Atsakė, kada žmonės kolonizuos kitą planetą: E. Musko planas nėra toks jau beprotiškas – bet yra iššūkių

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

mindaugas.vaitiekūnas 2023-04-11 20:05
Viskas priklauso nuo ambicijų. Džiaugiuosi, kad apie Marsą kalbama 2050-ųjų terminu: tai verčia šiek tiek paskubėti, nors iš principo spaudimas tik psichologinis. E.Muskas mano, kad per milijoną metų galėtume kolonizuoti net visą galaktiką. https://youtube.com/shorts/1O_SYJ9l-Bg?feature=share
mixed 2023-04-12 08:35
su nasa tempais ir kainom milijardo metu gali neuztekti
immortallt 2023-04-12 09:08
Give or take a few million years. O šiaip neįmanoma prognozuoti taip toli, nes iš esmės neturime supratimo, kiek dar mūsų technologijos vystysis, kokiais tempais, kaip visuomenė tvarkysis su socialiniais technologijų vystymosi aspektais. Elementariai gali pasirodyti, kad varikliai kurie dabar sukurti, bet dar nepradėti naudoti (joniniai berods), yra max ką galime turėti keliauti žmonėms. Ir jei nėra jokio "Krio miego", nieko nekolonizuosi iš viso.
Dannas3 2023-04-12 09:30
Kriomiegas realiai butu atsilikusi technologija, su daugybe minusu. Visa darba atliks robotai, kurie pasetu gyvybe. Tam uztenka gabentis embrionus ir vietoj uzaugint, bet cia ir salyginai primityvu butu. Ausktesnis lygis, zinant visa genoma, butu imanoma tiesiog "atspausdinti" embrionus. Gal ir su tam tikrais pakeitimais, priklausomai nuo naujos planetos ipatybiu. Mindaugas, kad tas Muskas realiai ismano tiek kiek tu ar as. Joks jis autoritetas sioj srityje.
immortallt 2023-04-12 10:14
Dannas3, Musk'as išmano daugiau, vien dėl elementariai savo susirinktos komandos. Tik tai ką jis galvoja, ir ką jis komunikuoja, nebūtinai sutampa. Taip, galima embrionus gabenti, galima spausdinti, bet kokia viso to prasmė tada? Dirbtinai kolonizuoti be populiacijos perskirstymo, be realios galimybės gabenti resursus? Po tūkstančio metų gauti išteklius nebūtų adekvatu investuoti išteklius dabar.
Dannas3 2023-04-12 10:42
Turiu galvoj kad jis tikrai neismano daugiau, nei tie zmones, kurie yra sios srities specai ir kuriu kontenta as ir Mindaugas ziurim per youtube. Turi galvoj, kad jei zemej gyvens per daug zmoniu, tada juos i kitas sistemas padalins? Abejoju ar logiska milijardus zmoniu i kitas sistemas skraidint. Tai tikrai ne esme. Esme kad rusis isliktu ir plestusi. Po milijardu metu visvien saules sistema bus netinkama gyvent. Bet tai bus ne problema, nes busim isplite po galaktika. Tik toks niuanselis, kad del skirtingu salygu, evoliucionuotume i skirtingus porusius. Taptume vieni kitiems kaip ir ateiviai, tik su bendru proteviu.
immortallt 2023-04-12 10:58
Nelabai kolonizavimas, jei nepalaikysi jokių ekonominių santykių. Nesakome, kad amerikietiški vėžiai kolonizavo Lietuvą. Tiesiog paplito Lietuvoje. Musk'as prieina prie operatyvinės informacijos, faktinių skaičių ir pan. Jis suformuoja užduotį specams ir gauna atsakymą konkretų, kiek kainuotų, kiek ko reikia. Nežinau ko tiksliai klausote, ar kokios jų kompetencijos, bet net jei kompetencijos pakankamos, nereiškia, kad turėjo galimybę skirti pakankamai laiko, kad klausimą apsvarstyti tiek pat giliai, kiek Musk'as skyrė resursų.
HardAxe 2023-04-12 11:39
gaila, kad gyvenam morališkų influencerių ir woke kultūros laikais, kai siųsti ekspediciją savanorių į vieną pusę yra amoralu... Išlaikyti komandą marse būtų gerokai pigiau negu skraidintis atgal, o mokslinė nauda būtų nepamatuojama. Dėl asteroidų kasybos - o kam bazė planetoje, jei kasi kosmose?
