Iš kur į Saulės sistemą atskrido tarpžvaigždinis objektas Oumuamua. Mokslininkai skelbia atsakymą  ()

Greičiausiai Oumuamua atkeliavo pas mus iš žvaigždžių sistemos, kurioje gausu sunkiųjų elementų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai mano, kad naudojant greitį, kuriuo jie atkeliauja į Saulės sistemą, galima išsiaiškinti tarpžvaigždinių objektų, tokių kaip Oumuamua, kilmės vietą, taip pat iš ko jie pagaminti, rašo „Space“.

Iki šiol mokslininkai atrado du patvirtintus tarpžvaigždinius objektus, nors dar keli tokie objektai taip pat laikomi tarpžvaigždiniais, tačiau ginčai dėl jų tęsiasi. Taigi didžiulis akmuo Oumuamua ir kometa 2I/Borisov yra pripažįstami kaip du skirtingi objektai, kurie neabejotinai atskrido į Saulės sistemą iš kitos žvaigždžių sistemos.

Matthew Hopkinsas iš Oksfordo universiteto, JK, mano, kad apie jų kilmės vietą galima sužinoti dėl jų judėjimo greičio. Ir galima sužinoti apie šių objektų sudėtį dėl to, kad visi šie elementai yra tolimoje žvaigždžių sistemoje, ypač kaip kitos žvaigždės dalis.

Naujojo tyrimo autoriai mano, kad tarpžvaigždinių objektų Saulės sistemoje iš tiesų yra labai daug, jie tiesiog yra toli nuo mūsų ir mums dar nepavyko jų rasti. Labiausiai tikėtina, kad šie objektai susidūrė su Jupiterio dydžio planeta ir dėl to jie buvo išstumti iš savo gimtosios sistemos. Arba tam įtakos turėjo kitos pro šalį skriejančios žvaigždės gravitacija.

Kiekviena žvaigždė Paukščių Take juda savo greičiu ir dažnai šios žvaigždės turi panašią cheminę sudėtį, nes atsirado toje pačioje vietoje. Tokios žvaigždės kaip Saulė, kurių sudėtyje yra sunkiausių cheminių elementų, sukasi aplink galaktikos centrą vadinamajame plonajame galaktikos diske. Jis yra apie 400 šviesmečių storio. Šis diskas supa vadinamąjį storąjį galaktikos diską, kuris yra 1000 šviesmečių storio ir kuriame yra senesnių žvaigždžių, turinčių mažiau sunkiųjų cheminių elementų.

 

Šiuose diskuose esančios žvaigždės turi skirtingą greitį. Mokslininkai mano, kad tarpžvaigždiniai objektai taip pat įgyja tokį patį greitį prieš patekdami į mūsų Saulės sistemą. Hopkinso teigimu, kuo mažesnis santykinis tarpžvaigždinio objekto greitis, palyginti su Saulės greičiu, tuo didesnė tikimybė, kad jis pateks į Saulės sistemą.

 

Mokslininkas mano, kad dėl tokio judėjimo greičio galima nustatyti, iš kurios sistemos atkeliauja tarpžvaigždiniai objektai. Greičiausiai toks objektas kaip Oumuamua, kurio greitis yra mažesnis nei Saulė, atkeliavo iš panašios į mūsiškės sistemos, kurioje gausu sunkiųjų cheminių elementų, mano Hopkinsas.

Tačiau modernesni teleskopai, kurie dar tik kuriami, padės atrasti daugiau tarpžvaigždinių objektų mūsų Saulės sistemoje. Taigi, juos ištyrus, bus galima tiksliau nustatyti, iš kurio erdvės regiono jie atkeliavo, sako Hopkinsas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(6)
(7)

Komentarai ()