Mokslininkai apstulbę: NASA kardinaliai keičia „New Horizons“ misiją. Kas nutiko?  ()

Po 17 metų trukusios kelionės iki Saulės sistemos krašto erdvėlaivis „New Horizons“ dabar turės naują tikslą. Mokslininkai labai nepatenkinti tokiu sprendimu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prieš 17 metų erdvėlaivis „New Horizons“ iškeliavo į kosmosą tyrinėti tolimiausių Saulės sistemos vietų. Dabar jis yra maždaug 50 kartų toliau nei atstumas nuo Saulės iki Žemės. Jo prietaisai renka duomenis apie ledinius objektus, esančius Koiperio juostoje, o tai gali padėti  mokslininkams sužinoti daugiau apie Saulės sistemos formavimosi istoriją.

Tačiau dabar NASA nusprendė pakeisti skrydžio tikslą – nuo ​​tolimiausių paslaptingų mūsų žvaigždžių sistemos objektų tyrimo į heliosferos, tai yra regiono, kuriame saulės dalelės pasiekia tarpžvaigždinę terpę ir susiduria su ja, matavimą. „New Horizons“ misijoje dalyvaujančius mokslininkus šis sprendimas labai nuliūdino, rašo „Futurism“.

 

Pasak pagrindinio „New Horizons“ misijos tyrėjo Alano Sterno, NASA šiam projektui išleido beveik milijardą dolerių, kad erdvėlaivis galėtų pasiekti Koiperio juostą ir ištirti joje esančius objektus.

„Labai keista, jūs išleidžiate milijardą dolerių, kad nusiųstumėte erdvėlaivį į Saulės sistemos pakraštį tyrinėti objektus, galinčius atskleisti jos formavimosi paslaptis, o po 17 metų nusprendžiate viską pakeisti“, – sako A. Sternas.

Mokslininko teigimu, joks erdvėlaivis niekada netyrė Koiperio juostos ir mažai tikėtina, kad artimiausiais dešimtmečiais bus išsiųsta į šį regioną panaši misija.

 

2015 metais zondas pirmasis priartėjo prie Plutono. 2019 metais prietaisas nuskriejo prie tolimiausio kada nors tyrimų zondų aplankyto objekto – 35 km asteroido Arrokoth, esančio Koiperio juostoje. Tarp milijonų asteroidų, besisukančių aplink Saulės sistemos kraštą, „New Horizons“ pavyko ištirti 37.

Tačiau tuo pat metu erdvėlaivis taip pat tiria Saulę ir jos aplinką, tai yra heliosferą, kuri yra Saulės sistemos riba.

„Šie skirtingi tyrimai netrukdo vienas kitam. Nėra jokios priežasties atšaukti vieną misijos tikslą ir perorientuoti zondą į kitą. Jis gali tęsti Koiperio juostos ir heliosferos tyrimus tuo pačiu metu“, - sako A. Sternas.

 

Tačiau NASA mano kitaip, teigdama, kad prietaisas neturi pakankamai resursų atlikti kruopščius Koiperio juostos objektų stebėjimus, todėl jo misijos tikslas turėtų būti pakeistas tik į Saulės ir jos aplinkos tyrimus. Bent jau šioms studijoms dabar bus skiriami pinigai.

Tačiau A. Sternas ir jo komanda bando priversti NASA pakeisti savo sprendimą, nors kol kas nesėkmingai.

„Manome, kad sustabdyti Koiperio juostos tyrimus yra labai trumparegiška ir per anksti. Moksliniu požiūriu tai aukso kasykla, nes čia galima rasti informacijos apie ankstyvuosius Saulės sistemos egzistavimo etapus“, – sako A. Sternas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(14)
(1)
(13)

Komentarai ()

Susijusios žymos: