Kvadrilijonų dolerių vertės. NASA pradeda ypatingą misiją (Video)  ()

Netrukus mokslininkai išsiaiškins, ar asteroidas „Psyche“ iš tiesų yra vertingiausias Saulės sistemos asteroidas, taip pat gali atrasti ir visiškai naują metalinį pasaulį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iki erdvėlaivio „Psyche“ paleidimo liko 2,5 mėnesio, kuris, nuskridęs 4 milijardus km, atskleis pagrindines brangiausio Saulės sistemos asteroido, vadinamo „16 Psyche“, paslaptis. Beveik viskas paruošta paleidimui. Kas žinoma apie šį asteroidą ir pačią misiją, rašo „Forbes“.

Šių metų spalio 5 dieną iš Kanaveralo kyšulio Floridoje į labai svarbią kosminę kelionę išskris erdvėlaivis „Psyche“, kurį į kosmosą paleis „SpaceX“ raketa „Falcon Heavy“. Tai bus pirmas toks šios raketos paleidimas, nes anksčiau su jos pagalba į orbitą buvo iškeliami tik palydovai. Kad pasiektų asteroidą „16 Psyche“, NASA turės įveikti 4 milijardų km atstumą, ir įskristi į pagrindinę asteroidų juostą tarp Marso ir Jupiterio.

Remiantis esamomis prielaidomis, pagrįstomis asteroido „16 Psyche“ stebėjimais, ši kosminė uola turi neįprastą cheminę sudėtį. Manoma, kad jį sudaro daug geležies ir nikelio, taip pat aukso ir kitų cheminių elementų. Mokslininkai skaičiuoja, kad bendra šio asteroido turinio vertė yra maždaug 10 000 kvadrilijonų dolerių.

Asteroido plotis yra maždaug 279 km, o mokslininkai teigia, kad tai yra planetos, kuri niekada nepasirodė Saulės sistemoje, geležinė šerdis. Jie galės ištirti šią šerdį, kuri primena Žemės centrą. Negalime pasiekti savo planetos centro, bet galime pamatyti, koks jis gali būti.

 

Kai kurie mokslininkai mano, kad naujoji misija atvers visiškai naują metalo pasaulį. Iš tiesų, remiantis kitomis teorijomis, tokie objektai galėjo pasirodyti kur kas arčiau Saulės, tačiau veikiami žvaigždės šilumos tirpo, prarado išorinį sluoksnį, o vėliau persikėlė į dabartinę vietą.

NASA teigė, kad dabar inžinieriai dirba beveik visą parą, kad erdvėlaivis būtų paleistas laiku. Beje, jei jo startas neįvyks spalio 5 d., tai paleidimo langas vis tiek liks atidarytas iki spalio 25 d. Paleidimo langai yra vadinami palankiausi tam tikrų įrenginių paleidimo laikotarpiai, nes tuo metu Žemė ir skrydžio tikslas yra kuo arčiau vienas kito.

 

Remiantis NASA pranešimu, visi instrumentai jau sumontuoti, programinė įranga išbandyta ir netrukus „Psyche“ aparate bus įtvirtintos didžiulės saulės baterijos. Tuomet, rugpjūčio viduryje, inžinieriai į transporto priemonės bakus pripildys daugiau nei 1 toną ksenono kuro.

Jei viskas vyks pagal planą, NASA prireiks maždaug 6 metų, kad pasiektų asteroidą. Po to jis įeis į orbitą aplink kosminę uolą ir per 26 mėnesius atskleis visas jo paslaptis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(29)
(0)
(29)

Komentarai ()