4100 km ir kita galia. Ateina F-16. Bus vaizdų  ()

Pažangios oro gynybos sistemos nepakeičia naikintuvų. Pastebėsite, kad galingos Vakarų šalys turi ir tokių sistemų kaip „Patriot“, ir geras naikintuvų pajėgas. Nes naikintuvai gali tai, ko „Patriot“ negali.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Antžeminės oro gynybos sistemos „Patriot“ įprastai pridengia oro erdvę 150 km spinduliu aplink save. O naikintuvai F-16 skrydžio metu įveikia 4100 km, todėl gali greitai judėti tarp aerodromų. Kovinio skrydžio metu F-16 įveikia 546 km nešdamas 454 kg bombų. Todėl iš centrinės Ukrainos pakilęs F-16 gali greitai pasiekti bet kurį šalies pakraštį.

„F-16 mato visus oro taikinius ir gali juos sunaikinti“, teigia aviacijos ekspertas, Ukrainos elektroninės karybos įrangos gamintojo atstovas Anatolijus Chrapčinskis.

Pirmieji F-16 į Ukrainą turėtų atvykti jau artėjančią vasarą, dabar ruošiama infrastruktūra jiems, o Ukrainos pilotai ir techninis personalas baigia mokymus užsienyje.

„Nepamirškime, kad Ukrainos oro pajėgų perėjimo prie naujo tipo orlaivių programa parengta dvejiems metams. Sukurtas atskiras biuras, kuris rengs ir infrastruktūrą, ir rūpinsis pilotų rengimu. Nes reikia nepamiršti, kad ruošiami ir nauji pilotai (pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje jie mokomi „nuo nulio“), ir apmokyti pilotai, kurie perkvalifikuojami valdyti naujo tipo orlaivius“, – sakė Chrapčinskis.

[EU+mažiausia kaina istorijoje!] Būtinas daiktas meistraujantiems. Su 2 baterijomis ir stulbinamos kainos aukščiausios kokybės 21V „Geevorks“ kampinis šlifuoklis
8563 2

Mažiausia fiksuota kaina!

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Puiki kokybė

Ribotas kiekis

Išsamiau

Tai, beje, yra įdomi detalė. Norintys Ukrainoje pamatyti F-16 kiek įmanoma greičiau, nesupranta, kad kai kurie būsimi F-16 pilotai tiesiog mokosi skraidyti. Vėliau jie mokysis atlikti sudėtingesnius manevrus. Galiausiai, jiems teks išmokti valdyti skirtingas ginkluotės sistemas. Viskas – nuo orlaivio valdymo mechanizmų ir prietaisų valdymo skyde priešais pilotą iki ginkluotės sistemų ir taktikos – ukrainiečiams yra visiškai nauja.

„Todėl programa yra labai didelė ir sudėtinga, bet viskas vyksta pagal planą, mūsų pilotai yra labai gerai apmokyti ir jau matome jų pirmuosius savarankiškus skrydžius“, – sakė Chrapčinskis.

Kaip F-16 saugos Ukrainos dangų, kai jį jau gina „Patriot“?

 

F-16 turi aukštos klasės radarus, leidžiančius pastebėti taikinius labai dideliu atstumu. Tai stipriai išplės Ukrainos naikintuvų pajėgų veikimo zoną. Tokios sistemos kaip „Patriot“ yra labai geros, bet jų saugoma zona visada yra ribota. Ukraina dar neturi tiek oro gynybos sistemų, kad uždengtų visą savo dangų, o F-16 skraidys po visą šalį ir darys tai labai greitai. Be to, „Patriot“ raketos yra labai brangios, o ir išduoti paleidimo įrenginių pozicijų nenorima, todėl į mažesnius taikinius (pavyzdžiui, „Shahed“ dronus) „Patriot“ įprastai nesitaiko. F-16 gali nešti daug įvairių ginklų ir nebijo išduoti savo pozicijos, nes ji nuolat kinta. Naikintuvas gali lengvai susidoroti su kokia sparnuotaja raketa, leisdamas „Patriot“ neišduoti savo buvimo vietos. Numušti mažą droną vis tiek bus sunku, nes „Shahed“ yra mažas ir lėtas taikinys, bet esant galimybei lėtesnius ir smulkesnius taikinius galima naikinti ir 20 mm automatine patranka „Vulcan“, taip taupant raketas.

 

Galiausiai, tikimasi, kad F-16 nustums rusų lėktuvus, kurie dabar mėto sklendžiančias bombas. FAB bombos išskleidžiamų sparnų dėka gali nusklęsti apie 70 km, todėl rusų lėktuvai net neįskrenda į Ukrainos oro gynybos zoną. F-16 tą zoną stipriai išplečia ir jos ribas paverčia labai neaiškiomis.

Tiesa, reikia pasakyti, kad „Patriot“ vis tiek yra labai svarbios sistemos. F-16 negali numušti balistinių raketų, o „Patriot“ gali. Be to, antžeminės oro gynybos sistemos greitai tvarkosi su keliais taikiniais vienu metu. Tuo tarpu F-16, kai jų skaičius Ukrainoje bus pakankamas, ne tik pagerins oro apsaugą, bet ir leis atakuoti antžeminius rusų taikinius.

(79)
(2)
(77)

Komentarai ()