Dannas3 2023-04-12 12:26
inzinerjos temose ar kas susije su tesla, tai aisku kad jis pasikaustes, bet siuo atveju kalbame apie astrofizika ir cia jis tikrai nera joks specas. Kazkada yra pasakes kad tik viena galimybe is milijardo jog gyvename ne simuliacijoj. Pirstelejimas i vandeni ir tiek toki teiginiai. jeigu ziurim is dabartines perspektyvos, kai viskas apribota sviesos greiciu, kaip tu isivaizduoji galaktine imperija, kai nuo vieno galo iki kito, zinute skrietu 100000 metu. Ekonominiai rysiai, cia aisku gali pasvarstyt kuo galetume prekiaut su kitom sistemom, bet ir tai tik artimiausiom. Manau tikrai ne gamtiniais istekliais. Viska gali prisimainint trilijonuose asteroidu. Gal kam butu idomu isigyt pvz kokio nors meno. Arba pvz zemes azuolo statinese brandinto viskio. Tad realiai ekonominiai rysiai silpnoki butu. Gal labiau turejai galvoje politinius rysius. Kokie potlitiniai aliansai tam tikram galaktikos sektoriu turetu but imanomi.
HardAxe 2023-04-12 12:54
kad politika paremta grynai ekonomika ir karine galia. Bet per atstumą nei paprekiausi, nei pakariausi. Vienintelė kažkiek įmanoma ekonominė prekė būtų programinė įranga ar kitas itelektualinis produtas, kurį galima siųsti šviesos greičiu. Iki proxima alpha vien žinutė keliautų 4+metų. Klausimas kokiu greičiu.
Pumper 2023-04-12 12:55
Muskas žadėjo 2018 į Marsą nuskristi. Kam jo pasakėles išvis rimtai svarstyti?
mindaugas.vaitiekūnas 2023-04-12 23:02
Manau, kad priešingai nei aš ar tu, jis yra to proceso dalis. Tad jo žinių lygis ir patirtis šioje srityje gerokai viršija mano ir tavo kartu sudėjus. Kalbant apie autoritetus, tai gal teko girdėti kažką panašaus: "Knowledge is not power. The ability to act on knowledge and to influence people and work with them effectively is power." Tad pagal šį modelį autoriteto mes čia visai neturim ir veikiausiai niekada neturėsim, kad ir kiek biobliotekų perskaitysim
Dannas3 2023-04-13 09:42
Primink koks jo mokslinis laipsnis ir kokio proceso dalis jis yra? Dazna jo proceso dalis rasyti tweetus ant tuliko apie dalykus apie kuriuos ismano daugiausiu atveju kaip paprastas megejas. Pvz kai tweetino apie kara, kaip jo nuomone buvo galima priimti? Kaip idioto ar kaip speco?cia toks pavyzdys offtopic buvo. Moksliniais klausimais, deja del jo zinomumo, nuomone priima, labiau nei rimto mokslininko. Mane siuo atveju sutrigerino, kad kad pateikei jo nuomone kaip autoritetinga pavyzdi, kai realiai visi, kuriu kontenta ziuriu, taip jau seniai kalba. Tereikia sukurti variklius, kurie gali pasiekti 1% sviesos greicio, tada imanoma kolonizuot galaktika per 10mln metu. Elementari matematika. O tu propulsion modeliu, dabartines fizikos remuose yra ne 1, ne 2 ir ne 3 ir kalbama ne apie 1% sviesos greicio.
immortallt 2023-04-13 09:45
Kaip rašiau, tai ką jis sako, ir ką jis mano, nebūtinai sutampa. Jis savo viešą įtaką atvirai naudoja savo naudai siekti.
mindaugas.vaitiekūnas 2023-04-13 19:37
Proceso, kuris vadinasi "išskrisk iš Žemės". Pakankamai aiškiai pasakiau? Mūsų civilizacijai, tokiai, kokią pažįstame, yra apie 6000 metų. Industrilizacijai ~200 metų. Tai tu sekančio milijono metų mokslinę ir technolgoinę evoliuciją susieji su tuo, ką turim dabar neatsižvelgdamas į jokį progresą? Ir ta tavo "elementari matematika" yra matematika, kuri čia netinka, nes tu paėmei mūsų galaktikos skersmenį (100 000 šviesmečių) ir tipo 0.01c greičiu nukeliavai tą atstumą ir gavai 10mln. metų. Visų pirma mes nesame galaktikos pakrašy, tai nuo krašto mums keliauti nereikės Ir tavo tas "elementarios matematikos" ir "modernaus variklio" modelis yra per daug primityvus, kad jį apskritai būtų galima taikyti.
Dannas3 2023-04-13 21:42
Proceso nuskrisk iki marso, tai prie ko cia galaktikos kolonizavimas:))) nupezejo kazka, o as tau parasiau kaip mazdaug skaiciuojamas galaktikos kolonizavimo greitis. Ir nereik cia siknoj kapstyt slieku pradinuku matematikoj, nes galutiniam rezultate kosminiais mastais 1milijonas ar 10 milijonu metu yra nesvarbu.
mindaugas.vaitiekūnas 2023-04-14 18:13
Ne nu tai gal karstų gamintojas tada yra labiau susijęs su "kosmoso užkariavimu" negu tas, kuris raketas į tą kosmosą kelia? Jei nesvarbu 1mln ar 10mln, tai ko čia tada išvis prikibai prie to milijono