė 10 Rusijos karinių lėktuvų: devynis geriausius Rusijos oro pajėgų naikintuvus-bombonešius Su-34 ir naikintuvą Su-35, taip pat retą radarų lėktuvą A-50.

Leidinyje pažymima, kad rusai lėktuvus praranda 20 kartų greičiau, nei gali juos pakeisti, nes Rusijos aviacijos ir kosmoso pramonė, nepaisydama sankcijų, per metus stengiasi pagaminti daugiau nei kelias dešimtis naujų kovinių lėktuvų.

„Forbes“ teigia, kad neaišku, kaip ukrainiečiams pavyksta numušti tiek lėktuvų.

Autorius Davidas Axe teigia, kad Ukrainos oro pajėgos paskyrė dalį turimų „Patriot“ sistemų mobilioms oro gynybos grupėms, kurios greitai juda netoli fronto linijos, užpuldamos Rusijos lėktuvus PAC-2 raketomis, kurių nuotolis yra 145 km.

Tačiau atstumas, iš kurio ukrainiečiai numušė A-50 – maždaug 200 km – leidžia manyti, kad tai buvo didesnio nuotolio raketų sistema. Galbūt tai buvo S-200, kurią ukrainiečiai išėmė iš ilgalaikio saugojimo.

Tuo pat metu straipsnio autorius yra tikras, kad ukrainiečiai kai kurias iš savo dviejų dešimčių NASAMS baterijų perkėlė 40 km atstumu arčiau fronto linijos.

Gali būti, kad Ukraina iš karto dislokavo visas minėtas sistemas, kad sukurtų „karštąją liniją“, tačiau tokiu atveju Ukraina greitai pritrūks raketų „Patriot“ ir NASAMS sistemoms, nes JAV nepateikė Ukrainai amunicijos nuo 2023 m. gruodžio pabaigos, rašo autorius.

 

Jis neatmeta, kad prie smarkiai išaugusių Rusijos aviacijos nuostolių prisidėjo ir Rusijos karių veiksmai, nes Rusijos karinės oro pajėgos daugiau skraido arčiau fronto linijos siekdamos remti savo sausumos pajėgas.

Kaip paaiškino Ukrainos gynybos strategijų centras, „priešininkas įveikė baimę panaudoti aviaciją tiesiai virš mūšio lauko – ir nors dėl to prarandami orlaiviai, jo sausumos pajėgos įgyja reikšmingą ugnies pranašumą“.

Padidėjus Rusijos koviniams skrydžiams, Ukrainos oro gynybai atsiranda daugiau taikinių, todėl ji numuša daugiau Rusijos lėktuvų.

 

Ukrainiečių pastangoms padeda tai, kad Rusijos pilotai vis dažniau nepaiso Ukrainos raketų paleidimo.

„Kadangi abi pusės naudoja išteklius, kurių negali atkurti – ukrainiečiai savo amerikietiškas raketas, rusai – savo Su-34, Su-35 ir A-50, abi pusės vykdo trumpalaikes kampanijas, kurios, tikimasi, suteiks jiems ilgalaikį pranašumą.

Ukrainos oro pajėgos, matyt, siekia panaudoti naujausias „Patriot“ ir NASAMS raketas, kad nualintų Rusijos oro pajėgas ir užkirstų kelią būsimoms bombardavimo bangoms. Tuo tarpu Rusijos oro pajėgos siekia subombarduoti daugiau Ukrainos garnizonų ir padėti Rusijos sausumos pajėgoms įsitvirtinti, kol bus išnaudoti orlaivių ir patyrusių įgulų resursai“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(55)
(4)
(51)

Komentarai (1)