Pažiūrėkite aukštyn – Žemės naktiniame danguje atsiras ryškiai mėlynas taškas. Kas tai yra?  ()

Ryškiai mėlynas taškas naktiniame danguje, kurį plika akimi galima pamatyti iki gegužės pabaigos, yra viena iš penkių ryškiausių žvaigždžių, matomų iš mūsų planetos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Esanti 25 šviesmečių atstumu nuo Žemės, o tai yra maždaug 240 trilijonų km, žvaigždė, vadinama Vega, jau gegužės pabaigoje bus aiškiai matoma šiauriniame planetos pusrutulyje, rašo „Daily Mail“. Tai reiškia, kad ir Lietuvos gyventojai galės tai pamatyti plika akimi.

Vega yra ryškiausia žvaigždė Lyros žvaigždyne. Tai taip pat penkta pagal ryškumą žvaigždė, matoma naktiniame danguje Žemėje. Šios žvaigždės masė yra daugiau nei 2000 kartų didesnė už Saulės masę, o dydžiu ji yra beveik 3000 kartų didesnė už mūsų žvaigždę. Astronomai apskaičiavo, kad Vegos amžius yra 450 milijonų metų, tai yra, ji yra 10 kartų jaunesnė už Saulę.

Vega danguje matoma kaip labai ryškiai mėlynas taškas ir paprastai gali būti stebimas keletą valandų kiekvieną naktį vasarą. Tačiau dažnai ši žvaigždė slepiasi už horizonto linijos, todėl sunku ją stebėti.

Mokslininkų teigimu, iki gegužės pabaigos net ir esant ryškiausiai Mėnulio šviesai Vega bus matoma Šiaurės pusrutulyje kelias valandas, kai atsidurs virš horizonto. Geriausia ją stebėti iš karto po saulėlydžio arba prieš pat saulėtekį. Vieną ryškiausių žvaigždžių danguje plika akimi galima pamatyti iki pat mėnesio pabaigos.

 

Vega išpopuliarėjo po fantastinio filmo „Kontaktas“ pasirodymo 1997 m., kuriame pagrindinį vaidmenį atliko aktorė Jodie Foster. Pagal siužetą, iš vienos iš planetų, esančių netoli Vegos, į Žemę buvo išsiųstas nežemiškos civilizacijos signalas.

Vega taip pat žinoma kaip žvaigždžių trikampio dalis. Vasarą ir rudenį šiaurinio Žemės pusrutulio gyventojai naktiniame danguje gali pamatyti tris žvaigždes, išsidėsčiusias trikampio pavidalu: iš tikrųjų tai yra Vega, Denebas (pagrindinė Gulbės žvaigždyno žvaigždė) ir Altayras (pagrindinė Erelio žvaigždyno žvaigždė).

Atsižvelgiant į jauną žvaigždės amžių, astronomai stebi ją ir aplinkinę erdvę, kad suprastų, kaip formuojasi žvaigždžių sistemos.

 

Pavyzdžiui, prieš 10 metų mokslininkai aplink Vegą atrado asteroidų juostą, panašią į mūsų Saulės sistemos asteroidų juostą. Mūsų asteroidų juostą laiko uolinių planetų, tokių kaip Marsas, ir dujų milžinų, tokių kaip Jupiteris ir Saturnas, gravitacija. Tai reiškia, kad uolėtos į Žemę panašios planetos ir į Jupiterį panašios planetos gali skrieti aplink Vegą.

Iki šiol astronomai neaptiko nė vienos planetos prie Vegos, tačiau tokią pat asteroidų juostą mokslininkai aptiko ir prie kitos garsios žvaigždės – Fomalhauto. Tyrimai rodo, kad čia gali būti ne viena, o kelios planetos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(27)
(2)
(25)

Komentarai ()