Pasidarbavo „Krasucha“. Skelbiama, kas „nuėmė“ amerikietišką droną MQ-9 „Reaper“ (Foto)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Benediktas 2024-03-22 09:23
Va tai tau. Rusija pasiruošus kovai su JAV bepiločiais ir GPS navigacija.
HardAxe 2024-03-22 10:04
laikas uždaryti tranzitą?
Hmz 2024-03-22 11:12
Apie GPS trikdymą buvo žinoma keletą metų iki karo - Rusijoje krūvos žmonių šalia strateginių objektų pastebėdavo, kad GPS kaip reikalas klišina. Eksperdai tuo tarpu aiškino, kad čia yra nesąmonės, nes GPS baisiai kieta sistema.
HardAxe 2024-03-22 11:23
niekas neaiškino, kad GPS nenulaužiama. Palei maskvos rūmus šimtas metų kaip rodydavo oro uostą. Ilgą laiką buvo tikima, kad karinių dažnių GPS kodavimas ir dažnių šokinėjimas yra pakankamas išvengti problemų, bet irakas jau prieš kiek metų buvo perėmęs USA droną, būtent GPS spoofing`o pagalba.
kestutisz 2024-03-22 11:27
Nėra ten kažkokių spec dažnio šokinėjimų ir kodavimų, visa protokolas yra viešas ir visi gps imtuvai juos turi priimti. Buvo legenda, kad mol prideda specialią korekciją, ir tik mol kariniai jau moka atskaičiuot kaip reikia, bet čia per sudėtinga ir perdaug akių vistiek matytų tas visas "paslaptis". Tiesiog pigūs civilniai jau tiek geri, kad skaičiuoja viską teisingai. Nebent yra visia kitas niekam nežinomas tinklas kurio vis vis nemato priežasčių pradėt naudot, bet netikiu.
HardAxe 2024-03-22 14:22
truputį pasiskaičiau, tu teisus, "kodavimo" kaip tokio nėra ir nebuvo. https://www.gps.gov/systems/gps/modernization/sa/ paklaida buvo, bet ji išjungta nuo 2000m kareiviai gaudavo tą patį signalą, bet turėjo algoritmą dekoduoti paklaidas. Tiek tos kriptografijos.. Jie vis dar galį įjungti paklaidas, bet taip padarys nebent kas GPS dronais pradės pulti USA teritoriją, ko nenusimato.
kestutisz 2024-03-22 14:37
Tai gali, bet visi kiti irgi moka siųst signalą, gal ne tiek daug, bet vistiek - rusai vis dar manau gali pasikabinti virš reikiamos teritorijos daugiau Glonass palydovų ar pasinaudoti Baidu, net europiečių Galileo kol sureaguos kažką padaryt tai dar metia kiti praeis... Realiai labai norint jie pas save/by/etc vos ne aerostatų prisikabinti ir jau turės iš ko išskaičiuot koordinates. Tam netgi gal užtektų tų mistinių radio stočių kurios ten transliuoja kažkokius skaičiukus./triukšmą - jei tik signale bus jų lokacijos ir tikslus laikas - tai vos ne su kokiom sdr radijom galėtų imituot gps, tik kad dar nelabai reikia.
mindaugas.vaitiekūnas 2024-03-22 15:20
Reikia naujos navigacinės sistemos. Įdomumo dėlei ką dar galima būtų panaudoti? Kiek tiksli yra inertinė sistema? Kaip suprantu jai vis tiek reikia nurodyti pradinį tašką ir jau nuo jo skaičiuojama kur nukeliauta, taip? Dar yra navigacija pagal vaizdus/reljefą. Bet šitai vėl gi reikia integruotų žemėlapių. Įdomu išeitų pasikurti kažką, kas būtų paremtas tuo, ko neįmanoma suklaidinti? Gal kažką pagal Saulės, Mėnulio, žvaigždių išsidėstymą? Bet ir šitas turbūt būtų apribotas matomumu. Pagal Žemės magnetinį lauką turbūt tiksliai naviguoti neišeitų? Pafantazavimui kas dar? Kosminė spinduliuotė? Įdomu ar kokiam kvantiniame susiejime galima žinoti kokiu atstumu yra vienas nuo kito tie susieti elementai?
kestutisz 2024-03-22 15:36
Tai ir yra labai tiksli šių sistemų kombinacija, tos pačios Taurus raketos kurių vis neduoda - norint duot reikia jom užkrauti ir tikslų kelią su (tikėtina) visu kelio reljefu tiksliu žemėlapiu. O taip darydamas tu turėsi parodyti kiek turi visko prikaupęs, o jei dar nesprogs - tai ir iškrapštys gal kažką. Ne veltui planetą ištisai skenuoja įvairūs palydovai su georadarais, tikra ne vien dėl orų ar ten mikšo medžių skaičiavimų. Tiesiog tiksliai nesidalinama ko jau yra surinkta.
