Pasielgė teisingai. Tikroji priežastis, kodėl Lenkija nenumušė raketos  (2)

Ukrainiečių publicisto ir analitiko Sergejaus Fursos komentaras.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lenkija nenumušė raketos, kuri 39 sekundes įskriejo į jos oro erdvę. Lenkija matė, kad ši raketa nekėlė grėsmės jos piliečiams. Lenkai puikiai suprato, kad raketa turėjo taikinį Ukrainoje ir netrukus ten sugrįš. Patvirtindama sprendimą nenumušti raketos Lenkija vadovavosi savo nacionaliniais interesais. Savo, o ne Ukrainos. 

Kas neleido Lenkijai numušti raketos? Pirma, tai potencialios eskalacijos rizika. Taip, ji gali būti nedidelė. Pavyzdžiui, ji gali būti tik 5 procentai. Bet tai neturi didelės reikšmės. Kai karo nėra, net 5 procentų rizika, kad jis kils, yra didelė. Vengti karo yra logiška ir racionalu.

Ukraina elgtųsi taip pat, jei Rusija kariautų su Baltarusija ir kaimyninį regioną 40 sekundžių netyčia įskristų raketa. Ukraina irgi nerizikuotų išprovokuoti karo. Nė viena demokratinė šalis to nedarytų.

[Vokietija] Bent 300€ pigiau nei Lietuvoje naujausias monstras! Iki 1000W, su 2 baterijomis, 50km/h ir apžvalgininko pagyros (Video, „ENGWE X20“)
5325 3

Labai gera kaina

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Ribotas kiekis

Aukščiausios klasės el. dviratis

Išsamiau

Be to, lenkams raketos numušimas virš jų teritorijos atsilieptų finansiškai, nes raketos kainuoja pinigus. Taip pat buvo rizika, kad kas nors Lenkijos teritorijoje nukentės, nes numuštos raketos nuolaužos galėjo nukristi kokiam nors ūkininkui ant galvos ir jį užmušti. Kai nevyksta karas, tokia rizika yra per didelė. Jau nekalbant apie tai, kad raketos numušimas sukeltų krūvą biurokratinių procedūrų, o to niekam nesinori.

Ukrainiečiai labai dažnai apeliuoja į Turkijos prezidento Erdogano, kuris nebijojo numušti Rusijos lėktuvo, patirtį, nors šis pavyzdys visiškai neaktualus. Erdoganas labai norėjo numušti tą lėktuvą ir tiesiog pasinaudojo proga. Erdoganas jau buvo įsivėlęs į konfliktą su Rusija Sirijoje, todėl norėjo pademonstruoti jėgą.

 

Erdoganas yra autoritarinis lyderis, kuriam tai būdinga. Nedidelė karo rizika jam nekėlė problemų, o NATO stogas leido suprasti, kad eskalacijos rizika yra ribota. Jis norėjo ją prisiimti, nes norėjo parodyti Vladimirui Putinui jėgą ir apriboti Rusijos armijos veikimą Sirijoje. Lenkija yra demokratinė šalis, o demokratinei šaliai tokie triukai yra nebūdingi.

Galime kiek norime sakyti, kad tokie veiksmai provokuoja Putiną žengti toliau ir kad tai gali lemti, jog Lenkija bus užpulta. Tačiau tai nėra argumentas Lenkijai pačiai eskaluoti ir didinti riziką. Lenkija ruošiasi galimai agresijai. Ji plėtoja kariuomenės galimybes. Didina išlaidas gynybai. Tačiau ji nenori daryti nieko, kas padidintų šio karo riziką.

39 sekundės nėra priežastis ką nors keisti. Manipuliaciniai šios situacijos palyginimai su galimybe, kad lėktuvai įskristų į Lenkijos oro erdvę arba raketa smogtų Lenkijos teritorijai čia visiškai netinkami. Lenkams buvo visiškai aišku, kad šios raketos tikslas buvo ne Lenkijoje ir kad raketos patekimas į kaimyninę teritoriją yra techninis gedimas, o ne agresijos aktas. Kol lenkai negaus absoliučiai aiškaus patvirtinimo, kad taip nėra, jie nesiims eskaluoti situacijos.

 

Vakarai aktyviai padeda Ukrainai, nes nenori Putino pergalės. Jei taip atsitiktų, jie ateityje rizikuotų kariauti su Rusija. Todėl Vakarai supranta, kad šiuo metu rizikuoti būtų labai kvaila, nes tokiu atveju pati pagalba Ukrainai susikirstų su šių šalių racionaliais interesais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(32)
(-22)

Komentarai (2)