„Yra būdas, kaip sustabdyti karą Ukrainoje.“ Buvo 238. Liko 51.  ()

Eksportas turėtų sumažėti maždaug 80 mlrd. dolerių.



© Diplomatrutube (Stop kadras) | https://www.youtube.com/watch?v=btFt_1Hg5Oo

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Yra būdas, kaip sustabdyti karą su Ukraina. Tik krintančios naftos kainos gali sutrukdyti Rusijos diktatoriui Putinui tęsti karą su Ukraina, rašo naujienų agentūros „Reuters“ apžvalgininkas Hugo Diksonas. Nors Rusijos žmonės per karą kenčia, to nepakanka, kad V. Putinas pakeistų kursą. Labiausiai tikėtina, kad jis persvarstys savo sprendimą, jei Vakarai sugebės sumažinti Maskvos pajamas iš naftos.

Buvo 238 mlrd. Liko 51 mlrd. Net kai Ukrainos sąjungininkės atsisako Rusijos naftos, o Europa randa alternatyvų rusiškoms dujoms, Maskvos einamosios sąskaitos perteklius 2023 m. siekė 51 mlrd. Nors tai yra mažiau nei praėjusiais metais (238 mlrd. USD), Maskva vis dar turi pliusą. Tai gali pasikeisti, jei Ukrainos sąjungininkės sugebės taip sumažinti Rusijos eksporto pajamas, kad susidarytų deficitas, sako Kijevo ekonomikos mokyklos vyresnysis mokslinis bendradarbis Jacobas Nellas.

[Vokietija+Kuponas!] Bent 100€ pigiau nei Lietuvoje. Naujausias rinkos lyderio 3D spausdintuvas, žavintis apžvalgininkus - „nuostabus! Išėmei iš dėžės ir naudojiesi“ (Video, „Creality K1C“)
2480 2

Puiki kaina

Specialus kuponas

Iš Vokietijos sandėlio

Greitas ir saugus pristatymas

Ribotas kiekis

Naujausias vieno garsiausių gamintojų 3D spausdintuvų

Išsamiau

Jis mano, kad eksportas turėtų sumažėti maždaug 80 mlrd. dolerių, kad V. Putinui tektų imtis kraštutinių priemonių ekonomikai stabilizuoti. Apie 30 mlrd. JAV dolerių iš šios sumos galėtų būti gauta sugriežtinus dujų embargą, taip pat apribojus trąšų ir metalų, pavyzdžiui, nikelio, eksportą. Tačiau didžioji dalis turėtų būti gauta sumažinus Maskvos gaunamos naftos kainą iki 50 JAV dolerių už barelį.

Tai lengviau pasakyti nei padaryti. G7 ir kiti sąjungininkai nustatė, kad 2022 m. pabaigoje Rusijos naftos kainos viršutinė riba bus 60 JAV dolerių už barelį, tačiau „Urals“ nafta prekiaujama maždaug po 71 JAV dolerį už barelį, t. y. maždaug 14 JAV dolerių pigiau nei „Brent“ nafta. Nors JAV sugriežtino sankcijas tanklaiviams, pažeidžiantiems viršutinę kainos ribą, Rusija gali iš dalies jų išvengti naudodama savo laivyną.

 

Ukrainos sąjungininkėms gali pasisekti, jei pasaulinės naftos kainos kris. Priešingu atveju joms prireiks daug griežtesnių priemonių, kad kaina, kurią Rusija gauna už naftą, sumažėtų iki 60 dolerių, jau nekalbant apie 50 dolerių.

Siekiant šio tikslo svarbiausia yra bandyti įtikinti Indiją, didžiausią Rusijos naftos importuotoją jūra, nustoti mokėti didesnę nei viršutinė kaina, sako Nellas. Tuomet šalis galėtų naudotis pigesne nafta, o jos naftos perdirbėjai gautų didesnį pelną.

 

Problema ta, kad Rusija gali atsisakyti parduoti naftą tokiomis žemomis kainomis ir vietoj to sumažinti gavybą. Tai padidintų pasaulines naftos kainas,  nuo to nukentėtų Indija ir Ukrainos sąjungininkės. Nors naftos tiekimo mažinimas pakenktų Rusijai, V. Putinas gali rizikuoti, jei dėl aukštų naftos kainų padidės tikimybė, kad lapkritį vyksiančius JAV prezidento rinkimus laimės Donaldas Trumpas.

Ukrainos sąjungininkės kol kas nenori prisiimti būtinos rizikos, kad sumenkintų Rusijos pajamas. Kol jos to nepadarys, V. Putinas neturi finansinių priežasčių nutraukti konfliktą, pažymi ekspertas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(86)
(2)
(84)

Komentarai ()