Benediktas 2024-03-22 15:45
Taip, terrain ir inercine sistemu kombinacija manau pakankama, kad nunaviguot, kur reikia be GPS. Tiesiog pradžioje turi užkraut pagal palydovus sudarytą kartografiją.
immortallt 2024-03-22 15:54
Šiaip yra krūva palydovinių duomenų, įvairiais pjūviais prieinama viešai. Tik reikia sugebėti susitvarkyti. Aišku, detalumas ne kaip karinių specifiniams tikslams.
mindaugas.vaitiekūnas 2024-03-22 15:57
Bet jeigu kalbėtume apie "ilgojo veikimo" sistemas, tarkim dronus, kurie skraidyti gali ištisas paras ar mėnesius. Aš kaip įsivaizduoju vien inertinė sistema su laiku duotų vis didesnę paklaidą, taip? Topografijai reikia išankstinio žemėlapio. Kas jei noriu virš dykumos sukti ratus, kur topografija praranda prasmę, nes tarkim kopų struktūra nuolat keičiasi. O skraidyti ten noriu 10 metų, ko pasekoje inertinė sistema irgi visai nusigrybautų (jei mano ankstesnis pamąstymas teisingas). Koks dar galėtų būti "nepriklausomas" metodas?
HardAxe 2024-03-22 15:59
šitų radio stočių žemas dažnis ir signalas atsispindi nuo jonosferos. Nieko gero neišskaičiuosi, pozicijai reikia tiesioginio matomumo ir kuo aukštesnio dažnio (GPS ~100x didesnis dažnis negu tos HF stotys). Dėl inertinės - vos gausi švarų GPS signalą, sinchronizuosi savo poziciją. Gali klausyti GPS visais L1/L2/L5 dažniais, pridėk dar rusų/kinų satelitą ir matysi, kada sutampa koordinatės, kada ne.
kestutisz 2024-03-22 16:27
Tai tam patys rusai jau deda didžules pokštes su 6 ar 8 imtuvais (Kometa*), kurie būdami fiksuoti plokštėje imituoja fazinės antenos veikimo principą, pagal signalo atėjimo laiką į skirtingas antenas gali bandyt gan tiksliai atspėt iš kurios pusės atėjo signalas - viršaus ar apačios ir įtartinus ignoruoti. * pvz čia, straipsnyje kažkokios nesąmonės, bet paveiksliukas į temą - realiai čia gps imtuvas, tik mažesnis iš 4, dabar jau yra ir berods 8 imtuvų versijos https://bulgarianmilitary.com/2023/07/1 ... ce-of-1mw/
Hmz 2024-03-22 16:31
). Vis dėl to geroji pusė yra ta, kad magnetinį žemės lauką turėtų būti nelengva sufeikinti, o jo anomalijų žemėlapį galima suskaitmeninti kaip ir reljefą.
mindaugas.vaitiekūnas 2024-03-22 16:46
Dar ten kažkoks niuansas yra su besisukančiu kūnu: ale jo ašis visada išlaikys tą patį kampą erdvėje (ir čia jau turbūt kalba eina apie kosminę erdvę, o ne tiesiog Žemės paviršiaus atžvilgiu). Kažką skaičiau/mačiau, bet iki galo neįsigilinau. Ar čia tiesiog instrumentas, kuris yra INS dalis?
kestutisz 2024-03-22 20:05
Su mechaniniais giroskopais skraidė dar nacių V1. Nu, bet ten su daug niuansų - kažkiek veikė tik jei stovi Žemės atžvilgiu idealiai tiesiai, iš to ir legendos apie jų apvertimą lėktuvo sparnu.
bahuriux 2024-03-23 00:39
Man kyla keistas klausimas, 2006-2009m turėjau laptopą su gps antena ant laido, paklaida buvo 3m max. Dabar su kokiu devaizu betikrinčiau pačiu geriausiu atveju yra 5m, bet dažniau 10-15 m šone rodo. Dar kas nors susidūrėt su tokiu reiškiniu? Kažkodėl įtariu kad kol buvo tik gps palydovai net ir su mažesniu jų kiekiu rezultati buvo tikslesni, o dabar gaudo visus kinų, rusų, es ir tą patį gps ir gaunasi bardakas, nes visi jie rodo truputi skirtingai ir dėl to softas mėtosi kuo tikėti nebežino. Į temą , kodėl nieks nebando ekranuoti š apačios ir iš šonų visus signalus, juk tie gps trukdytuvai veikia ant žemės jie neskraidantys. Paprastai dedam gps anteną į puodo dugną, puodą įžeminam, arba geriau dedam į karbono dėžę atviru viršum.