„Javelin“ prieš rusų T-80. „Tai likimo ironija. To jie tikrai neplanavo“ (Foto)  ()

Jie yra tankų žudikai, tačiau turi tam tikrą trūkumą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainiečių naudojamas „Javelin“ yra labai efektyvus prieštankinis ginklas, tačiau rusų T-80 jam atsparus. Tai likimo ironija. To jie tikrai neplanavo.

Rusai teigia, kad pataikius į tanką prieštankiniu ginklu „Javelin“, įgulai išgyventi šansų yra tik tada, jei tai T-80 šeimos tankas. Internete yra nuotraukų, kuriose matyti, kaip „Javelin“ pataiko į pabūklo vamzdį ir galinę dalį, kurioje yra variklis.

[EU+Kuponai] „Kospet“ išmaniųjų laikrodžių išpardavimas! Mažiausios kainos istorijoje (Video)
3608 2

„Kospet“ išmaniųjų laikrodžių išpardavimas

Specialūs kuponai

Galioja iki 2024-03-12

Iš Europos sandėlių

Greitas ir saugus pristatymas

2 metų garantija

30-ies dienų pinigų grąžinimo garantija

1) „Kospet Tank T2“ - technologijos ką tik išbandytas modelis, tvirtas kaip tankas

2) „Kospet Tank M2“ - ypatingai dailus, karinio tvirtumo išmanusis laikrodis

Išsamiau

Žinoma, tokie smūgiai sugadina tanką, tačiau įgula, jei pavyksta atsitraukti, gali tęsti kovą su kitu tanku. Rusų atveju, tai pasitaiko retai, nes įgula dažniausiai žūsta dėl sprogimo.

Verta paminėti, kad Ukraina iš JAV daugiausia gavo senesnės versijos „Javelin“. Naujuose ginkluose, patobulinus taikymo algoritmus, šios problemos visai neliks.

T-80 tankų paslaptis, dėl kurios jie yra atsparūs seniems „Javelin“

T-80BW ir BWM šeimos tankai yra vienintelės mašinos Rusijos armijoje, kuriose vietoj dyzelinio variklio sumontuota dujų turbina. Ji turi nemažai privalumų, iš kurių svarbiausias yra sukimo momento prieinamumas nuo „nulio“, kuris prilygsta elektromobilių veikimui ir nereikalauja variklio sukimo didesniu greičiu. Tai žymiai padidina tanko mobilumą.

Dėl šios priežasties T-80 rusai vadina „skraidančiais tankais“, nes jie pasižymi daug geresniu mobilumu nei T-72 ar T-90 šeimos modeliai. Tačiau dujų turbinos turi ir trūkumų, tokių kaip sudėtinga konstrukcija ir aptarnavimas, taip pat didelis degalų poreikis ir labai aukšta temperatūra degimo metu.

 

Šis paskutinis punktas yra labai svarbus, nes išmetimo sistema sukelia stiprų variklio dangčio įkaitimą, kuris „pritraukia“ „Javelin“ galvutės infraraudonųjų spindulių jutiklį. Dėl to sviedinys atsitrenkia į tanko galą, o ne į bokštelį, kaip būna kitais atvejais. Antras elementas, galintis suklaidinti taikinio šiluminį vaizdą senesnėse kreipiamosiose galvutėse, yra pabūklo vamzdis, kuris dėl savo veikimo kaupia karštas parako dujas.

Ukrainiečių problemos su „Javelin“

Reikia pabrėžti, kad Ukraina daugiausia gavo 1990-ųjų ir XXI amžiaus pradžios „Javelin“ paleidimo įrenginius FGM-148. Kalbame apie FGM-148A/B/C/D versijas iš pirmosios „Block 0“ serijos ir apie FGM-148E iš „Block 1“ serijos.

 

Jiems būdingas mažesnis atstumas (apie 2,5 km), palyginti su naujesniais FGM-148F variantais (4,75 km), gaminamais nuo 2020 m. Taip pat yra mažiau pažangi valdymo galvutė su mažesnės skiriamosios gebos infraraudonųjų spindulių jutiklis.

Naujesnėms versijoms dėl didesnės skiriamosios gebos ir patobulintos programinės įrangos problema yra mažiau varginanti. Tačiau naujausiame, vis dar bandomame FGM-148G variante su visiškai nauju jutikliu, ji bus visiškai pašalinta.

Tai svarbus dalykas, nes FGM-148 „Javelin“ yra „iššoviau ir pamiršau“ ginklas. Todėl sistemos efektyvumas priklauso nuo to, ar veikia valdymo galvutė su jutikliu, kuris mato taikinio šiluminį vaizdą infraraudonųjų spindulių spektre. Įkaitęs tankas stipriai išsiskiria iš aplinkos, o vienintelis būdas sumažinti „Javelin“ efektyvumą – naudoti kelių diapazonų kamufliažines dangas, kurios sumažina transporto priemonės šiluminį pėdsaką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(56)
(3)
(53)

Komentarai ()