Išsitaškė į gabalus! Elono Musko „Starship“ megaraketos paleidimas virto katastrofa (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Benediktas 2023-04-20 17:54
Kaip pirmam bandymui 2in1 - bandymas geras. Nedaug trūko iki pirmos pakopos atsiskyrimo.
bahuriux 2023-04-20 19:58
https://www.bloomberg.com/news/articles ... ify%20wall Kai pradėjo suktis raketa nešėja kartu su kosminiu laivu man prieš akis sušmėžavo Déjà vu KSP Tai visiškai tipinė KSP klaida, kai raketa nešėja neturi aerodinaminių stabilizatorių (arba nepakankamo dydžio), buvo pasikliauta vien tik thrust vectoring ir plius nepakankamai stiprus seperatorius, kad atlaikytu tokią masę ir perkrovas. Man pasirodė ar ištikro kažkurioj stadijoj prieš pat sukimasi palūžo/palinko sujungimas tarp raketos ir kosminio laivo ir tada po trupuri nukrypo nuo reikiamo kampo, nes visas tas daiktas kartu nebebuvo tiesus ir aišku pradėjo suktis, tas ko gero galėjo užkirsti/sugadinti atsiskyrimo mechanizmą. KSP neblogas simuliatorius, kad numatė tokius dalykus. Ir panašu kad SpaceX žaidžia KSP in real life, pasimokys iš klaidų ir sekantis bandymas bus geresnis nei prieš tai. Dar įtariu, kad starship buvo per lengvas, per mažai kuro pripilta, mažai krovinio ar kažkas tokio ir tas aerodinamiškai išbalamūtino sistemą, nes gavosi tail heavy visas tas daiktas.
kestutisz 2023-04-20 20:44
Dar įdomu kad jau startavo su 3 išjungtais varikliais, o paskui jų veikiančių dar labiau sumažėjo. Nelabai klausiau, bet tai gal planuota?
mixed 2023-04-20 22:22
Na kau kylant matesi "atsarginiu detaliu" normaliai pabere, paskui pasimate ~7 varikliai nedirbantis. Jau vien is degimo matesi, kad kazkas ne taip. Del ko neatsiskyre jau niekas nepasakys mechaninis ar programinis failas.
lizunas 2023-04-21 00:08
Ką jūs čia su tokia antrašte nusišnekate. Katastrofa būtų buvę, jei paleidimo aikštė būtų išsprogdinta. Dabar pakilo, surinko daug duomenų, ir žiūrėkit kaip visi džiaugėsi, nors ir buvo susprogdinta. (Nesprogo, o susprogdinta). Kaip sakė, variklių daug, tai kad vienas kitas nesuveiks, tai daugiau šansų jog paleidimo kompas juos atjungs jog nebūtų speogimo ar pnš. Patys varikliai gal ir veikiantys buvo, bet atjungė dėl kokio nors duomenų nuokrypio…
immortallt 2023-04-21 07:44
Tai chebra galvoja, kad sukūrimas reikšmingų pasiekimų yra iš karto galutinis produktas. Jiems net smegenų vingių neužtenka suprasti, kad iki galutinio produkto būna ne vienas prototipas, kurie ir neturi atlikti visos užduoties, nes net neturi visos reikalingos įrangos, arba tyčia ieškoma ribinių reikšmių ties kuriomis jau nebegali atlaikyti. Čia kalbant apie viską sudėtingesnio, nei prišikti į unitazą, ne tik raketas.
Varinis 2023-04-21 20:17
Startas kaip ir visas bandymas buvo itin sėkmingas . Raketa nesprogo o buvo susprogdinta del nepavykusio atsiskyrimo . Atsiskyrimas net ir neturėjo vykti sklandžiai nes tai pirmas toks raketos atsiskyrimas istorijoje , kai raketa atskirema ją pasukant o ne del įtaisytų sprokdiklių. Todel ji ir buvo pradėta sukti. Svarbiausias misijos tikslas buvo išbandyti šilumines plytelias , jos visos atlaikė startą. Straipsnio autorių tik "nušauti" už tokia dizinformaciją.
mindaugas.vaitiekūnas 2023-04-23 20:39
Kaip teigia SpaceX, "we weren't focusing on the orbital ship - we were focusing on the production systems that will build the ship. We know how to get to orbit".
bahuriux 2023-04-28 17:11
Šiluminėms plytelėms atlaikyti startą kaip du pirštus... kur kas sunkiau atlaikyti nusileidimą, gal geriau būtu sakyti degimą atmosferoje, dėl trinties ir oro suspaudimo prieš korpusą. Startas sėkmingas tik 80-90%, nes dalis variklių sufeilino paskui dar daugiau sufeilino, turint galvoj, kad tie varikliai išbandyti daug kartų ir yra daugkartinio naudojimo. Ko gero varikliai nukentėjo starto metu kai apdraskė pakilimo platformos apatinę dalį iš kurios pakilo debesys šiukšlių. Sklandus atsiskyrimas įtariu buvo labai pageidautinas, kaip ir sėkmingas visas bandymas. Visas tas aparatas nebuvo pradėtas sukti nes aukštis buvo per mažas atskyrimui, o raketa su starship pati pradėjo suktis dėl aerodinaminio išbalamūtinimo, (kaip jau rašiau iškarto iš pirminio video) plius dar vienoj pusėj daugiau variklių neveikė, tai reiškia nebeužteko thrust vectoring valdymo kampo, arba ta thrust vectoring valdymo sistema buvo pažeista tų pačių šiukšlių. Beto reikėjo nesprogdinti starship, o palei KSP praktiką atskirti ir bandyti paleisti variklius atskyrus, net jei netinkamas momentas, aukštis, kampas, sukimasis ir greitis ir bandyti sugražinti ant žemės sveiką kitam nbandymui. Sunku pasakyti gal jie tą ir darė, bet nepavyko ir tik po to sprogdino viską. Pažaiskit su KSP padės suprasti dar daugiau apie kosminius laivus, raketas, orbitinę mechaniką, truputi apie aerodinamiką ir tt. Kas pažengę KSP mato daug daugiau, žiūrėdami tą patį video. Atsakau kaikuriems komentatoriams pasipiktinusiems, kad buvo garsiai išreikšti pastebėjiomai apie sistemos trūkumus, aš ir nesakau, kad šitas bandymas buvo Š, nesuveikė kaip turėtu, sprogo nes Š ir tt. Aš sakau tas bandymas yra KSP realiam gyvenime ir jie padarys labai daug patobulinimų surinke daug duomenų. Bet nuo pradžių buvo keli esminiai dizaino netobulumai, dar net nepaleidus tos raketos ir kol jų nepataisys, bus feilų tol kol jų nepataisys. Va dar vienas prisižaides KSP pakomentavo panašiai tą patį. https://www.youtube.com/watch?v=w8q24QLXixo Dar komentrai youtube.com/watch?v=RGcdjJj-f4g&t=787s