Saturno žiedai išnyks amžiams. Kas vyksta?  ()

Jameso Webbo kosminis teleskopas padės mokslininkams išsiaiškinti, kada Saturno žiedų sistema nustos egzistuoti.

Astronomai jau daugiau nei 30 metų žinojo, kad vidiniai Saturno žiedai pamažu nyksta, o jų dalys nuolat krenta į dujų milžino atmosferą „kosminio lietaus“ pavidalu.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-05-05 Saturno žiedai išnyks amžiams. Kas vyksta?  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai vis dar nežino, kaip greitai vyksta nykimo procesas ir kada šie žiedai nustos egzistuoti. Tačiau dabar Webbo kosminio teleskopo pagalba jie galės gauti atsakymą, rašo „Space“.

2017 metais savo gyvenimą Saturno atmosferoje baigusio erdvėlaivio „Cassini“ duomenys parodė, kad kas sekundę iš dujų milžino vidinių žiedų į planetą nukrenta nuo 400 kg iki 2,8 tonos ledinių dalelių. Jei toks žiedų naikinimosi greitis tęsis, greičiausiai jie išnyks maždaug po 300 milijonų metų. Tačiau tikslus greitis dar nenustatytas, todėl kai kurie astronomai teigia, kad Saturno žiedai egzistuos dar 100 milijonų metų, o kiti – 1 milijardą metų.

 

Anot dr. Jameso O'Donoghue iš Japonijos aviacijos ir kosmoso tyrimų agentūros būtina išsiaiškinti, kaip greitai vyksta žiedų sunaikinimas, kad būtų galima nustatyti tikslesnį jų tolesnio „gyvenimo“ laiką. O tam prireiks galingų Webbo kosminio teleskopo instrumentų, kurie tirs Saturno žiedų sistemą kartu su antžemine „Keck“ observatorija Havajų salose.

Šiuo metu mokslininkai mano, kad dalelės iš Saturno žiedų, veikiamos Saulės spinduliuotės ir planetos gravitacijos, į viršutinius dujų milžino atmosferos sluoksnius patenka ne visada vienodu greičiu. Taip pat skirtingu Saturno judėjimo aplink Saulę metu (visiškas apsisukimas trunka 29,5 metų) planetoje patenka nevienodas šių dalių kiekis.

 

Astronomai teigia, kad Saturno stebėjimas per vieną sezoną, kuris trunka net 7 Žemės metus, leis nustatyti dalelių kritimo greitį ir kiek jų ten iš tikrųjų patenka per „kosminį lietų“.

Jei artimiausiu metu pavyks išsiaiškinti, kada Saturno žiedai išnyks, jų kilmės klausimas mokslo bendruomenėje tebėra prieštaringas. Tai yra, mokslininkai vis dar tiksliai nežino, kada ir kaip žiedų sistema atsirado aplink dujų milžiną.

Pavyzdžiui, „Cassini“ erdvėlaivio duomenys parodė, kad Saturno žiedų amžius yra nuo 10 iki 100 milijonų metų. Tačiau kai kurie mokslininkai mano, kad Saturno žiedai iš tikrųjų atsirado kartu su planeta – maždaug prieš 4,5 milijardo metų, Saulės sistemos egzistavimo aušroje. Didelį amžiaus įverčių skirtumą galima paaiškinti tuo, kad NASA erdvėlaivis galėjo matyti tik jaunesnius ir ryškesnius žiedus, o senesni žiedai buvo blankesni. Prieš 4 metus daugelis mokslininkų vis dar grįžo prie prielaidos, kad dujų milžino žiedų sistema atsirado prieš milijardus metų.

 

Pasak J. O'Donoghue, galima daryti prielaidą, kad žiedų gyvavimo laikas gali siekti dešimtis milijonų metų ir galbūt žmonijai pasisekė kai kuriuos iš jų pradėti tyrinėti tik tada, kai jie jau gali išnykti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()

Susijusios žymos: