Protus jaukiantis klausimas – kas yra už Visatos ribų? Atsakymas sudėtingesnis, nei galėtų atrodyti (Video)  (10)

Šiuolaikinė kosmologija turi keletą atsakymų į klausimą, kas yra už Visatos ribų – ir nė vieno iš jų dar negalime patikrinti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienas iš opiausių klausimų kosmologijoje yra: kas yra už Visatos? Žmonija tokius klausimus užduoda nuo neatmenamų laikų, tačiau nuo tada mūsų idėjos apie Visatą išaugo kosminiais mastais.

Paulas Sutteris, Niujorko Stony Brook universiteto ir Flatiron instituto astrofizikas, sako, kad turi atsakymą į klausimą, kas yra už visatos ribų, tačiau tai gana sudėtinga.

Kas yra Visata

Norint suprasti, kas yra už visatos ribų, pirmiausia reikia apibrėžti, ką turime omenyje terminu „Visata“. Jei turime omenyje, kad Visata yra pažodžiui visko, kas egzistuoja erdvėlaikyje, visuma, tai nieko negali būti už šios Visatos ribų. Net jei įsivaizduotume, kad Visata turi tam tikras ribas ir už jų yra dar kažkas, tai šis neapskaitytas tūris turėtų būti įtrauktas į esamą Visatą.

Net jei ši Visatos dalis yra beformė tuštuma, ji vis tiek turi būti visko, kas egzistuoja erdvėlaikyje, dalis.

Jei pripažįstame, kad Visata yra begalinė, tada visas šis galvosūkis išsisprendžia savaime. Visata, apimanti absoliučiai viską, kas egzistuoja erdvėje, bus be galo didžiulė ir neturės ribų.

Mūsų stebima Visatos sritis aiškiai turi išorinę ribą, nes šviesa nukeliauja didelius atstumus. Pavyzdžiui, neabejotinai yra galaktikų, kurių šviesa dar nepasiekė Žemės.

Dabartinis šios stebimos visatos plotis yra apie 90 milijardų šviesmečių. Ir, pasak mokslininkų, už šios ribos yra daugybė galaktikų ir mums nematomų žvaigždžių.

Koks yra Visatos kreivumas

Kosmologai dar turi susitarti, ar Visata yra be galo didelė, ar tiesiog didelė. Užuot bandę išmatuoti Visatos mastelį, kosmologai siūlo nustatyti jos kreivumą.

Geometrinė kreivė tokiame milžiniškame Visatos mastelyje gali parodyti jos formą. Jei Visata yra visiškai plokščias diskas, tada ji iš tiesų gali būti begalinė. Bet jei ji yra apvali, kaip Žemė, tada Visata turi ribą.

Naujausi Visatos kreivumo matavimai parodė, kad ji yra beveik visiškai plokščia. Remiantis tokiomis išvadomis, būtų logiška manyti, kad Visata iš tiesų yra begalinė. Bet – ne viskas taip paprasta.

 

Net plokščia Visata nebūtinai turi būti begalinė. Pavyzdžiui, paimkite cilindro paviršių, jis yra geometriškai plokščias, nes lygiagrečios linijos ant jo paviršiaus lieka lygiagrečios. Tačiau vis tiek cilindras turi ribotą dydį.

Tuo pačiu metu, jei Visata yra baigtinė, tai visai nereiškia, kad ji turi turėti kraštą ar tam tikras ribas. Mūsų 3D visata gali būti didesnės daugiamatės konstrukcijos dalis. Tokios teorijos yra gana populiarios ir yra kai kurių egzotiškų fizikos modelių dalis.

Pagrindinė problema yra ta, kad kol kas neturime galimybės patikrinti visų šių teorijų!

Perspektyvos klausimas. Taigi ar yra visatos riba?

 

Kai žmonės įsivaizduoja Visatą, dažniausiai mato ją kaip milžinišką žvaigždžių, planetų, galaktikų ir kitų objektų kamuolį.

Tačiau visatai iš tikrųjų nereikia perspektyvos, kad ji egzistuotų. Visata tiesiog yra. Be to, nebūtų jokio matematinio prieštaravimo apibrėžiant trimatę visatą be privalomos išorinės aplinkos. Kai žmonės įsivaizduoja Visatą kaip kamuolį, jie atlieka protinį triuką, kurio matematikai nereikia.

Tiesą sakant, klausti „Kas yra už Visatos ribų“ prilygsta klausimui: „Kokį garsą skleidžia purpurinė spalva? Tokie klausimai bus visiškai beprasmiai, nes bandoma sujungti dvi nesusijusias sąvokas.

Galbūt mūsų Visata iš tiesų turi ribas ir už jų yra dar kažkas. Tačiau matematikoje nėra nieko, kas priverstų mūsų Visatą turėti išorinę erdvę už jos ribų, kurios gali iš viso nebūti.

Paruošta pagal „Space“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(42)
(6)
(36)

Komentarai (10)