„Šokas jau ateinančiais mėnesiais.“ Grėsminga žinia. Kas vyksta  ()

Artimiausiais mėnesiais Ukrainos laukia šokas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) atnaujino bazinį ir neigiamą scenarijų Ukrainai. Neigiamame scenarijuje daroma prielaida, kad dėl suintensyvėjusio karo šokas ekonomikai prasidės jau 2024 m. antrąjį ketvirtį.

Apie tai pranešama memorandume su TVF.

„Laikydamiesi TVF politikos skolinti esant itin dideliam neapibrėžtumui, darbuotojai atnaujino blogėjimo scenarijų, remdamiesi prielaida, kad karas bus intensyvesnis 2025 m.“, – pažymima pranešime.

[EU+Kuponas] „Čia bomba! Vienas įdomiausių modelių iš daugybės mano išbandytų ir 100 proc. valo geriausiai.“ Detalūs bandymai ir schema, kaip teisingai valyti langus (Video, „ABIR WD8“ apžvalga)
2713 2 1

Nuostabūs apžvalgininko vertinimai

Mažiausia kaina istorijoje

Specialus kuponas

Iš EU, greitas ir saugus pristatymas

Naujausi techniniai sprendimai ir puikios valymo galimybės

Išsamiau

Neigiamame scenarijuje daroma prielaida, kad karas baigsis 2025 m. pabaigoje, palyginti su 2024 m. pabaiga pagal pagrindinį scenarijų. Kartu „šokas prasidės 2024 m. antrąjį ketvirtį“ dėl karo suintensyvėjimo.

„Dėl to 2024 m. realusis BVP smarkiai sumažės 4 proc. (palyginti su 3-4 proc. augimu pagal pagrindinį scenarijų), o 2025 m. augimas bus nulinis“, – teigiama dokumente.

Kartu TVF lūkesčiai dėl ekonomikos nuosmukio pagal neigiamą scenarijų pagerėjo, palyginti su 2023 m. gruodžio mėn. prognoze, kai fondas tikėjosi, kad BVP sumažės 5 proc.

 

TVF bazinis scenarijus reikšmingai nepasikeitė ir numato mažesnę infliaciją.

Pagal neigiamą TVF scenarijų žiaurėjantis karas turėtų įtakos namų ūkių nuotaikoms, migrantų grįžimo tempui ir lemtų streikų žalą infrastruktūrai.

Atsižvelgiant į išliekančius didelius gynybos poreikius ir mažesnį ekonominį aktyvumą, 2024-2025 m. fiskalinis deficitas toliau didėtų, o vėliau gerėtų tik palaipsniui, teigiama pranešime.

„Užsienio valiutų rinkos disbalansas vėl išryškės ir, tikėtina, išliks ilgiau, atsižvelgiant į eksporto rodiklių pablogėjimą, todėl ateinančiais metais, kol priartės prie bazinės tendencijos, nominalusis nuvertėjimas bus didesnis“, – prognozavo TVF.

 

Vėlesnis atsigavimas bus vangesnis nei pagal bazinį scenarijų, nes toliau bus daroma žala pagrindiniam kapitalui ir silpnės balansai, todėl gamybos apimtis bus gerokai mažesnė nei prieš karą.

Pagal neigiamą scenarijų atnaujintas kaupiamasis finansavimo trūkumas vertinamas apie 140,6 mlrd. dolerių, t. y. maždaug 19 mlrd. dolerių didesnis negu pagal bazinę 2023-2027 m. prognozę (121,8 mlrd. dolerių), todėl reikės imtis papildomų priemonių skolos tvarumui užtikrinti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(14)
(-10)

Komentarai ()