„1 500 000 iš viso pasaulio.“ Neįtikėtina žinia. Kas tuoj atvyks į Ukrainą  ()

„Svarbiausia čia yra konfidencialumas…“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmosios trečiosiose šalyse įsigytų sviedinių partijos į Ukrainą pradės atkeliauti artimiausiomis savaitėmis, rašo „The Wall Street Journal“, remdamasis Čekijos pareigūnais. Jie pradėjo ieškoti ginkluotės visame pasaulyje netrukus po Rusijos invazijos. Čekų pastangų rezultatai pravertė situacijoje, kai karinė pagalba iš Jungtinių Valstijų, pernai parūpinusių Ukrainai pakankamą kiekį sviedinių, sustojo, o Rusijos karinis-pramoninis kompleksas, padidinęs gamybą, pastebimai aplenkė Europos produkcijos kiekį.

Iš viso Čekija jau susitarė dėl 800 000 sviedinių pirkimo (300 000 sovietinių ir 500 000 vakarietiškų) ir surado dar 700 000, kuriuos galima įsigyti gavus papildomą finansavimą. 1,5 milijono šaudmenų įsigijimui reikia 3 milijardų eurų, teigia Čekijos vyriausybės atstovai.

Nemažai šalių jau pažadėjo skirti pinigų 800 000 sviedinių, tarp jų ir Vokietija, kuri įneša didžiausią 500 milijonų eurų įnašą, Nyderlandai, Kanada, Danija ir kitos (JAV šioje iniciatyvoje nedalyvauja).

[Vokietija+Kuponas!] Puikios kokybės pripučiamos SUP lentos smagiausioms vandens pramogoms - ribotas kiekis (Video, „TOMSHOO“)
2411

Iš Vokietijos

Specialus kuponas

Greitas ir saugus pristatymas

Ypatingai geros kainos

Ribotas kiekis

Išsamiau

Kaip WSJ pasakojo Čekijos pareigūnai, jie pradėjo keliauti po pasaulį, derėdamiesi dėl sviedinių pirkimo iš turimų atsargų ir eksporto licencijų su šaudmenis gaminančiomis šalimis. Sovietinė praeitis padėjo, palikdama Čekijos Respublikai didelį gynybos sektorių su klientais visame pasaulyje ir gerus santykius su daugeliu pietinių šalių, kurias rėmė SSRS ir jos palydovai Rytų Europoje ir kurios turi dideles sovietinės ginkluotės atsargas, taip pat gamyklas.

Čekijos derybininkai pasinaudojo ambivalentiška kai kurių besivystančių šalių pozicija, kurios viešai bando užimti draugišką poziciją Rusijos atžvilgiu, tačiau nori ir privačiai susitarti su Ukraina, aiškino gynybos viceministras Janas Jiresas.

 

„Jei ateini su maišu pinigų, jie domisi, o Čekija, skirtingai nei JAV, suvokiama kaip neutrali šalis“, – komentuoja Prahoje įsikūrusio Europos saugumo vertybių centro direktorius Jakubas Janda.

Panašūs JAV ir Vakarų Europos šalių atstovų bandymai derėtis su tiekėjais Afrikoje, Azijoje ir Lotynų Amerikoje sulaukė neigiamų atsakymų, pripažįsta Vakarų pareigūnai.

Čekija veikia kaip tarpininkė, WSJ sakė specialusis šalies atstovas Ukrainai Tomas Kopetsny. Praha derasi su šalimi, kuri turi sviedinių atsargų arba gali juos pagaminti, ir suveda ją su Vakarų šalimi, kuri pateikia užsakymą ir sumoka už tiekimą. Čekijos atstovai taip pat užsiima logistika: kroviniai į Ukrainą bus gabenami per Čekiją ar trečiąsias šalis, kad nebūtų atskleistas tiekėjas ir neišprovokuotų Maskvos jam atkeršyti, aiškina Čekijos vyriausybės patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Tomas Pojaras:

 

 

„Svarbiausia čia yra konfidencialumas. Kalbamės ir kalbėsime su visais, nepaisant jų šališkumo ar politinės pozicijos – su labai nedidelėmis išimtimis, tokiomis kaip Šiaurės Korėja.“

Vakarų kariškiai apskaičiavo, kad Ukrainai reikia apie 200 000 sviedinių per mėnesį, kad sulaikytų Rusijos armijos, kuri šią žiemą perėmė iniciatyvą dėl savo galingos ugnies, puolimą. Vakarų žvalgybos ekspertų skaičiavimais, į kiekvieną 10 artilerijos šūvių iš Rusijos pusės Ukrainos kariuomenė dabar gali atsakyti tik dviem.

ES pamažu didina šaudmenų gamybą, nes pastarosiomis savaitėmis išaugo Europos pareigūnų aktyvumas remiant jos karinį-pramoninį kompleksą. Penktadienį Europos Komisija paskelbė apie 500 milijonų eurų skyrimą pagal projektą ASAP (Amunition Support Act), kuris numato subsidijuoti 45% sviedinių, parako, sprogmenų ir raketų gamybos išlaidų. ASAP pagalba skirta 31 projektui 15 šalių.

 

 

Pasiekėme savo gamybos ribas esant dabartiniams pajėgumams“, o su nauju finansavimu per ASAP, 2024 m. metinė gamyba galėtų padidėti nuo 1,4 mln. iki 1,7 mln. vnt. Europos Komisijos skaičiavimais, iki 2026 metų pradžios ES pasieks 2 mln. vnt. Tuo tarpu Rusijoje šis skaičius jau yra 3 milijonai vnt. visų tipų artilerijos amunicijos, įskaitant raketas, skirtas daugkartinėms raketų sistemoms; tačiau, anot Karališkojo jungtinio gynybos studijų instituto ekspertų, šios apimties ženkliai padidinti nepavyks.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(47)
(0)
(47)

Komentarai ()