Tu-22M3 numušimas. Atskleistos slaptos Ukrainos operacijos detalės  ()

Nors amerikiečiai draudžia oro gynybos sistemomis „Patriot“ naikinti priešo lėktuvus, į pagalbą ateina patikrintos sovietinės sistemos.


Tu-22M3
Tu-22M3
© Dmitry Terekhov (CC BY-SA 2.0) | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tupolev_Tu-22M3M_GEFEST_(19230388334).jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Focus“ kalbėjosi su karinės žvalgybos atstovais ir išsiaiškino, kaip buvo numuštas lėktuvas Tu-22M3.

Ukrainos oro pajėgų priešlėktuvinių raketų daliniai kartu su Ukrainos Vyriausiuoju žvalgybos direktoratu (GUR) pirmą kartą sunaikino didelio nuotolio strateginį bombonešį Tu-22M3. Rusija prarado sparnuotųjų raketų Ch-22 nešėją, kuriomis apšaudomi taikūs Ukrainos miestai.

Ne mažiau reikšminga sėkmė yra dviejų (iš 6) raketų Ch-22 sunaikinimas, paleistų per balandžio 19 d. ataką. Iki balandžio 19 dienos buvo manoma, kad tokio tipo raketų numušti nepavyks.

Ukrainos oro pajėgų atstovas spaudai Ilja Jevlašas pridūrė, kad Rusijos Federacijos bombonešio sunaikinimas yra savotiškas kerštas už okupantų puolimą prieš taikius miestus.

„Focus“ pašnekovai specialiosiose tarnybose teigia, kad Tu-22M3 buvo atakuotas priešlėktuvine sistema S-200. Tai įvyko 300 kilometrų atstumu nuo Ukrainos. Nurodytas S-200 raketų nuotolis yra nuo 160 iki 300 km, priklausomai nuo modelio: 5B21, 5B21B, 5B28 arba 5B28M.

[Vokietija] Fantastiškai geros kainos 4in1 suvirinimo aparatas. Tinka ir profesionalams. Paskutiniai vienetai
8834 6

Labai gera kaina

Iš Vokietijos, itin retas atvejis

Greitas ir saugus pristatymas

Paskutiniai vienetai

Ypatingai kokybiškas ir funkcionalus įrankis

Išsamiau

Operacijai ruoštasi daugiau nei savaitę, laukiant patogaus momento sunaikinti bombonešį. Po sėkmingo smūgio kitas lėktuvas, skridęs už Tu-22M3, buvo priverstas apsisukti.

Priešo lėktuvas Tu-22M3 buvo numuštas tomis pačiomis priemonėmis kaip ir Rusijos radarų lėktuvas A-50, vėliau pranešė karinė žvalgyba.

Kadangi amerikiečiai neleidžia Ukrainos pajėgoms naikinti Rusijos taikinių „Patriot“ sistemomis, tenka tenkintis turimomis oro gynybos priemonėmis, aiškina buvęs generalinio štabo vado pavaduotojas Ihoris Romanenko.

„Tolimojo nuotolio raketa S-200 parodė savo darbą. Tai, kad jau buvo numušti du brangūs ir funkcionalūs Rusijos lėktuvai, yra rimtas Ukrainos oro gynybos dalinių pasiekimas. S-200 būtina panaudoti ir kitose srityse, nes netikėtumo efektas veikia puikiai“, – pasakojo jis.

 

Tačiau kyla klausimas, kaip lėktuvas, į kurį pataikė iki 7 tonų sverianti raketa, pasiekė Stavropolio teritoriją. Romanenko aiškina, kad raketa S-200 neskrenda tiesiai į taikinį. Ji sprogsta šalia lėktuvo ir paskleidžia „metalinių rutulių debesį“.

„Raketos „Patriot PAS3“ fiziškai pataiko į taikinį. Senovinė sovietinė amunicija sukurta kitaip. Kovinė galvutė detonuoja šalia taikinio ir paskleidžia „metalinių rutulių debesį“. Tada viskas priklauso nuo žalos laipsnio, todėl Tu-22M3 vis tiek pasiekė Stavropolio teritoriją“, – aiškina specialistas.

Kaip Rusija reagavo į Tu-22M3 sunaikinimą

 

Rusijos gynybos ministerija patvirtino, kad Stavropolyje „apleistoje vietovėje“ sudužo lėktuvas. Bombonešis nukrito, kaip įtariama, atlikęs kovinę užduotį ir grįždamas į bazinį aerodromą, jame nebuvo raketų.

Pasak Stavropolio srities gubernatoriaus Vladimiro Vladimirovo, vienas iš trijų lakūnų žuvo. Ketvirtojo piloto paieška tęsiama, patikslino jis.

Okupantai teigia, kad bombonešis nukrito dėl „techninio gedimo“. Su Rusijos oro pajėgomis siejamas „Telegram“ kanalas „Fighterbomber“ rašo apie orlaivio variklio užsidegimą, tačiau nenurodo incidento priežasties.

Lėktuvo Tu-22M3 kaina yra apie 300 milijonų dolerių. Serijinė gamyba buvo pradėta 1978 metais Kazanės orlaivių gamykloje. Gamyba nutraukta 1993 metais. Iš viso buvo pagaminti 268 bombonešiai.

Tiksliai nežinoma, kiek tinkamų naudoti Tu-22M3 tarnauja Rusijos pajėgose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(36)
(0)
(36)

Komentarai ()