Nekokia idėja. Kodėl NATO negali siųsti F-35 Ukrainai?  ()

Ukraina labai laukia F-16 naikintuvų, kurie turėtų padėti apginti šalies dangų nuo nesibaigiančių rusų atakų. O kodėl nežengus viena karta aukščiau ir nenusiuntus Ukrainai „Lockheed Martin F-35 Lightning II“? F-35 yra „stealth“ technologijų naikintuvai – jie yra beveik nepastebimi radarais, todėl būtų sunkiai aptinkami ir numušami.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-03-05 Nekokia idėja. Kodėl NATO negali siųsti F-35 Ukrainai?  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Singapūro gynybos ministras pareiškė, kad amerikiečių F-35 aktyviai dalyvauja misijose virš Ukrainos. Jungtinės Valstijos šią informaciją paneigė, ukrainiečiai apie tai nesigyrė, o ir rusai nekaltino JAV F-35 naudojimu karo zonoje. Kita vertus, jei F-35 yra sunkiai pastebimi radarais, gal šie naikintuvai veikia Ukrainoje ir rusai apie tai nežino?

Ukrainos aviacijos ekspertas Valerijus Romanenko paaiškino: „Neįmanoma jų naudoti taip, kad niekas nematytų. Rusai turi gana daug įvairios žvalgybos įrangos, įskaitant radiolokacines stotis, radijo techninės žvalgybos priemones, palydovus. Apskritai jis nėra nematomas. Jis tiesiog sunkiau pastebimas.“ Jis teigia, kad rusai F-35 naikintuvas virš Ukrainos tikrai jau būtų aptikę.

[Vokietija+Kuponas] Net 22 vnt. ir fantastiškos kainos turistiniai virtuvės reikmenys - ribotas kiekis („TOMSHOO“)
5467 1

Nuostabiai gera kaina

Specialus kuponas

Iš Vokietijos, greitas ir saugus pristatymas

Labai gausus rinkinys, puiki kokybė

Išsamiau

Reikia nepamiršti, kad F-35 pasižymi gana lengvai atpažįstamu siluetu. Rusų kariai atpažintų F-35, jei jis praskristų virš jų galvų. Net jei rusai dėl išsilavinimo stokos nesuprastų, kad matė F-35, jie tikrai žinotų, kad skraido kažkoks nematytas naikintuvas ir pradėtų kelti klausimus. Taigi, F-35 virš Ukrainos tikrai neskraido, o jei skraidytų, apie tai jau būtų žinoma.

Kodėl NATO nesiunčia F-35 Ukrainai? Jei Ukraina vystysis toliau, įsisavins NATO standartus ir tobulins savo ginkluotę, F-35 tikrai bus jos ateityje. Bet dabar F-16 yra geresnis pasirinkimas.

 

F-16 naikintuvų yra daug daugiau ir yra atliekamų tokių lėktuvų, kuriuos šalys keičia F-35. Taigi, Vakarai gali suteikti Ukrainai nemažai F-16 naikintuvų nekenkdami savo pačių saugumo situacijai. Laisvų F-35 niekur nėra. Be to, F-35 yra daug sudėtingesnis ginklas ir jam įsisavinti reikėtų daug daugiau laiko ir pastangų. Ilgiau mokytųsi ir pilotai, ir techninis personalas. F-16 yra daug pigesnis už F-35 tiek įsigijimo kainos, tiek išlaikymo kaštų prasme – vėlgi, tai svarbu siekiant aprūpinti Ukrainą didesniu naikintuvų kiekiu. Galiausiai, yra daug daugiau skirtingos ginkluotės, kuri yra suderinama su F-16 ir kurią Ukrainos sąjungininkai gali suteikti dabar. Taip yra dėl to, kad F-16 tiesiog ilgiau tarnauja ir neslepia savo ginklų fiuzeliaže to „stealth“ principo vardan.

 

Ir nors Ukraina gaus nenaujus F-16, nereikia manyti, kad pats modelis yra pasenęs. F-16 naikintuvai vis dar gaminami ir daugelyje kategorijų yra pranašesni prieš rusų Ukrainos kare naudojamą aviaciją.

(10)
(3)
(7)

Komentarai ()