„Tai daug baisesnė situacija, nei daugelis galvoja!“ Skrydis į Venerą atidedamas - NASA skelbia, kas nutiko  ()

NASA nusprendė gerokai sumažinti VERITAS misijos biudžetą dėl to, kad pabrango kiti erdvėlaiviai. Todėl suplanuotas 2028 metams skrydis į Venerą nukeliamas iki 2031 metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Misijos komanda labai pasipiktino tokiu sprendimu, rašo „Space“.

Pasak mokslininkės Suzanne Smrekar, kuri yra pagrindinė VERITAS misijos tyrėja, pasiruošimas erdvėlaivio skrydžiui į Venerą vyko pagal planą. Tačiau neseniai buvo paskelbta, kad dėl padidėjusių kitų NASA erdvėlaivių paruošimo ir paleidimo išlaidų gerokai sumažėjo misijos biudžetas.

Pasak Laurie Gleizes, vadovaujančios NASA planetų mokslų skyriui, kosmoso agentūra kitais metais paprašė JAV Kongreso beveik 3,4 mlrd. USD. Tačiau visų šių pinigų neužtenka planuojamoms misijoms finansuoti.

Todėl vietoj planuotų 56 milijonų dolerių VERITAS misijos komanda gaus tik 1,5 mln. Ir greičiausiai toks pat finansavimas bus paliktas keliems ateinantiems metams. Kaip teigia misijos į Venerą mokslininkai ir inžinieriai, tai labai neigiamai atsiliepia reikalingos įrangos sukūrimui, bandymui ir erdvėlaivio startą nukelia 3 metams į priekį, ne 2028-iesiems, o 2031-iesiems.

Tapo žinoma, kad pasiruošimas misijai į Marsą, norint ten paimti uolienų pavyzdžius, surinktus „Perseverance“ marsaeigio, taip pat „Psyche“ aparato paleidimas garsiajam asteroidui „16 Psyche“ tirti reikalauja žymiai daugiau lėšų. nei tikėtasi.

 

L. Gleizes taip pat teigė, kad sumažinus finansavimą, daugiau žmonių, dirbančių Veneros misijoje, bus perkelti atlikti svarbesnes kitas kasdienes užduotis. Kartu viena iš VERITAS misijos tyrinėtojų Darby Dyar atkreipia dėmesį, kad pasiruošimas skrydžiui į Venerą neturi įtakos pasiruošimui kitoms misijoms, įskaitant skrydį į „Psichę“.

„Tai labai maža suma komandos pajėgumams išlaikyti ir šis sprendimas yra labai rizikingas. Sakyčiau, labai neįprastas, jei ne precedento neturintis“, – sako D. Dyar.

Kartu L. Gleizes atkreipia dėmesį, kad VERITAS misijos finansavimo klausimas gali būti peržiūrėtas 2025 metais ir daug kas priklausys, pavyzdžiui, nuo aparato „Europa Clipper“   paleidimo, kuris numatomas 2024 metais į Jupiterio sistemą, kainos. Pasak Suzanne Smrekar, jos komanda yra pasipiktinusi šiuo sprendimu ir tikisi, kad jei įrenginio paleidimas į Venerą vėluos, tai neužtruks taip ilgai.

 

Kita priežastis, kodėl buvo sumažintas VERITAS misijos biudžetas, buvo ta, kad L. Gleizes nurodė per dideles išlaidas „Lucy“ ir DART  zondų paleidimui į kosmosą. Todėl teko panaudoti pinigus, kurie buvo skirti kitiems projektams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(10)
(2)
(8)

Komentarai ()