48 000 ir Suvalkų koridorius. Kur bus smūgis  (1)

Pastarosiomis savaitėmis agresyvi Aliaksandro Lukašenkos retorika vėl atkreipė tarptautinį dėmesį į Baltarusiją, būtent į invazijos iš Baltarusijos teritorijos į vieną iš kaimyninių ES šalių grėsmę.


Baltarusijoje vis netyla kalbos apie Suvalkų koridoriaus užpuolimą
Baltarusijoje vis netyla kalbos apie Suvalkų koridoriaus užpuolimą
© Kanal13 (Stop kadras) | https://youtu.be/CFF22WLGxpc

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ypač daug kalbama apie hipotetinį Suvalkų koridoriaus proveržį. „Charter97“ nusprendė patyrinėti, kiek ši grėsmė reali, ir ką gali Baltarusijos kariuomenė.

Šiuo metu Baltarusijos teritorijoje tęsiama veikla, skirta Baltarusijos kariuomenės koviniam pajėgumui didinti: pratybos, treniruočių stovyklos ir pan. Be to, nuo 2024 m. pradžios Gomelio, Gardino ir Minsko srityse vyksta pratybos su teritorine gynyba.

Nepaisant visų pratybų, Baltarusijos kariuomenės kovinio efektyvumo ir smogiamųjų grupių formavimo prisidengus tokiais renginiais nepastebima. Taip pat reikėtų atsižvelgti į tai, kad nuo 2022 m. vasaros pulsuoja informacija apie Lukašenkos ketinimus padidinti kariuomenės skaičių nuo 48 iki 80 tūkst. žmonių. O 2023 m. vasarį jis pareiškė, kad karo atveju Baltarusija galėtų ją padidinti iki pusės milijono.

[Vokietija!] Tik 29€ už kampinį šlifuoklį. Būtinas daiktas meistraujantiems. Ribotas kiekis
4989 1

Puiki kaina!

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Gera kokybė

Ribotas kiekis

Išsamiau

Tačiau iš tiesų nuo 2022 m. Baltarusijos kariuomenės skaičius smarkiai nepasikeitė: kaip buvo 48 tūkst., taip ir liko. Nepaisant nuolatinių pratybų, karingų Aliaksandro Lukašenkos pareiškimų ir visokių kalbų, iš tiesų Baltarusijos kariuomenėje per visą šį laiką neįvyko jokių kokybinių ir kiekybinių pokyčių. Netgi priešingai.

 

Matuojant tiesia linija, Suvalkų koridorius nuo Baltarusijos sienos iki Rusijos Federacijos Kaliningrado srities tęsiasi apie 70 km. Tačiau niekas neprogresuoja tiesia linija, o proveržiai bus vykdomi greitkeliais, t. y. iki 100 kilometrų.

Atsižvelgiant į Baltarusijos sausumos pajėgų skaičių, tokio proveržio tiesiog neįmanoma įgyvendinti. Be to, nereikėtų pamiršti bent jau Lenkijos ir Baltijos šalių, o vėliau ir visos kolektyvinės NATO pasipriešinimo. „Vėliau“, nes 5-asis NATO kolektyvinio saugumo straipsnis, kaip ir bet koks biurokratinis archaizmas, veikia su atidėliojimu.

Jei kalbėsime apie galimą Suvalkų koridoriaus proveržio scenarijų, rašoma straipsnyje, Rusijos kariuomenė gali bandyti jį įvykdyti iš Baltarusijos teritorijos, tačiau su atitinkamo skaičiaus smogiamąja grupe. O tai pradiniame etape yra mažiausiai šimtatūkstantinė grupė – atsižvelgiant į proveržio gylį, laikytino koridoriaus plotį ir priešišką aplinką, kurioje teks laikyti teritoriją.

 

Tačiau Suvalkų koridorius gali miegoti ramiai. Bent jau kol kas. Baltarusijos kariuomenė nepajėgi realizuoti šio proveržio, o Rusijos kariuomenei trūksta resursų suformuoti potencialo ir pajėgumų požiūriu reikalingą smogiamąją grupę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(203)
(24)
(179)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: