Neįtikėtina, bet tai gali suveikti. Pasiūlytas stulbinamas būdas, kaip surasti paslaptingąją Devintąją planetą  (2)

Jei kur nors Saulės sistemos pakraštyje dar yra kita planeta, tuomet ją galima rasti pasitelkus Uraną tyrinėjantį erdvėlaivį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujo tyrimo, paskelbto žurnale „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society“, autoriai mano, kad Urano tyrimas padės atrasti paslaptingą Devintąją planetą. Jos egzistavimas atskleis gravitacinę įtaką, kurią planeta turės erdvėlaiviui, kuris skris tirti Urano, rašo „Inverse“.

Ilgą laiką astronomai bandė išsiaiškinti, ar nesugaunama Devintoji planeta egzistuoja kažkur Saulės sistemos pakraštyje. Kai kurie mokslininkai mano, kad ji vis dar turėtų būti, nes tai rodo neįprastos daugelio objektų, esančių toli už Neptūno, orbitos. Tai yra, juos gali paveikti masyvaus objekto, kuris gali būti ta pati Devintoji planeta, gravitacija.

Apie Devintają planetą neseniai rašėme.

NASA dabar svarsto galimybę pirmą kartą siųsti specialią misiją tirti Uraną, o naujo mokslinio darbo autoriai mano, kad šio prietaiso pagalba galima rasti Devintosios planetos egzistavimo ženklų.

Jei ši planeta egzistuoja, ji darys gravitacinį poveikį kosminiam zondui, kuris bus netoli Urano. Dėl to įrenginio skrydžio trajektorija šiek tiek pasikeis, tačiau to pakaks svarbioms išvadoms padaryti. Visų pirma, šie duomenys padės mokslininkams rasti vietą, kur ieškoti Devintosios planetos.

 

Nors į Uraną skrendantį zondą taip pat gali paveikti Neptūno ir Jupiterio gravitacija, mokslininkai mano, kad šią įtaką įmanoma atskirti nuo Devintosios planetos įtakos.

Mokslininkai mano, kad zondui artėjant prie Urano, nematomos planetos gravitacijos įtaka tik didės. Taip pat radaro duomenys iš erdvėlaivio turėtų padėti astronomams įvertinti Devintosios planetos masę, taip pat parodyti vietą, kur teleskopai turėtų būti nukreipti ją surasti.

Tyrimo autoriai mano, kad dėl gautų duomenų jie galės susiaurinti paieškos sritį iki nedidelio erdvės ploto Saulės sistemos pakraštyje.

 

Tačiau kadangi Devintoji planeta (jei ji vis dar yra) yra labai toli nuo Saulės, ji atspindi per mažai šviesos. Todėl jos paieška bus sunki užduotis net ir labai galingiems teleskopams. Ir vis dėlto astronomai nusiteikę optimistiškai.

Mokslininkai taip pat mano, kad jei Devintoji planeta bus atrasta, ją bus galima nufotografuoti Webbo kosminiu teleskopu. Tačiau tai nebus tokios nuostabios nuotraukos kaip observatorijos padarytos Jupiterio, Saturno, Neptūno ir to paties Urano nuotraukos. Pirmieji Devintos planetos vaizdai greičiausiai atrodys kaip maža, labai blanki vieta.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(18)
(0)
(18)

Komentarai (2)