Septintoji planeta nuo Saulės turėjo vadintis kitaip. Kodėl Uranas gavo būtent tokį pavadinimą  ()

Ledo milžinas turi ypatingą istoriją, kaip jis gavo savo vardą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Senovės graikų mitologijoje Uranas buvo dangaus dievas, tačiau iš tikrųjų šis vardas nebuvo pirmasis septintosios Saulės sistemos planetos pavadinimų sąraše, rašo „Popular Science“.

Nors apie Urano egzistavimą žmonės žinojo tūkstančius metų, buvo manoma, kad tai tik kažkokia žvaigždė. Ir tik 1781 metais britų astronomas Williamas Herschelis oficialiai paskelbė apie naujos planetos atradimą.

Herschelis norėjo pavadinti naująją planetą Georgium Didžiosios Britanijos karaliaus Jurgio III, tuo metu valdžiusio šalį, vardu. Tačiau kitų šalių astronomai protestavo ir siūlė kitus pavadinimus.

1782 metais vokiečių astronomas Johanas Bode pasiūlė naująją planetą pavadinti Uranu senovės graikų dangaus dievo vardu. Jo argumentas buvo tas, kad dievas Koelas (dievo Urano analogas romėnų mitologijoje) buvo Saturno tėvas, o jis savo ruožtu buvo Jupiterio tėvas. Taip pavyko išsaugoti savotišką hierarchiją tarp „dievų“, kurių vardais buvo pavadintos planetos.

Tačiau kodėl Bodė pasiūlė Urano, o ne Koelo vardą, nes visos kitos Saulės sistemos planetos pavadintos senovės romėnų dievų vardais, lieka paslaptis. Galbūt tai buvo tik taisyklės išimtis arba klaida.

 

Šiais laikais tokių klaidų nebūna, nes Tarptautinė astronomijos sąjunga (IAU) nuo 1919 metų atidžiai stebi naujų kosminių objektų pavadinimų suteikimą Saulės sistemoje. Kai naujam objektui reikia pavadinimo, IAU darbą pradeda specialus komitetas. Mokslininkai gali pasiūlyti savo vardus, tačiau IAU visada turi paskutinį žodį.

Pavyzdžiui, naujos egzoplanetos pavadintos gimtųjų žvaigždžių vardais pridedant lotynišką raidę. Raidžių priskyrimo tvarka prasideda raide b. Tai reiškia, kad anksčiau atrasta planeta žvaigždžių sistemoje gaus šią raidę, o likusios – kitas raides pagal lotynišką abėcėlę šių planetų atradimo tvarka. Be to, egzoplanetos gali būti pavadintos pagal teleskopą, kuriuo jos buvo atrastos. Bet situacija kartojasi su raidėmis. O pavyzdžiui, kometos pavadintos jas atradusių mokslininkų vardais.

 

Kalbant apie kai kuriuos Urano palydovus (šiuo metu jų yra 27), šeši didžiausi iš jų buvo pavadinti Williamo Shakespeare'o ir Aleksandro Pope'o kūrinių personažais: Puckas, Miranda, Arielis, Umbrielis, Titanija ir Oberonas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(14)
(0)
(14)

Komentarai ()

Susijusios žymos: