Net du trečdaliai sunaikintų rusų tankų. Dronai valdo. 5 mažųjų prieštankinių dronų pranašumai (Video)  ()

Karas Ukrainoje pakeis mokymų medžiagą karo akademijose visame pasaulyje. Tikriausiai pakeis ir nusistovėjusias šarvuotos technikos kūrimo taisykles. Jis pakeis viską. Karas Ukrainoje yra ir didžiulė tragedija, bet ir karinių technologijų bandymų aikštelė.



© Armyinform.com.ua (CC BY 4.0) | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:UA_military_FPV_drones_03.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vokiečių filosofas Georgas Wilhelmas Friedrichas Hegelis sakė, kad „karas yra pažanga, taika yra sąstingis“. Neprivaloma su tuo sutikti, bet daugiau nei du karo Ukrainoje metai tikrai pakeis karybą. Jau pakeitė.

Nuo pat karo Ukrainoje pradžios daugybė atvirųjų šaltinių žvalgybos profesionalų ir mėgėjų pasinėrė į nuostolių registravimą. Karas Ukrainoje yra pirmasis tokio masto ginkluotas konfliktas, kuris yra filmuojamas tokia gausybe skirtingų kamerų. Daug tos medžiagos iš karto keliauja į internetą, kur ją analizuoja atvirųjų šaltinių projektai.

Štai kaip atrodo Andrew Perpetua vienos dienos karinių nuostolių sąrašas:

[Vokietija] Nerealus pasiūlymas! Tik 123€ už portabilų Android projektorių: iki 4K, WiFi6, BT5.2, 10W garsiakalbiai ir kt. („SkyEcho FreeONE“)
4420 1

Fantastiškai gera kaina

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Sutvarkyti visi mokesčiai

Išsamiau

Atkreipkite dėmesį, kiek daug technikos sunaikina dronai. Abiejose pusėse, bet ukrainiečiams susiduriant su amunicijos trūkumu mažieji dronai tapo tikru išsigelbėjimu. Vadinamieji FPV (nuo „First Person View“) dronai buvo sukurti sportui ir yra valdomi užsidėjus specialius akinius. Jie neša įvairius užtaisus skirtus atskirų karių ar šarvuotos technikos naikinimui.

Dabar daugiau nei du trečdaliai Rusijos tankų, kuriuos pastaraisiais mėnesiais sunaikino Ukrainos kariai, išnyko dėl mažųjų dronų atakų, šaltinis NATO atskleidė „Foreign Policy“ žurnalistams. Daugiau nei du trečdaliai! Ne „Javelin“, ne prieštankinės minos, ne artilerija, o būtent maži iš kiniškų komponentų surinkti dronai daužo rusų šarvus. Tikra naujo pergalė prieš seną.

 

Savime aišku, iš dalies taip yra dėl to, kad Ukrainai trūksta artilerijos sviedinių. Dronai šį trūkumą šiek tiek kompensuoja. Bet nemanykite, kad išsprendus amunicijos trūkumo problemą dronai nebebus naudojami. Jie iš tikrųjų turi pranašumų.

Kaip tiksliai dronas pasirenka smūgio tašką, išvengdamas dinaminės šarvų apsaugos ir grotų ant bokštelio (šis tankas buvo apleistas):

Kokių? Štai keli dronų pranašumai prieš kitus būdus naikinti šarvuotąją techniką:

  • Vienas prieštankinis dronas kainuoja 400-550 dolerių (kartais ir pigiau, jei pavyksta rasti pigiausios senos RPG-7 amunicijos). „Javelin“ raketa kainuoja apie 78 tūkstančius dolerių, paprastas artilerijos sviedinys (kuris tikriausiai nepataikys) – nuo 1 iki 3 tūkstančių, išmanusis artilerijos sviedinys „Excalibur“ – apie 113 tūkstančių dolerių.
  • Mažas FPV dronas yra nepalyginamai manevringesnis už raketas. „Javelin“ gali girtis, kad pakyla ir kala į tanko viršų, bet dronas gali pataikyti į viršų, po bokšteliu ar net į atvirą liuką. Žmogus priima sprendimą, pasirenka silpniausią vietą. Be to, droną galima pasiųsti ir į tanką, kuris nėra tiesiogiai matomas – už kampo, už pastato, už medžių juostos, už kalno. Jis net gali apsukti kelis ratus, kol pasirinks geriausią tašką smūgiui.
  • Mažuosius prieštankinius dronus galima pagaminti labai greitai. RPG-7 galvučių yra labai daug ir jos beveik nieko nekainuoja. Drono detalės atkeliauja iš Kinijos. Neskaitant kovinės galvutės, visos dalys yra visiškai civilinės, prieinamos hobių parduotuvėse. Ukrainiečiai negali pasigaminti „Javelin“, o štai FPV dronai gaminami garažuose, rūsiuose ir net apkasuose fronto linijoje, o juos surenkantys žmonės net nėra aukštųjų technologijų inžinieriai.
  • Prieštankiniai dronai yra labai maži. Sportiniame krepšyje gali būti keli dronai su valdymo įranga.
  • Drono operatorius gali būti pasislėpęs, neišduoti savo buvimo vietos. Elektroninės karybos priemonės gali padėti jį surasti, bet rasti raketų paleidimo ar haubicų vietą lengviau.

 

 

Ir šį sąrašą būtų galima tęsti. Tiesiog dronai dabar atrodo kaip beveik idealus ginklas tankų naikinimui. Beveik idealus, nes jie turi didelį trūkumą – lekia tik iki 10 km. Artilerija daužo daug toliau, o ilgesnio nuotolio dronai jau yra daug brangesni. Dronai dažnai krenta nepasiekę tikslo, kartais vienam šarvuočiui sunaikinti reikia kelių smūgių. Tiesa, tai net nėra labai svarbu, nes dronai yra tokie pigūs.

(20)
(0)
(20)

Komentarai ()